Ako správne skladovať víno v domácich podmienkach

Víno je láska, chrumkanie, sloboda, nápoj bohov, ale predovšetkým zdravá a chutná pochúťka. Či už ste milovníkom vína, príležitostným degustátorom, alebo máte víno odložené doma na špeciálne príležitosti, je vo vašom záujme, aby bolo čo najchutnejšie a aby vás jeho dokonalá chuť doslova pohltila. Ako to dosiahnuť, teda ako správne skladovať víno doma alebo v práci, vám prezradíme v našom článku.

text

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Keď máte doma tekuté hrozno

Ak existuje nápoj, ktorý si niekedy vychutná každý, je to víno. Bohužiaľ, ani sóda, káva a často ani pivo mu nemôžu konkurovať. Preto by ste mali mať doma vždy niekoľko fliaš, aj keď nie ste fanúšikom alkoholu. Žiadny návštevník neodmietne chutný prípitok. A koniec koncov, niekedy príde tá správna nálada, nečakané pozvanie na večierok alebo narodeniny kolegu a vhodný darček je vždy po ruke. Aby bolo všetko dokonalé, musíte víno správne skladovať.

Vinotéka Candy CWCEL 210/N

Pomocou digitálneho ovládacieho panela si môžete nastaviť špeciálny program prispôsobený každému vínu.

Ako správne skladovať víno

Tento proces určite vyvolá mnoho otázok - Aká je vhodná teplota na skladovanie vína? Mal by počas skladovania stáť alebo ležať na plocho? Môže sa archivovať akékoľvek víno? Ideálnym miestom na uskladnenie vína je, samozrejme, vínna pivnica. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, ktorí ho vlastnia, musíte si doma vytvoriť ideálne podmienky. Máme pre vás niekoľko tipov, ako mať všetko dôležité prehľadne a jednoducho usporiadané. Ako na to?

Vinotéka Guzzanti GZ 1226

Moderné vinotéky majú veľmi nízku hladinu hluku, takže vás doma ani v kancelárii nebudú rušiť.

Vytvorenie stabilných podmienok

Vínu sa darí v stabilných podmienkach, t. j. v chlade, tme a optimálnej vlhkosti. Ideálna teplota je približne do 11 °C. To všetko, samozrejme, bez veľkých výkyvov. Tieto podmienky môžete vyriešiť vhodnou vínnou pivnicou.

Víno má rado tmu

Najmä slnečné svetlo a UV žiarenie, ktoré obsahuje, môže víno znehodnotiť a spôsobiť jeho predčasné starnutie. Preto sa na víno často používajú fľaše z farebného skla. Víno chráni vaše oči rovnako dobre ako slnečné okuliare.

Víno absorbuje

Presne tak! Nie priamo víno, ale korok má tendenciu absorbovať okolité pachy, ktoré preniknú do vône vína. Preto v žiadnom prípade neskladujte víno s nebezpečnými chemikáliami, napríklad na kuchynskej linke spolu s dezinfekčnými prostriedkami. Vína však môžete skladovať s niečím. Hľadajte inšpiráciu u skúsených vinárov, ktorí používajú pivnicu aj na iné účely ako na skladovanie vína. Biele vína môžete skladovať napríklad spolu s ovocím, ktoré nevydáva zápach.

Fľaša vína musí ležať naokolo

Rozhodne by ste nemali nechávať fľašu vína vo vertikálnej polohe niekde v skrinke nad odsávačom pár. Pri tomto type skladovania musí byť korok neustále ponorený, čo sa vo vzpriamenej polohe pravdepodobne nedosiahne. Preto odporúčame, aby bola fľaša na víno pri skladovaní položená naplocho. Nielenže je korok ponorený, ale zároveň sa zabraňuje jeho vysychaniu (vlhký korok čo najviac zabraňuje prenikaniu kyslíka).

Vzduch je nepriateľ

Niektoré vína sa neodporúčajú skladovať vôbec, ale mali by sa konzumovať okamžite. Ide napríklad o tie, ktoré sú naliate v zle uzavretej fľaši. Vždy skontrolujte, či je zátka správne nasadená a či do nej nepreniká vzduch. Kyslík vo vzduchu je zodpovedný za následnú oxidáciu, a tým za znehodnotenie nápoja.

Chráňte víno pred nárazmi

Silné otrasy nie sú v našej oblasti veľmi nebezpečné. Máme tu na mysli skôr vibrácie, ktoré môžu byť spôsobené nie veľmi bežnými javmi, ako napríklad bývanie v blízkosti železničnej trate alebo nad klubom, kde sa konajú metalové koncerty. Podľa niektorých štúdií môžu vibrácie poškodiť víno tým, že urýchľujú chemické reakcie v kvapaline.

Dávkovač vína Haier HWS247GGU1

Vinotéka môže byť aj štýlovým doplnkom vašej domácnosti.

Domáce dávkovače vína sú trendom

Čo sa naozaj oplatí mať doma, aspoň v malom prevedení na niekoľko fliaš vína, sú kvalitné takzvané domáce vinotéky. Už to nie je len výsadou reštaurácií, ale čoraz viac ľudí má doma vínnu pivnicu. Ak pijete len jeden druh vína (červené alebo biele), jednozónová vinotéka je úplne postačujúca. V opačnom prípade, ak radi kombinujete, vyberte si viaczónovú vinotéku. Môžete si zaobstarať vstavanú alebo voľne stojacu vinotéku.

Výhody vinoték

  • Fľaše na víno sú v nej správne umiestnené vo vodorovnej polohe.
  • Môžete do nej uložiť až 200 fliaš vína.
  • Štýlový doplnok do domácnosti.
  • Sklo dverí s UV filtrom zabraňuje prenikaniu nepriaznivých svetelných lúčov.
  • Môžete si vybrať z mnohých typov vinoték - existujú voľne stojace aj vstavané modely.
  • Nechýbajú ani "vychytávky", ako napríklad dômyselný systém cirkulácie vzduchu, antivibračné zariadenia, rozdelenie priestoru na zóny s rôznymi teplotami, dvere s UV filtrom, detská poistka a vnútorné osvetlenie.
  • Niektoré vinotéky majú aj pripojenie Wi-Fi, takže teplotu môžete ovládať odkiaľkoľvek prostredníctvom mobilného telefónu.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.