Pripravte si chutné zapečené toasty vďaka toastovaču

Čo je toastovač? Nájdete ho aj pod názvami toustovač či sendvičovač. Ide o jednoduché elektrické zariadenie na prípravu zapečených toustov alebo vaflí či panini, disponujúce vnútornými platničkami. Ich počet a tvar sa líši v závislosti od modelu. Platničky generujú teplo na toastovanie a opekanie pečiva alebo pri niektorých modeloch aj na jeho grilovanie. Len s ním dokážete pripraviť raňajky, desiatu či ľahkú večeru za okamih a bez väčšej námahy.

Dva základné typy toastovačov

Lacnejší typ sendvičovačov má hornú a dolnú dosku tvarovanú do štvorcových tvarov, ktoré sú priamo prispôsobené na sendvičový chlieb. Je možné na ňom pripraviť jeden, dva alebo až štyri sendviče predelené do klasického trojuholníkového tvaru. Ďalším typom je grilovací sendvičovačalebo lis na panini. Jeho platničky sú vrúbkované a vrch je prispôsobený na pritlačenie panini pri grilovaní. Odborníci odporúčajú kupovať toastovače s príkonom aspoň 700 W a viac. Niektoré typy sendvičovačov disponujú viacerými platničkami na prípravu vaflí, sendvičov a panini. Na OKAY.sk si môžete dokonca vybrať modely, pri ktorých si môžete regulovať teplotu sami pomocou jediného tlačidla alebo také, ktoré je možné očistiť v umývačke riadu.

Sendvičovač 3v1

Ako funguje?

Všeobecne platí, že najlepšou cestou je prečítať si manuál od výrobcu a zistiť, ako daný prístroj funguje. V opačnom prípade je možné postupovať nasledovne:

Zapojte sendvičovač do elektriny a nechajte ho zatvorený, kým sa zohreje. Väčšina toastovačov má kontrolku, ktorá vás upozorní, keď bude dostatočne nahriaty. Po nahriatí otvorte prístroj. Položte toast na spodnú dosku a dávajte pozor, aby ste sa nedotkli dosiek kvôli ich teplote. Zatvorte prístroj. Ak disponuje prednou svorkou, tak zatvorte aj tú. Počkajte 3 až 5 minút alebo kým sa nerozsvieti kontrolka. Potom ho otvorte. Vyberte toast drevenou alebo silikónovou lopatkou. Toustovač odpojte a nechajte ho otvorený až kým úplne nevychladne. Platničky pred odložením utrite navlhčenou špongiou.

Tipy ako pripraviť chutné zapečené toasty

Odporúčame natrieť jemnú vrstvu masla na vonkajšiu stranu plátkov chleba alebo nasprejovanie jemnej vrstvy oleja na hornú a dolnú časť platničiek. To dáva grilovanému syrovému sendviču lepšiu chuť a textúru, ale nie je to nevyhnutné. Väčšina toastovačov má nepriľnavé platne, takže ani suchý chlieb by sa nemal lepiť o platničku.

Zapečené toasty so syrom

Ak chcete urobiť extra chutný syrový sendvič, odporúčame použiť kvalitný tavený syr. K týmto syrom patria napríklad švajčiarsky syr, syr gruyère alebo čedar. Okolo okrajov syra nechajte kúsok chleba, aby ste zabránili vytekaniu syra do prístroja, ako aj neporiadku na tanieroch. Na výrobu sendvičov použite vhodný druh chleba. Toastovače, ktoré sú určené na grilovanie panini dokážu spracovať väčšinu druhov pečiva, ale ak chcete pravé štvorcové toasty, najlepšou voľbou bude kúpa toastového chleba.

Tipy na iné pokrmy

So sendvičovačom sa nemusíte obmedzovať len na prípravu sendvičov. Tu je niekoľko tipov na to, aké ďalšie chutné pokrmy môžete vytvoriť za použitia multifunkčného toastovača: quessadilly a burrito, francúzske toasty alebo rôzne ovocné verzie sendvičov, omeleta, palacinky, šunkové steaky, slanina či tenko nakrájaná zelenina ako napríklad baklažán, cuketa alebo cibuľa.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.