Jeseň a hlavná sezóna tekvíc je v plnom prúde, pomrkávajú na vás všade ako súčasť interiérovej či exteriérovej výzdoby a nezaobíde sa bez nich snáď žiadny článok s receptami. Pri pojmoch hokkaido, maslový orech, špagety alebo maslový orech sa vám zatočí hlava a radi by ste si užili aj "tekvicovú sezónu". V našom článku sa dozviete, čo všetko môžete z tekvice pripraviť a čo na to potrebujete.
Vyberte si z ponuky malých domácich spotrebičov
OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.
Najprv tekvicu nakrájajte, vložte do predhriatej rúry a pečte, kým nezmäkne. Potom nechajte tekvicu chvíľu odpočívať. Do studenej zeleniny pridajte tvaroh, lyžicu oleja a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a natrite na chlieb, s tekvicovým chlebom určite nič nepokazíte. Nakoniec môžete pokrm ozdobiť tekvicovými semienkami. Užívajte si.
Hranolky z tekvice Hokkaido
Ste milovníkom hranolčekov? Skúšali ste už tradičné zemiakové a sladké zemiakové hranolčeky? Potom je čas na jesennú zmenu v podobe hranolčekov hokkaido alebo maslovej tekvice. Na prípravu chutnej prílohy k pečenej zelenine alebo steaku budete potrebovať:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Kým sa zohreje, pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Teraz je čas pripraviť hranolky. Tekvicu hokkaido dobre očistite, vydlabte ju a nakrájajte na menšie kúsky, najlepšie na malé kúsky, podobne ako klasické hranolky. Vložte ich do veľkej misy, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a okoreňte bylinkami podľa chuti. Všetko dobre premiešajte a vylejte na pripravený plech. Pečte v horúcej rúre asi 30 minút a je hotovo.
Fitness tekvicové rizoto
Pre tých, ktorí milujú fitness a zdravé recepty z tekvice, tu máme tiež jeden. Energetická hodnota je len 504 kcal, takže sa najete plnohodnotne, vyvážene a chutne. Budete potrebovať:
- Tekvica
- Mozzarella light
- ryža
- veľkú cibuľu
- 250 ml vývaru
- olej
- soľ, korenie
Nakrájajte tekvicu na kocky a dajte ju na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 30-35 minút. Časť opečenej zeleniny odložte a zvyšok rozmixujte. V hrnci môžete na oleji osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte ryžu a zalejte ju vývarom. Potom varte pod pokrievkou asi 15 minút, kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Potom vmiešajte tekvicové pyré a kocky. Nastrúhajte mozzarellu a vmiešajte ju do rizota. Užívajte si.
Tekvicová polievka Hokkaido
A ako bonus štvrtý recept z tekvice, tu je evergreen. Nie je to nič neznáme a mnohí z vás to už pravdepodobne doma niekoľkokrát vyskúšali. Aj tradičný recept sa však dá okoreniť. Čo pripraviť z tekvice hokkaido tentoraz? Cibuľu nakrájajte nadrobno a potom ju orestujte na oleji. Potom pridajte na kocky nakrájanú tekvicu a na zahustenie aj zemiak. Zmes smažte dozlatista. Zalejte litrom vývaru alebo zeleninového bujónu a varte v hrnci asi 25 minút. Nechajte vychladnúť a rozmixujte mixérom. Do hotovej polievky pridajte smotanu, korenie a soľ. Hotovú tekvicovú polievku hokkaido môžete posypať slnečnicovými semienkami alebo pridať štipku chilli či kari korenia.
Viete, prečo by ste mali jesť tekvicu?
Tekvice sú nielen záhradnou ozdobou a obľúbenou pochúťkou. Mali by ste vedieť, že tekvica má liečivé a skrášľujúce vlastnosti. Napríklad podporujú imunitu, pretože obsahujú vitamíny B, C, E, K, minerály a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia telo pred vírusmi. Tekvica tiež uľahčuje chudnutie, pretože obsahuje 90 % vody, málo kalórií a ľahko vás zasýti. Vďaka vysokému obsahu vody sa táto zázračná zelenina používa v kozmetike proti starnutiu, pretože hydratuje, vyživuje a zabraňuje starnutiu pokožky. Tekvica tiež zlepšuje kvalitu zubov a pozitívne ovplyvňuje tráviaci trakt a činnosť srdca. Tekvicový olej zasa pomáha v boji proti kožným ochoreniam - napríklad akné a ekzémom.
Článok pre Vás pripravil Jana Houbová