Ako funguje 3G, 4G a 5G technológia?

Bez ohľadu na to, aký smartfón máte, určite ste si všimli, že v pravom hornom rohu telefónu je vždy indikátor sily signálu. Väčšinou to bude pravdepodobne ukazovať 4G sieť, ale na miestach so slabším mobilným signálom sa môže ešte ukazovať 3G alebo LTE. Písmeno G symbolizuje Generáciu a číslo značí, k akému mobilnému širokopásmovému pripojeniu je váš smartfón v skutočnosti pripojený. Nižšie v článku si vysvetlíme, aké benefity má rýchlejšia sieť.

3G - Tretia Generácia

Tretia generácia stanovila štandardy pre väčšinu bezdrôtových technológií – prehliadanie webu, e-maily, sťahovanie videí, zdieľanie obrázkov, toto bolo možné z vášho telefónu od zavedenia 3G siete. 3G bola predstavená na komerčné účely už v roku 2001. Je to práve dátové pripojenie 3G, vďaka ktorému sa uskutočňovali videohovory, a to prostredníctvom zrýchleného sťahovania až na 2 Mb/s.

4G - Štvrtá Generácia

Spustenie siete 4G znamenalo v prenose dát obrovský pokrok. Účelom je poskytovať vysokú rýchlosť, kvalitu a kapacitu spolu s kvalitnejším zabezpečením a poskytnutím ochrany prenášaných dát. Cieľom novej siete bolo najmä znížiť náklady za hlasové a dátové služby, za multimédiá a internet. Pamätáte si vaše ceny faktúr spred niekoľkých rokov, keď ste si len stiahli obrázok z internetu či odpísali na e-mail? Práve vďaka 4G sieti už nemusíte platiť za využívanie internetu v telefóne toľko, ako v minulosti. Prostredníctvom tejto dátovej siete môžeme uskutočňovať aj videokonferencie, pozerať videá s vysokým rozlíšením alebo využívať telefón na herné účely.

4G je známa aj pod skratkou LTE-A (Long Term Evolution Advanced). Na začiatku to bola len skratka LTE. Toto širokopásmové pripojenie bolo silnejšie ako 3G, ale slabšie ako 4G, preto bola vytvorená LTE-A, ktorá sa vyrovná rýchlosti 4G. Vo väčšine prípadov ide o rýchlejšiu sieťovú technológiu. Pre prevádzkovateľov sietí po celom svete je to spôsob zjednodušenia svojej infraštruktúry, aby sa znížili náklady a zároveň sa zlepšila kvalita ponuky pre užívateľov daných operátorov.

4G na Slovensku

Zatiaľ jedna z najrýchlejších dostupných sietí na komerčné účely je prístupná nejaký ten piatok aj na Slovensku. Spoločnosť Slovak Telekom si dáva každoročne otestovať mobilné siete na Slovensku spoločnosťou Umlaut. Inak tomu nebolo ani v roku 2019, kedy tento test znovu vyhrali. Na druhej priečke je za ním Orange a na treťom a štvrtom mieste sa nachádza O2 a 4ka. S týmito štyrmi operátormi si môžete byť istí, že aj váš mobilný telefón bude mať rýchle pripojenie na internet.

Zdroj: Test sietí na SR v roku 2019 : https://zive.aktuality.sk/clanok/144089/test-sieti-na-slovensku-vyhral-ho-telekom-absolutnym-skokanom-je-4ka/

5G - Piata Generácia

5G je ďalšia generácia mobilného širokopásmového pripojenia, ktoré nakoniec nahradí alebo aspoň rozšíri pripojenie 4G. S 5G uvidíte rýchlejšie výsledky sťahovania a nahrávania súborov. Výrazne sa zníži aj čas, ktorý zariadenia potrebujú na vzájomnú komunikáciu s bezdrôtovými sieťami. Maximálna rýchlosť 5G je zameraná na rýchlosť až 35,46 Gbps, 35-krát rýchlejšie ako 4G.

Prevádzkovatelia telefónnych sietí už testujú piatu generáciu pripojenia, avšak stále je ešte veľa práce na zabezpečenie bezproblémovej funkčnosti pripojenia. Vybudovanie infraštruktúry na 5G sieť si vyžaduje čas a peniaze. Hoci na trhu už nájdeme aj výrobcov, ktorí ponúkajú smartfóny s možnosťou pripojenia piatej generácie.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.