Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

Spolu s technológiou Qi, ktorá stojí za revolúciou bezdrôtového nabíjania smartfónov, sa vrátila aj otázka, či je lepšia káblováalebo bezdrôtová nabíjačka na mobil. Obe možnosti majú svoje plusy a mínusy. Záleží už len na užívateľovi, pre ktorú možnosť sa na základe vlastného uváženia rozhodne. Každopádne je najprv potrebné vedieť, čo ponúkajú obe možnosti.

Káblové nabíjanie

Klasická káblová nabíjačka na mobil je pre mnoho ľudí už hlboko zaužívaným štandardom, ako udržať baterku v mobile v chode. Takáto nabíjačka funguje pomerne jednoducho. Ak je po ruke zástrčka alebo počítač/notebook, tak je takmer vyhraté. Pri fungovaní môže byť jediný problém s typom konektora. Najpopulárnejší typ konektoru je USB-C, ktorý pomaly nahrádza micro USB a smartfóny a ich nabíjací port nasledujú tento trend.

nabíjanie mobilu

Konkrétne výhody káblovej nabíjačky pre smartphone spočívajú napríklad v jej ľahkej prenosnosti. Samotný kábel ako aj zásuvková nabíjačka nezaberajú takmer žiadne miesto v byte alebo v batohu na cestách. Navyše káblová nabíjačka stále dominuje v rýchlosti samotného nabíjania. Podľa testu Android Central nabila káblová nabíjačka v priemere mobil z 0 na 100 % za 105 minút, zatiaľ čo bezdrôtovej to trvalo v priemere 150 minút. Káblové nabíjačky zároveň pokrývajú aj staršie typy mobilov. Ak niekto z priateľov bude potrebovať nabiť mobil, je veľmi vysoká šanca, že práve káblová nabíjačka bude vhodná aj pre jeho smartfón. Nevýhodou však môže byť samotný kábel, ktorý sa zvykne opotrebovať a lámať.

Bezdrôtové nabíjanie

Bezdrôtové nabíjanie telefónu funguje na základe elektromagnetickej indukcie. Jednoducho povedané, jedna cievka sa nachádza v bezdrôtovej nabíjačke, do ktorej prúdi elektrina a druhá v smartfóne, napríklad vo forme obvodu zabudovanom priamo v mobile. Preto je potrebné podotknúť, že bezdrôtová nabíjačka musí byť zapojená v elektrine, ale mobil stačí len položiť na nabíjačku bez akéhokoľvek zapájania káblu.

iphone bezdrotove nabijanie

K výhodám bezdrôtového nabíjania smartfónu patrí najmä životnosť nabíjačky, nabíjacích portov mobilu, pohodlnosťa dizajn. Životnosť nabíjačky už nie je viac spájaná so životnosťou kábla, ktorý sa veľakrát ohýbal a lámal pri káblových nabíjačkách. Pri tomto type nabíjačiek na mobil stačí smartphone len položiť na nabíjačku. Tým šetríte nabíjacie porty a je to pohodlné, lebo sa nemusíte naťahovať pre kábel alebo riešiť jeho nedostatočnú dĺžku. Bezdrôtové nabíjačky je väčšinou možné zladiť s nábytkom, čím byt nestráca na estetickej hodnote. Pomaly mizne aj problém s kompatibilitou. Nové smartfóny väčšinou podporujú Qi technológiu a očakáva sa nárast kompatibility Qi friendly mobilov. Na rozdiel od káblových nabíjačiek je bezdrôtové nabíjanie o niečo pomalšie a nabíjačky sú limitované v ich prenosnosti.

Revolúcia v bezdrôtovom nabíjaní smartfónov bude pokračovať aj naďalej, ale úplne prestať používať klasické káblové nabíjačky by však bolo chybou.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.