Vychutnajte si kvalitu obrazu - súboj Blu-Ray vs DVD

Blu-ray vs DVD

Faktom je, že Blu-ray z hľadiska rozlíšenia ďaleko prevyšuje DVD. Ak sa pozriete na Blu-ray kvalitu a kvalitu DVD, získate jasný obraz o tom, ako tento rozdiel vyzerá. Blu-ray a dobré DVD môžu vyzerať veľmi podobne, ak sedíte dostatočne ďaleko od obrazovky, pretože sa dostávate do bodu, v ktorom oči strácajú schopnosť vykresliť podrobnosti. Pravda je však taká, že väčšina z nás sedí veľmi blízko alebo máme dostatočne veľké televízory na to, aby sme si všimli rozdiel.

Blu ray je názov formátu, ktorý rýchlo nahrádza klasické DVD. Formát bol vyvinutý tak, aby umožňoval nahrávanie, prepisovanie a prehrávanie videa s vysokým rozlíšením (HD), ako aj ukladanie veľkého množstva údajov. Rovnako ako DVD zaznamenalo 5 až 10-násobné zvýšenie úložnej kapacity v porovnaní s CD, Blu-Ray zvýšilo kapacitu DVD 5 až 10-krát.

Blu ray prehrávač

Kompatibilita Blu-ray

DVD prehrávač nedokáže prehrávať Blu-ray, pretože červený laser používaný v prehrávačoch DVD je príliš veľký na to, aby čítal malé drážky na disku Blu-ray.

Blu-ray prehrávač má jamky bližšie pri sebe. Dôvodom je, že používa na čítanie a zápis dát modrofialový laser, ktorý má kratšiu vlnovú dĺžku. Blu-ray prehrávače sú na druhej strane spätne kompatibilné a dokážu prehrávať štandardné DVD. Avšak pri zobrazení DVD je obraz slušný, no kvalita sa bude podstatne líšiť od kvality s vysokým rozlíšením, aké má Blu-ray.

DVD prehrávač

Úložná kapacita

Staršie Blu-ray disky s jednou vrstvou dokážu uložiť približne 25 GB údajov. To znamená približne dve hodiny filmu s vysokým rozlíšením alebo 13 hodín informácií so štandardným rozlíšením. Existujú dvojvrstvové, trojvrstvové, štvorvrstvové a päťvrstvové disky Blu-ray, kedy sa množstvo hodín prezerania vždy zdvojnásobuje. Najväčšie Blu-ray disky majú až 128 GB, čo predstavuje až 10-hodinové informácie s vysokým rozlíšením alebo až 65 hodín v štandardnom rozlíšení.

Uloženie jednej vrstvy DVD obsahuje iba 4,7 GB informácií, čo sú 2 hodiny filmu v štandardnom rozlíšení. Dvojvrstvové ukladanie ponúka až 8,7 GB, čo znamená približne 4 hodiny filmu.

DVD rekordér

Kvalita obrazu

Blu-ray je obraz s vysokým rozlíšením 1080 pixelov. To umožňuje prehrávať HD obraz s 25 GB. Videozáznamy vo vysokom rozlíšení môžete jednoducho ukladať alebo prehrávať na jednovrstvovom disku. Blu-ray má najlepšie rozlíšenie obrazu v porovnaní s DVD. Kvalita obrazu je prvotriedna. Je jedným z mála prehrávačov, ktoré dokážu zobrazovať 1080p s dobrou kvalitou obrazu.

DVD prehrávač zachováva štandardné rozlíšenie 480p alebo pokročilé rozlíšenie 520p. Kvalita obrazu nie je taká vysoká ako rozlíšenie obrazu Blu-ray. Na štandardných televízoroch vám to však postačí. Kvalita obrazu je o niečo nižšia. Môže pojať iba 30 minút údajov s vysokým rozlíšením.

Blu-ray prehrávač je samozrejme drahšou záležitosťou ako DVD prehrávač, ale v konečnom dôsledku si vychutnáte úplne iný a okúzľujúci zážitok z pozerania filmu.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.