Porovnanie LED a klasickej žiarovky: ušetrite za elektrickú energiu!

Ekológia hýbe svetom a je jedným z najaktuálnejších a najdiskutovanejších tém dnešnej doby. V tomto článku sa venujeme revolúcii medzi žiarovkami a prechodu z bežných žiaroviek na moderné úsporné žiarovky. Drobnou zaujímavosťou je, že podobná revolúcia medzi svietidlami prebehla takmer presne pred sto rokmi.

Každé storočie má svoju žiarovku

Thomas Alva Edison prišiel so svojou žiarovkou v roku 1879. Všeobecne sa však uvádza, že prvú prakticky použiteľnú žiarovku zostrojil Heinrich Göbel už v roku 1854. U týchto žiaroviek sa využívalo uhlíkové vlákno vyrábané z bambusu či iných organických materiálov. Ich najväčším konkurentom boli predovšetkým svietidlá využívajúci zemný plyn a oblúkové lampy českého vynálezca Františka Křižíka. Na prelome 19. a 20. storočia došlo k prvej významnejšiej žiarovkovej revolúcii, ktorá sa podobala tej dnešnej. Na trh prišli žiarovky s kovovými vláknami - najprv sa využívali tantalové vlákna, tie však neskôr nahradili vlákna wolframové. Neochota prestupu k novej technológii svietenia v posledných rokoch akoby z oka vypadla situácii na začiatku dvadsiateho storočia. Lacnejšie žiarovky si zákazníci obľúbili vďaka ich nízkej obstarávacej cene a novým, drahším (aj keď v konečnom súčte úspornejším) žiarovkám príliš nedôverovali. Na prelome dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia zase prišli tzv. úsporné žiarovky a žiarovky využívajúce LED technológiu. Rovnako sa vyznačovali vyššou cenou, ale podobne ako pred sto rokmi sa obstaranie pokročilejších žiaroviek ekonomicky oplatilo. Neochotu zákazníkov kupovať novší typ žiaroviek nakoniec vyriešili jednotlivé štáty. Jednoducho zakázali výrobu starých typov a zákazníkom tak nezostáva nič iné, než po vypredaní zásob prejsť na moderné svietidlá.

Trocha matematiky nikdy nikoho nezabilo

Ak sa chcete presvedčiť, či sú nové žiarovky skutočne o toľko výhodnejšie, je nutné prizvať si na pomoc matematiku a technické dáta žiaroviek. Prvým vhodným ukazovateľom výhodnosti investície je svetelný výkon v lúmenoch prepočítaný na jeden Watt spotreby. Toho dosiahneme tak, že vydelíme svetelný výkon spotrebou (príkonom). Klasické šesťdesiatwattové žiarovky vyžarujú svetelný výkon o hodnote 710 lumenov. LED žiarovka s príkonom 8 W má svetelný výkon 600 lúmenov.

Klasická žiarovka: 710 lm / 60 W = 12 lm / W

LED žiarovka: 600 lm / 8 W = 75ml / W

Zrejme najpresvedčivejším ukazovateľom je cena prevádzky žiarovky počas svojho prvého roka od obstarania (vr. nákupnej ceny). Ak budeme svietiť každou žiarovkou tri hodiny denne, presvietime 1095 hodín za rok. To u klasickej žiarovky predstavuje spotrebu 65,7 kWh. Za prevádzku 8W LED žiarovky by sme zaplatili len 2,11 €. Tu je teda konečná úspora vidieť najlepšie:

Klasická žiarovka: 0,40 € (cena novej žiarovky) + 12,15 € (el. energia) = 12,55 €

LED žiarovka: 6,07 € (cena 8 W žiarovky) + 2,11 € (el. energia) = 8,18 €

Teraz sa pozrime na životnosť žiarovky udávanú výrobcami. U klasickej žiarovky je udávaná maximálna životnosť 1000 hodín, ale u LED žiarovky tomu je medzi 10 000 - 30 000 hodinami! Tu je úspora najvýraznejšia. Po roku môžete klasickú žiarovku vymeniť a pripočítať si znovu obstarávacie náklady novej žiarovky. Ale LED žiarovka vám podľa dát výrobcov vydrží minimálne desaťkrát dlhšie, čo predstavuje ďalšiu obrovskú úsporu.

Získajte prehľad v nových príkonoch žiaroviek

Pôvodné žiarovky už boli medzi zákazníkmi tak známe, že každý vedel, ako svieti "šesťdesiatka" a ako svieti "stovka". U nových úsporných žiaroviek došlo logicky k zníženiu príkonu, čo znamená nové hodnoty, s ktorými sa zákazníci musia znovu zžiť. Dúfame, že sa nám podarilo vás o výhodnosti nových žiaroviek presvedčiť. A aby sme vám uľahčili orientáciu na trhu, prinášame prehľadnú tabuľku príkonu klasických a úsporných žiaroviek podobných svetelných výkonov:

Klasická žiarovka

Halogénová žiarovka

LED žiarovka

Svetelný tok

25 W

5-9 W

3 W

220-230 lm

40 W

7-11 W

3,5-5 W

410-430 lm

60 W

11-15 W

6-8 W

700-750 lm

75 W

15-18 W

8-10 W

920-970 lm

100 W

20-23 W

12-20 W

1300-1400 lm

Z tabuľky je zrejmé, že najvyššiu efektivitu dosahujú LED žiarovky. Z toho dôvodu už sa na obaloch žiaroviek neobjavujú len údaje o príkone, ale aj svetelný výkon. Lumeny sú kľúčovou vlastnosťou, podľa ktorej by ste mali LED žiarovku vyberať. Navyše sa na túto mernú jednotku môžete stopercentne spoľahnúť. Výrobcovia ju totiž nemôžu sfalšovať a pozmeniť.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.