Čo by to bolo za cappucino, ak by bolo bez peny? To isté platí aj pre latte a caffè macchiato. Len preto, že nemáte perfektný kávovar, sa nemusíte obávať. Klasické zariadenia so všetkými funkciami sú obvykle drahé a zaberajú veľa miesta. Nepotrebujete komplikované a veľké stroje na to, aby ste si spravili kvalitnú kávu. Stačí vám napeňovač mlieka, ktorý vie vykonať prekvapivo slušnú prácu za prijateľnú cenu. S ľahkosťou si môžete vychutnať kávu ako od baristu z pohodlia domova iba jednoduchým stlačením tlačidla. Pokračovať
Obľúbené Napeňovače mlieka
Napeňovač mlieka je možné použiť na prevzdušňovanie mlieka do bohatej krémovej peny. Niektoré zariadenia mlieko ohrejú a súčasne aj napenia. Iné treba vopred ohriať napríklad v mikrovlnnej rúre a potom ručne našľahať, aby sa vytvorila pena. Penič mlieka vám umožní pripraviť akýkoľvek druh nápoja na báze mlieka za každých okolností z pohodlia domova.
Typy šľahačov na mlieko
Ručné napeňovače mlieka
Tento druh šľahačov zaujme zákazníkov najmä prijateľnou cenou. Mlieko napeňujete manuálne. Výhodou je možnosť napeniť mlieko podľa vlastnej preferencie, no stále musíte vopred zohriať mlieko pred samotným šľahaním.
Elektrické napeňovače mlieka
Cena za obstaranie býva o niečo vyššia ako v prípade ručných napeňovačov, ale za to je to najjednoduchšia a najpohodlnejšia možnosť prípravy mliečnej peny. Postará sa o nahriatie mlieka a zároveň premení mlieko na kvalitnú nadýchanú penu. V porovnaní s inými zariadeniami spení veľké množstvo mlieka naraz. Je možné ho použiť aj pri iných mliečnych nápojoch. Môžete s ním robiť mliečne kokteily, servírovať čaj matcha a použiť ho môžete aj na horúcu čokoládu.
Frappovače
Využívajú sa najmä na prípravu populárneho frappé. Teda ľadovej kávy s hustou penou. Bežne sa používa elektrický ručný frapovač, ale na trhu sú dostupné aj stojanové domáce frapovače.
Aké mlieko vybrať?
Plnotučné mlieko
Vytvára mäkkú a krémovú chuť peny. Krémová chuť je výborná a konzistencia peny má tendenciu byť pevnejšia.
Odtučnené mlieko
Vytvára viac peny ako plnotučné mlieko. Pena má neutrálnu chuť a po chvíli stráca svoju pružnosť.
Kozie a ovčie mlieko
Obsahujú bielkoviny, ktoré sú podobné kravskému mlieku, a preto veľmi pekne napenia.
Sójové mlieko
Vytvára pevnú penu, ale jej stabilita sa líši od značky. Niektorí výrobcovia ponúkajú sójové mlieka špeciálne navrhnuté pre kaviarne, ktoré produkujú silnejšiu a stabilnejšiu penu.
Mlieko obohatené vápnikom
Vytvára veľmi dobrú penu. Pokiaľ chcete zvýšiť hladinu vápnika v tele, tak túto kúpu neoľutujete.
Bezlaktózové mlieko
Vďaka vysokému obsahu proteínov vás určite nesklame.
Mandľové mlieko
Vytvára jemnú a dlhotrvajúcu penu.