Hygge - štýl bývania ukrytý v maličkostiach

Pojem hygge je v posledných rokoch čoraz viac skloňovaným slovom. Dostal sa k nám z Dánska a jeho podstatu tvorí pocit spolupatričnosti a ľudskej vzájomnosti. Často sa spája s pohodou v kruhu priateľov, ale hygge si môžeme vytvoriť aj v prípade, že sme sami.

Tvary, farby, materiály hygge štýlu

Jednoduché tvary odrážajúce prírodný svet, predmety evokujúce domov a útulnosť. Skromné, neopracované predmety pre výraz autentickosti. Oblé hrany a teplé farby. Krása a úžitok sú dva primárne piliere škandinávskeho dizajnu. Základnými prvkami sú praktickosť, jednoduchosť a kvalita. Čisté obrysy i funkčnosť a odolnosť predmetov. Prírodné materiály, príjemné na dotyk – týka sa to nábytku aj oblečenia. Typickým stavebným prvkom je nelakované drevo. Rozšírená je aj kombinácia s kameňom, tehlou, meďou, betónom. Drevené podlahy, vlnené koberce, jemné textílie.

Hygge home

Hygge pohoda s dekou, knihou, sviečkami a hrnčekom teplého čaju

Hygge v spálni

Ako sa spomínalo v úvode, hygge moment môžeme prežívať prakticky kdekoľvek, kde sa cítime príjemne: na hojdačke na verande, v kresle, na sedačke... dokonca to môže byť aj skriňa, z ktorej vyberáme čistú voňavú bielizeň. Takisto v miestnej kaviarni, pobyte v prírode a pod. Nakoľko však každé ráno začíname svoj deň prebudením v posteli, je to veľmi významný kus nábytku.

Posteľ predstavuje často útočisko. Obzvlášť, ak je umiestnená v rohu miestnosti. Pod dekami či perinami sa cítime chránení. Drevený rám okolo bol v severských krajinách obľúbený už od doby železnej. Bavlnená bielizeň, kvalitná deka z ovčieho rúna iba tak voľne prehodená cez stoličku. Vintage látky, tkané deky. Dôležité sú aj oblúky a krivky, ktoré majú za cieľ vytvoriť dojem uzavretosti.

Hygge spálňa

Bavlnené obliečky, tkané deky, drevené prvky prinesú do spálne tú správnu hygge atmosféru

Obývacia miestnosť

Kôš s pletenými papučami vedľa dverí symbolizuje zahodiť starosti a obuť si čosi, v čom sa cítite pohodlne a dobre. Pohodlné hlboké rohové sedacie súpravy priam lákajú na relax a odpočinok. Podlahové vankúše. Typické dánske elipsovité konferenčné stolíky navodzujú pocit blízkosti. Bezpečie zasa stoličky s vysokým operadlom. Dáni si radi vytvárajú kútiky, v ktorých si zvyčajne drevom alebo textíliami ohraničia priestor alebo si vytvoria pohodlné miestečko pri okne. Vyvýšený priestor vytvára dojem súkromia a bezpečia.

Hygge obývačka

Rohová sedačka, obrovské dekoračné vankúše a drevený konferenčný stolík - to je hygge v obývačke

Teplo domova v kuchyni

Spoločné stolovanie je prakticky stelesnením hygge. Upevňujú a prehlbujú sa vzťahy. Kvalitné operadlo jedálenskej stoličky je nevyhnutnosťou. V kuchynskej linke by nemalo chýbať množstvo rôznych šálok so všemožnými vzormi. Svetlo je veľmi podstatné. Malo by to byť mäkké a teplé osvetlenie. Lampa pri vchode do domu symbolizuje privítanie. Kozub predstavuje symbol centra domova. Tlejúce uhlíky z kozuba vyžarujú teplo, pozdvihujú náladu. Každý si však kozub nemôže dovoliť. To vôbec nevadí. Všetci si totiž vieme zapáliť sviečky.

Hygge kuchyňa

Hygge je aj spoločnom stolovaní a teple domova

Hygge je životný štýl

Základom hygge štýlu je ľahký a prenosný nábytok, ktorý sa dá usporiadať podľa vašich momentálnych potrieb. Celkovo by vnútorné priestory mali odrážať prirodzený rytmus domácnosti a striedanie všetkých štyroch ročných období. Hygge je čoby náramok, na ktorý sa navliekajú nevídané zážitky všedného dňa.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.