Ako zariadiť malý byt?

Ak zariaďujete malý byt, určite viete, že každý štvorcový meter sa počíta. Aby bol byt dobre usporiadaný a zároveň vyzeral esteticky, vyžaduje si to určitú dávku kreativity. Aj keď neexistuje jednotný vzorec na to, ako si efektívne zariadiť malý byt, existuje niekoľko kľúčov k úspechu. Ešte pred tým, ako sa pustíte do nakupovania nábytku a iných súčastí, dobre si premyslite, čo všetko v byte chcete a potrebujete mať. Základom je kuchynská linka, obývačka, ktorej súčasťou zväčša býva obývačková stena a napokon spálňa.

minimalizmus v byte

Obývačka s kuchyňou

V menších priestoroch je najtradičnejšou voľbou obývačka spojená s kuchyňou. Pozrime sa teda najskôr na tieto dve miestnosti, začnime obývačkou. Obývacia stena je asi najdominantnejší prvok v celej tejto izbe. Výhodou je, že si ju môžete dať skonštruovať na mieru a podľa vašich predstáv. Nie je to teda žiadny problém ani pri menších priestoroch. Dokonca je dnes v ponuke možnosť zladiť si kuchynskú linkupráve s obývačkovou stenou. Výrobcovia tak myslia aj na to, že pri spojení týchto dvoch izieb ich chcete mať dizajnovo v jednotnom štýle, čo je veľkou výhodou. Obývačková stena bude zrejme obsahovať TV stolík a úložné priestory ako napríklad komoda pod TV alebo skrinka pod TV. Jednoduchá a moderná stena v obývačke je oveľa lepšou voľbou ako stena plná poličiek so soškami, ktorá bude malý priestor len zapĺňať. No a napokon sedacia súprava. Pri sedačke sa orientujte podľa toho, aký priestor máte ešte k dispozícii. Určite nie je vhodné zvoliť veľkú sedačku, ktorá vám zaberie všetok zvyšný priestor. Lepšie je vybrať pohovku na nožičkách, ktorú môžete doplniť pohodlným kreslom. Na pomyselné oddelenie obývačky od kuchyne môžete použiť napríklad knižnicu. Je to moderný spôsob, ako spravíte váš interiér zaujímavým a tiež to splní svoju funkciu. Ďalšou možnosťou predelenia priestoru môžu byť úložné priestory. Malý byt môže ľahko vyzerať zaplnený. Skladovanie je často obmedzené. Riešením je skryté úložisko, teda také, ktoré na prvý pohľad ako úložisko nevyzerá. Navyše môže poslúžiť práve ako oddelenie kuchyne od obývačky. Takýto multifunkčný nábytok dnes dostať pomerne ľahko v internetových obchodoch, no čoraz viac jeho dostupnosť stúpa aj v kamenných predajniach. Kuchynskú linku voľte podľa vašich predstáv, na trhu je mnoho prevedení, ktoré môžete použiť aj v malom priestore.

obývačka s kuchyňou inšpirácie

Ako zariadiť malú spálňu?

A ako si zariadite v malom byte spálňu? Predpokladáme, že kuchynská linka s obývačkou zaberajú najväčšiu časť celého priestoru v byte a tak vám ostáva už len malé miestečko na spanie. Hoci nedisponujete veľkým priestorom pre spálňu, môžete z nej aj tak spraviť funkčné a navyše útulné miesto na oddych. Pokiaľ chcete aj v spálni úložný priestor, no na skriňu nemáte miesto, je to jednoduché. Zvoľte vyvýšenú posteľ, pod ktorú sa vám vmestia všetky veci, ktoré chcete mať uložené a zároveň stále po ruke. Pokiaľ máte ešte nejaký priestor, určite sa vám zíde aspoň malý šatník, kde si môžete zavesiť veci, ktoré v úložných priestoroch pod posteľou mať nechcete. Napríklad si tu môžete uložiť šaty, saká alebo kostýmy, ktoré nechcete mať pokrčené. Ak vám stále ostáva miesto, využite ho na komodu, nočný stolík, prípadne si spálňu doplňte kvetom či inou dekoráciou.

spálňa inšpirácie

Aké farby rozjasnia malý byt?

Celý byt by mal byť vymaľovaný v bledých odtieňch, ktoré opticky priestor zväčšujú. Na príliš tmavé steny teda zabudnite. Existuje naozaj mnoho spôsobov, ako si malý byt usporiadate. Spálňa môže byť vaším malým útulným útočiskom a naopak kuchyňa spolu s obývačkou môžu vyzerať esteticky a zároveň môžu plniť svoje funkcie napriek tomu, že sú v jednom celku.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.