Buďte v teple aj cez zimu - ako vybrať radiátor?

Ako vybrať radiátor?

Výber radiátora nie je jednoduchá záležitosť. Široká paleta modelov, z ktorej je možné vyberať, danú situáciu totiž neuľahčuje, avšak ponúka pestrý výber, ktorý uspokojí všetkých zákazníkov. Načo teda pozerať pri výbere ohrievača? V prvom rade si ujasnite, či chcete ohrievač, ktorý vykúri celú miestnosťalebo lokálny zdroj tepla. Lokálny zdroj tepla ohrieva priamo ľudí a objekty na rozdiel od radiátora, ktorý ohrieva vzduch a teda celú miestnosť.

Základné pravidlo pri výbere

V prípade, že sa rozhodnete pre radiátor, ktorého účelom je vykurovať celú miestnosť, zamerajte sa na tri hlavné faktory. Izoláciu miestnosti, rozlohu miestnosti v m² a výkon samotného ohrievača. V bežnej miestnosti platí, že pre každý m² potrebujete ohrievač s výkonom 100 W. Ak teda hľadáte ohrievač do miestnosti s veľkosťou 10m² bez žiadnej extra tepelnej izolácie, tak by ste sa mali zamerať na ohrievače s výkonom 1000 W. Ak máte extra tepelnú izoláciu miestnosti, postačí vám radiátor s menším výkonom.

Vykurovacie telesá

Olejový radiátor

Radiátor je zvyčajne naplnený vykurovacím olejom. Napriek dlhšej dobe nahrievania olej ostáva ohriaty aj po vypnutí radiátora a udržuje radiátor teplý. Pri výbere radiátorov odporúčame pozerať sa na počet rebier a výkon. Čím viac rebrami a väčším výkonom radiátor disponuje, tým väčšiu miestnosť dokáže vykúriť. Olejové radiátory sú väčšinou dobrou voľbou do stredne veľkých miestností. To, že radiátory sú ťažšie, výrobcovia kompenzujú vo forme radiátorov na kolieskach. Vyhodou ich vyššej hmotnosti je vlastnosť teplo akumulovať a po vyplnutí ešte postupne uvoľňovať.

Infražiarič

Infražiarič alebo aj halogénový ohrievač sála teplo, ktoré priamo zohrieva predmety a osoby v okolí. Infražiariče fungujú pri vysokých teplotách, pri ktorých je sálavé teplo krátkovlnné. Vďaka tomu máte pocit okamžitého tepla. Halogénové ohrievačevhodné pre alergikov, pretože pri sálaní tepla nedochádza k rozvíreniu prachu v miestnosti. Infražiarič sa hodí aj na krátkodobé vykúrenie miestnosti, ako je napríklad kúpeľňa. Nevýhodou infražiaričov však je, že nezohrievajú vzduch, takže ak ohrievač vypnete, bude v miestnosti ihneď chladno.

Olejový radiátor a infražiarič

Teplovzdušný ventilátor

Teplovzdušné ventilátory sú skvelou voľbou ak sa napr. v chladný zimný večer chcete rýchlo zahriať. Tieto ventilátory generujú teplo lokálnea takmer okamžite. Patria do kategórie ľahko prenosných ohrievačov - preto ich môžete brať so sebou napríklad aj do práce. V prípade, že ste alergický na prach, umiestňujte ich do miestností, v ktorých sa nenachádza veľa prachu. Teplovzdušné ventilátory totiž zvyknú spolu s konvektormi víriť čiastočky prachu.

Konvektor

Konvektory na rozdiel od radiátorov nasávajú studený vzduch, ohrievajú ho a vracajú naspäť do miestnosti. Tento typ ohrievačov sa hodí skôr do menších miestností. Oproti radiátorom sú rýchlejšie v nahrievaní, ľahšie a kompaktnejšie. Pri výbere konvektoru ho odporúčame umiestniť do miestnosti, v ktorej sa nenachádza veľa prachu, keďže môže ovplyvniť jeho fungovanie. Na rozdiel od radiátoru je do niekoľkých minút od vypnutia chladný.

konvektor

Či už sa rozhodnete pre typ zdroja tepla, majte na pamäti, že pri dlhšom vykurovaní musíte dodať iba toľko tepla, koľko unikne stenami, stropom a podlahou. Preto je pri hľadaní úspor za kúrenie efetkívne najprv zatepľovať a znižovať tepelné straty a až následne riešiť zdroj tepla.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.