Na čo je sušička potravín dobrá? Na čo sa zamerať pri výbere?
PokračovaťObľúbené Sušičky ovocia
Výber správnej sušičky ovocia, húb a byliniek závisí predovšetkým od množstva, ktoré plánujete sušiť. Môžete si zaobstarať jednoduchšiu sušičku s menšou kapacitou, ale majte na pamäti, že vás sušenie čoskoro natoľko pohltí, že budete hľadať výkonnejší stroj. Nepodceňujte preto kapacitu sušičky ovocia a jej konštrukciu.
Sušička ovocia a jej kapacita
Kapacita sušičky ovocia sa udáva počtom sušiacich roštov. Najčastejšie nájdete sušičky s 5 roštmi, čo je primeraný počet na bežné sušenie v domácnosti. Ak ste vášnivý záhradkár alebo hubár, vyberte si model s väčším počtom roštov.
Niektoré modely sušičiek majú aj nastaviteľnú výšku poschodia. Je to užitočné najmä pri potravinách, ktoré sa nekrájajú na plátky, ako sú slivky, ktoré sa sušia celé aj s kôstkou, alebo paradajky, ktoré sa krájajú na mesiačiky.
Sušička ovocia, jej tvar a umiestnenie motora
Sušičky ovocia sa delia do dvoch hlavných kategórií podľa tvaru: okrúhle a štvorcové. Rozdiel medzi nimi je najmä v skladnosti a pokrytí jednotlivých roštov. Dôležitejšie ako tvar sušičky je však umiestnenie motora.
Sušičky s motorom v spodnej časti sú najbežnejším typom. Motor je umiestnený v základni, na ktorej sú postupne položené jednotlivé dosky. Nevýhodou je nedokonalá distribúcia horúceho vzduchu - spodné platne sa zohrievajú viac ako horné platne a pre rovnomerné sušenie sa musia sitá občas vymeniť.
Ďalším riešením pre menej náročných používateľov sú sušičky ovocia s motorom na vrchu. Motor je umiestnený v hornom poklope a horúci vzduch z motora sa šíri dole cez ventilačný otvor a potom stúpa nahor. Aj pri tomto riešení sa odporúča prehadzovať platne, inak by sa napríklad niektoré ovocie alebo huby mohli vysušiť príliš a iné nedostatočne.
Sušičky s motorom na boku rozvádzajú horúci vzduch najlepšie zo všetkých riešení. Často sú uzavreté s výsuvnými podnosmi, takže prístup k sušenému ovociu je oveľa pohodlnejší ako pri sušiarňach so stohovanými podnosmi.
Sušička ovocia a spotreba elektrickej energie
Pri výbere novej sušičky sa zamerajte aj na udávanú spotrebu energie. Čím častejšie a čím viac potravín chcete sušiť, tým vyšší by mal byť príkon. Tým sa síce zvýši celková spotreba sušičky, ale zároveň sa skráti čas sušenia. S dobrou reguláciou budete môcť sušiť ovocie, zeleninu, huby alebo bylinky vždy podľa potreby.
- Príkon menej ako 300 W je tak akurát, pokiaľ hodláte sušiť výnimočne párkrát za rok.
- Príkon medzi 300 a 500 W je rozumným kompromisom. Sušička vám bude slúžiť výborne v priebehu celého roka a poradí si rýchlo s väčším množstvom potravín.
- Príkon nad 500 W sa hodí, pokiaľ plánujete sušiť naozaj často.
Regulácia teploty u sušičiek ovocia
Dobrá regulácia teploty sušenie veľmi zjednoduší a zefektívni. Budete tak môcť dobre nastaviť rôznu teplotu pre rôzne sušené potraviny. Ovocie, zelenina, huby či bylinky majú totiž iný obsah vody a inú hustotu, inak sa krájajú a sušia sa do inej úrovne, preto je dôležité sušiacu teplotu nastaviť správne.
- Ovocie a zeleninu odporúčame sušiť pri teplotách okolo 55 °C.
- Mäso je potrebné sušiť na asi 68 °C.
- Bylinky postačia sušiť na nižšiu teplotu, okolo 35 °C.
Sušička ovocia s časovačom
Integrovaný časovač umožní spustiť sušenie v čase, keď to bude pre vás vhodné. Vzhľadom na celkovú hlučnosť sušičiek ovocia a predovšetkým vzhľadom na dĺžku sušiaceho cyklu je dobré zapnúť sušičku práve vtedy, keď vás nebude príliš rušiť. Časovač sušičky však má ale aj ďalšie praktické funkcie:
- Umožňuje nastavenie začiatku a konca sušenia.
- Na displeji zobrazí zostávajúcu dobu sušenia.
- Po uplynutí nastaveného času sušičku vypne.