Mikrovlnka je pravdepodobne jeden z najpohodlnejších kuchynských prístrojov, vďaka ktorým je náš život naozaj jednoduchý. Výrobcovia odporúčajú jej použitie kvôli ľahkosti, ktorú prináša. Bez nej si už nejedna domácnosť vie ťažko predstaviť svoju existenciu. Preto je už niekoľko rokov dizajnérskym trendom mať vstavanú mikrovlnku do samotnej kuchynskej linky.
Nielen na zohrievanie pokrmov
Mikrovlnná rúra môže byť skvelým spôsobom, ako nielen zohriať zvyšky jedla, ale môže ho aj rýchlo navariť. Mnoho z nás avšak ani len netuší, ako by sa mala správne používať. Preto je dôležité si pred samotným uvedením do prevádzky preštudovať manuál. Na trhu sa nachádzajú zariadenia od mnohých výrobcov a nie každé má rovnaké ovládanie a silu ohrevu. Preto sa pred samotnou kúpou uistite, aké by mala mať rozmery a výkonnosť.
Dbajte na čistotu
Aby ste dosiahli čo najbezpečnejší a najefektívnejší spôsob fungovania zariadenia, potrebujete dôkladne vyčistené vnútro. Ak nedbáte na čistotu, nezabránite usádzaniu sa výparov, mastnoty a zvyškov jedla na samotných ohrievačoch, čo spôsobí nielen nižšiu výkonnosť, ale neskôr ovplyvní aj samotnú životnosť zariadenia.
Vyvarujte sa nesprávnemu zohrievaniu jedla
Zvýšte opatrnosť pri zohrievaní jedla, ktoré sa nachádza v plastových nádobách. Je známe, že plastové nádoby majú tendenciu sa topiť pri vyššej teplote. Preto používajte iba plastové nádoby s označením "vhodné do mikrovlnnej rúry". Obyčajné plasty vypúšťajú do jedla chemikálie, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie a znečisťujú aj životné prostredie prostredníctvom škodlivých výparov. Nikdy nezohrievajte jedlo ani v kovových nádobách a pozor musíte dať aj pri pozlátených tanieroch. Najvhodnejším tanierom do mikrovlnky je obyčajný biely tanier, ktorý vám teplotu rovnomerne rozloží na zohrievané jedlo. Taktiež sa vyvarujte použitiu alobalu. Namiesto neho siahnite po pokrievke do mikrovlnky.
Pri zohrievaní jedla v mikrovlnke si dávajte pozor v akej nádobe jedlo zohrievate
Varenie v mikrovlnke
Jedlo uvarené v tomto kuchynskom spotrebiči je rovnako bezpečné a má rovnakú výživovú hodnotu ako jedlo varené v klasickej rúre. Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi varenia spočíva v tom, že tepelná energia preniká hlbšie do jedla, čím sa znižuje celkový čas varenia.
Bábovka v mikrovlnke? Je to rýchle a hlavne chutné!
Koláč z mikrovlnky? Áno, aj v nej je možné upiecť koláč rovnako, ako pomocou plynovej či elektrickej rúry. Najčastejšími pečenými koláčikmi sú tzv. hrnčekové koláče alebo bábovky, ktoré sú vhodné na oslavy, posedenia s priateľmi, či pre vás ako sladký rýchly dezert po obede.
Chutnú bábovku do hrnčeka môžete mať hotovú do 2 minút
Čo potrebujete?
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 4 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku alebo granka
- štipku jedlej sódy alebo prášku do pečiva
- štipku soli
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 3 polievkové lyžice oleja
Všetky ingrediencie spolu dajte do väčšieho keramického hrnčeka a dobre premiešajte. Doba pečenia spočíva v intenzite ohrievania, odporúčaný čas je 2 až 3 minúty. Nezabudnite vybrať koláč pomocou kuchynskej chňapky, aby ste predišli popáleniu. Bon Appétit.