Sušičky ovocia, zeleniny, byliniek a húb

Prišlo jesenné počasie a posledné pozdravy leta a teplých lúčov. Je najvyšší čas začať sušiť tohtoročnú úrodu. A prečo sa nepripraviť nielen na jeseň, ale aj na nadchádzajúcu zimu s novou sušičkou? Okrem ovocia a zeleniny môžete uchovávať aj množstvo iných dobrôt. Okrem vyššie uvedeného môžete v dehydrátori sušiť aj bylinky na čaj, huby do polievky alebo marinované plátky mäsa. A čo domáce krutóny alebo cestoviny?

Sušené krutóny

Vedeli ste, že sušenie potravín je jednou z najstarších metód ich konzervovania na svete?

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Prečo si kúpiť dehydrátor

Sušička ovocia je praktický pomocník do domácnosti a kuchyne. Poslúži vám na spracovanie potravín - predĺži ich životnosť a zachová vitamíny, minerály a vlákninu. Okrem toho sa môžete zaobísť bez akýchkoľvek konzervačných látok.

Veľkou výhodou, najmä v súčasnosti, je veľmi dlhá trvanlivosť, ktorá dosahuje až dva roky. Stačí ich skladovať pri izbovej teplote v škatuliach, ktoré nevlhnú. A ako je možné, že vydržia tak dlho? Väčšina baktérií a plesní totiž dokáže prežiť len vo vlhkosti, ktorá sa odstráni počas sušenia.

Sušička potravín Concept SO1060

Už ste objavili kúzlo sušeného ovocia?

Čo môžem vysušiť?

Ako poslednú bodku za letnými mesiacmi si môžete na záhonoch nazbierať papriky, cukety alebo paradajky. Na trhoch si môžete kúpiť ďalšie jesenné ovocie, napríklad hrozno alebo slivky. A ako pripraviť potraviny z dehydrátora? Ovocie sa môže použiť napríklad do müsli tyčiniek, domáceho müsli alebo ako prísada do pečiva. Okrem ovocia a zeleniny môžete sušiť takmer čokoľvek. Napríklad bylinky na čaj alebo polievku alebo huby. Veľmi obľúbené sú aj domáce jerky, čo sú sušené kúsky mäsa. Sú tiež skvelým darčekom pre milovníkov mäsa. V sušičke si však môžete vyrobiť aj domáci jogurt, nechať vykysnúť pečivo, vysušiť domáce cestoviny alebo usušiť voňavé kvety na voňavé misy. Skrátka, keď to raz vyskúšate, nebudete chcieť prestať.

Princíp sušenia

Princíp sušenia je veľmi jednoduchý. V sušičke cirkuluje teplý vzduch, ktorý odparuje vlhkosť z potravín a odvádza ju von cez vetracie otvory. Sušené ovocie sa potom skladuje v uzavretej nádobe, aby sa zabránilo vlhkosti a plesniam. V tomto prípade sú dôležité aj nastavenia teploty a ventilátora. Kvalitné moderné sušičky používajú systémy sušenia s horizontálnym prúdením vzduchu a nastaviteľným termostatom.

Princíp sušenia

Je to veľmi individuálne. Každá potravina si vyžaduje inú teplotu. Vo všeobecnosti je však sušenie pri nižších teplotách šetrnejšie. Mäso môžete sušiť pri najvyššej teplote, približne 70 °C, ovocie a huby znesú teplotu 55 až 60 °C, zelenina 50 až 55 °C a bylinky sú najšetrnejšie a najnižšia teplota je 35 °C. Tento proces sa však líši aj z časového hľadiska. Ryby a mäso sa sušia najviac a najdlhšie, až niekoľko hodín.

G21 Paradiso veľká sušička ovocia, zeleniny a húb

Pri správnom nastavení teploty si potraviny zachovajú dôležité enzýmy a rýchlo sa nepokazia.

Je sušenie pohodlné?

Áno, je. Odpoveď je jednoduchá. Po prvé, vďaka sušenému jedlu si môžete uchovať výživné a chutné jedlo až do Vianoc (a pomaly aj do ďalších, ak ho nezjete všetko na posedenie). A ani jeho kúpa nie je drahá. Základné modely si môžete kúpiť za menej ako 40 eur. Navyše tento spotrebič nie je určený len pre záhradkárov a chalupárov. Môžete sušiť a spracovávať mnoho ďalších potravín.

Dôležitým faktorom môže byť aj spotreba elektrickej energie. Samozrejme, líši sa od modelu k modelu, takže si vyberajte aj podľa spotreby energie. Moderné sušičky však majú takú nízku spotrebu energie, že ich prevádzka stojí drobné.

Sušička potravín Gorenje FDK 24 DW

Ovocie, huby a bylinky si zachovávajú svoje minerály a vitamíny.

V čom sa sušičky líšia?

Na trhu sú modely sušičiek, ktoré sa líšia cenou, tvarom, veľkosťou a počtom sušiacich plôch a spotrebou energie. Posledné dva parametre sú najdôležitejšie. Výkon sušičky je nepriamo úmerný času sušenia. Čím nižší je príkon, tým dlhšie budete potraviny sušiť. Väčšina sušičiek potravín má príkon 250 - 1 000 W. Vo väčšine prípadov sú sušičky s vyšším výkonom drahšie ako najslabšie modely.

Pred kúpou si zistite úroveň hluku, ktorá sa pohybuje od 40 do 70 dB. Pre predstavu: moderné chladničky majú hlučnosť okolo 40 dB. Umiestnite preto hlasnú sušičku niekde v pivnici alebo v špajzi, skrátka čo najďalej od spálne, aby vás nerušila. Časovač môže byť užitočný ako doplnková funkcia, napríklad ak sušičku zapnete večer pred spaním, po uplynutí nastaveného času sa sama vypne.

Teraz sa pustite do zbierania alebo sušenia potravín, ktoré máte radi.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.