Relaxujte na hojdačke a na ležadle

Ako inak si užiť to pravé leňošenie počas horúcich dní, ako na príjemnom ležadle alebo na pohodlnej hojdačke? K tomu pravému relaxovaniu potrebujete ten pravý nábytok.​

Ležadlá pre skutočnú relaxáciu

Záhradné ležadlo je tvarované tak, aby zodpovedalo prirodzenému stočeniu chrbtice a vy ste si mohli naozaj odpočinúť. Zabudnite na bolesti chrbta alebo krčnej chrbtice. Na záhradnom ležadle by ste sa mali cítiť pohodlne.

Než sa rozhodnete pre kúpu záhradného ležadla, pouvažujte, ako často ho budete používať, ako veľmi sa chcete o nábytok starať a koľko peňazí zaň chcete minúť.

Záhradné ležadlá sa najčastejšie vyrábajú z dreva, umelého ratanu a kovu. Každý materiál však potrebuje individuálnu starostlivosť.

Drevené záhradné ležadlá

Sú obľúbené hlavne u tých, ktorí milujú prírodné materiály. Ľahko zapadne do konceptu záhrady, ale môžete ho umiestniť aj pod drevenú pergolu. Obstarávacia cena nie je nijako závratná, ale pamätajte na to, že cena často býva odrazom kvality. Drevo je materiál, ktorý je náročnejší na údržbu. O ležadlo sa musíte pravidelne starať, aby sa predĺžila jeho životnosť a bolo stále krásne na pohľad. Prečítajte si o nábytku z dreva.

Záhradné ležadlá z umelého ratanu

Ich obľúbenosť sa stále zvyšuje. Nábytok z umelého ratanu nájde svoje uplatnenie dokonca aj v interiéroch alebo zimných záhradách. Výhodou záhradných ležadiel z umelého ratanu je ľahkosť, dobrá stabilita a nenáročná údržba. Umelý ratan je na prvý pohľad na nerozoznanie od prírodného. Jeho výhodou však je, že nepraská, je dostupný v mnohých farbách a je odolný voči poveternostným vplyvom. O umelom ratane sa viac dozvieš v tomto článku.

Kovové záhradné ležadlá

Najčastejším výrobným materiálom je hliník a oceľ. Ležadlá môžu byť skladacie, hojdacie alebo polohovacie. Veľmi obľúbená je kombinácia kovu s textilným alebo ratanovým výpletom.

Hojdanie upokojuje

Hojdanie je skvelá činnosť, ktoré uvoľňuje svalovú stuhnutosť, vyvoláva pocit pohody a vnútorného pokoja a zlepšuje krvný obeh. Hojdanie si môžete dopriať v podobe klasických záhradných hojdačiek alebo veľmi populárnych záhradných sietí.

Záhradné siete

Než sa rozhodnete, že si kúpite záhradnú sieť, zamyslite sa nad tým, či máte miesto na zavesenie alebo si budete musieť zaobstarať stojan na zavesenie. Pri výbere sa zamerajte na nosnosť, materiál, z ktorého je sieť vyrobená a na maximálny počet osôb.

Relaxovanie v hojdacej sieti je viac ako príjemné. Priprav sa na to, že v nej často zaspíš. Sieť sa totiž používala, a niekde stále používa, ako náhrada za posteľ, takže je koncipovaná tak, aby sa v nej veľmi pohodlne ležalo.

Hojdaciu sieť môžete umiestniť ako do exteriéru, tak interiéru. Do izieb sú však vhodnejšie závesné kreslá, pretože nie sú tak náročné na priestor.

Sieť môžete zavesiť medzi dva stromy, alebo na špeciálny stojan, ktorý sa hodí ako dovnútra, tak von. Stojany sú vyrobené buď z dreva, alebo kovu. Tvar je prispôsobený buď hojdacej sieti, alebo kreslu. Ideálne je, ak je konštrukcia výškovo i dĺžkovo nastaviteľná.

Záhradnú sieť vyberajte podľa materiálu, maximálnej nosnosti a počtu osôb, ktoré môžu v sieti ležať.

Materiál

  • väčšina záhradných sietí sa vyrába zo 100 % bavlny, ktorá je veľmi príjemná na dotyk a navyše ju môžeš vyprať
  • k dostaniu je tiež kombinácia bavlny a polyesteru​
  • zvoliť môžete aj sieťzo 100 % nylónu

Počet osôb

  • single – sieť pre jednu osobu, maximálna nosnosť sa pohybuje medzi 100 až 120 kg
  • double – sieť pre dve osoby, ktoré majú nosnosť až 160 kg
  • XXL – sieť pre celú rodinu, jej nosnosť je až 200 kg

Záhradné hojdačky

Záhradná hojdačka je skvelá voľba pre všetkých vyznávačov netradičného leňošenia. Čo môže byť lepšie, ako si s oroseným drinkom sadnúť na hojdačku do prírody?

Ak si chcete vybrať tú najlepšiu záhradnú hojdačku, dajte si pozor na maximálnu nosnosť. Porozmýšľajte tiež nad tým, či na hojdačke budete sedieť dennodenne, alebo bude slúžiť len ako spestrenie. Pozor si dajte tiež na stabilitu, konštrukciu a materiál, ktorý bol na výrobu hojdačky použitý. Dôležitým bodom je tiež pohodlie! Veď preto si hojdačku kupujete!

Na čo sa zamerať pri výbere:

  • maximálna nosnosť
  • počet osôb
  • výrobné materiály

Materiály

Kov - veľkou výhodou kovových hojdačiek je ich prijateľná cena. Nie každá kovová hojdačka sa bude do prírodného prostredia hodiť. Preto pamätajte na vhodne zvolené farby. Ak však chcete mať z hojdačky solitér záhrady, pusťte sa pokojne do odvážnejších farebných kombinácií.

Drevo - hojdačka vyrobená z toho prírodného materiálu jednoducho splynie s exteriérom záhrady a vytvorí miesto, ktoré budete radi navštevovať. Obstarávacia cena je o niečo vyššia, ale za dlhú životnosť dreva to stojí.

Chráňte sa pred slniečkom

Letné dni pozývajú na leňošenie. A je jedno, kam si postavíte ležadlo alebo kde roztiahnete deku. Nie vždy sa však pred slniečkom môžete schovať pod strom. Jednoduchým riešením je slnečník, ktorý si môžete postaviť, kam chcete.

Ak si chcete zaobstarať slnečník, venujte pozornosť jeho konštrukcii, pretože tá zaisťuje stabilitu. Pokiaľ si zaobstaráte veľký slnečník, ktorý nebudete každý deň schovávať, mala by byť jeho konštrukcia pevná. Dobrou voľbou je exotické drevo alebo dub. Drahšie modely môžu mať kovovú konštrukciu vyrobenú z nehrdzavejúcich zliatin.

Stabilitu slnečníka zabezpečuje stojan. Ten by mal zabrániť vyvráteniu slnečníka i počas silného vetra. Vybrať si môžete nádobu, ktorá sa plní pieskom alebo vodou. Ďalšou možnosťou je betónová doska s kovovou konštrukciou. Dizajnovou záležitosťou sú ozdobné stojany z lešteného kameňa.

Okrem stability si pri výbere dajte pozor aj na roztváranie. Väčšie modely by mali byť roztvárané cez kľučku alebo lankový systém s kladkou a závažím.

Dôležitá je tiež poťahová látka. Chybu neurobíte, ak zvolíte impregnovanú látku. Budete potom mať istotu, že vás ani letná dažďová prehánka nevyženie z terasy alebo záhrady. Najčastejšie sa na výrobu poťahovej látky používa bavlna alebo polyester. Látka musí byť dokonale napnutá, mala by byť nekrčivá a stálofarebná.

Záhradné slnečníky s bočnou nohou

Veľkým hitom sa stali lampiónové alebo lampové slnečníky. K videniu sú najčastejšie na záhradkách pred kaviarňami, ale stále častejšie sa stávajú doplnkom klasických záhrad. Ich veľkou prednosťou je presunutie stredovej tyče na bok. Slnečník nezavadzia pri sedení a nevytvára bariéru medzi ľuďmi sediacimi napríklad pri stole. Vďaka bočnej konštrukcii môžete dáždnik ľubovoľne polohovať a je veľmi stabilný aj vo vetre. Výkyvný systém vrchlíka sa postará aj o odvrátenie žiary zo zapadajúceho slniečka

Prečítajte si tiež:

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.