Modré svetlo - kedy je žiaduce a kedy škodlivé?

Modré svetlo je jedna z energeticky najintenzívnejších a zároveň najefektívnejších vlnových dĺžok v rámci svetelného spektra. Jeho každodenné využitie je také široké, že ho nájdete v mobilných telefónoch, monitoroch alebo žiarovkách. Keďže je veľmi populárne, v roku 2014 zaň dostal Shuji Nakamura Nobelovu cenu za fyziku. Modrý odtieň môže mať veľa zdravotných výhod, ale v tomto prípade platí, že príliš veľa môže škodiť.

Čo je to za druh osvetlenia?

Ako červené, tak aj modré svetlo je súčasťou spektra viditeľného svetla, na ktorom sa pohybuje medzi približne 380 nanometrami až 500 nanometrami. Ide teda o farbu s najkratšou vlnovou dĺžkou a najvyššou energiou. Pri prirodzenom slnečnom svetle je modrý odtieň vždy prítomný s červeným, čo vedie k mnohým terapeutickým účinkom.

Táto farba sa však nenachádza len ako súčasť slnečného svetla. V dnešnej dobe sa nachádza skoro všade, vrátane vášho monitoru alebo mobilu, na ktorom práve čítate tento článok. Modrá verzia sa vďaka svojej vysokej účinnosti a nízkym nákladom stala dominantnou vlnovou dĺžkou pre každodenné domáce a komerčné osvetlenie. Zaujímavým faktom je, že 95 percent energie z jeho vlnovej dĺžky sa premení na svetlo, pričom len 5 percent sa premení na teplo. Ak chcete mať účinnú žiarovku, ktorá sa nezahrieva, potom vám odporúčame kúpu žiarovky s modrým odtieňom.

Vlnové dĺžky viditeľného farebného spektra

Prehľad vlnovýh dĺžok viditeľného farebného spektra

Výskyt v nových technológiách

Modrá verzia sama o sebe nepredstavuje len skvelú vymoženosť. Najnovšia LED technológia umožňuje odstránenie červenej a skoro infračervenej vlnovej dĺžky z mnohých primárnych zdrojov osvetlenia. To zvyšuje účinnosť LED monitorov a žiaroviek kvôli vyššej koncentrácii modrých vĺn. Avšak, naše telá a najmä náš spánok môžu byť modrým svetlom ovplyvnené.

V prirodzenom slnečnom svetle sú modré vlnové dĺžky vždy spolu s červenými vlnovými dĺžkami, takže naše telá sa vyvinuli na ich metabolizáciu spoločne. Ale ak je modrá vlnová dĺžka prítomná bez červenej, ako je to v prípade väčšiny moderných obrazoviek, potom sú možné pre užívateľa aj negatívne následky.

Výhody a nevýhody spájané so zdravím

Prirodzený odtieň svetla je obzvlášť dôležitý kvôli regulácii cirkadiánneho rytmu, čo je termín pre cyklus spánku a bdenia vášho tela. Hypotalamus vo vašom mozgu je tzv. prirodzený budík. Ak dostane zdravé množstvo modrého a červeného svetla cez deň, váš spánok je hneď kvalitnejší. Zároveň sa zlepší vaša hladina hormónov, telesná teplota, imunita a trávenie. Táto verzia je však vhodná najmä cez deň, keď ho vaše telo očakáva. Preto, ak sa chcete kvalitne vyspať, odporúčame pred spánkom obmedziť používanie smartphonu či pozeranie TV a namiesto toho si napríklad prečítať knihu alebo noviny.

žena číta knihu pred spaním

Aby ste bez problémov zaspali, tak sa odporúča pred spánkom obmedziť používanie smartphonu alebo pozeranie TV a namiesto toho si radšej prečítať knihu

Softvér na redukciu modrého svetla

Okrem tohto existuje ešte niekoľko opatrení, ktoré môžete spraviť, a váš spánok bude stále dobrý. V prípade obrazovky mobilu alebo monitoru nájdite softvér limitujúci intenzitu modrého svetla, ktoré zariadenie vyžaruje. Čo sa týka žiaroviek, tak ideálne sú tie s trochu nižšou farebnou teplotou.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.