V stredu 1. 5. sú naše predajne zatvorené. Využite na nákup náš e-shop Okay.sk.

Ako vyčistiť pohovku - je to rýchle a jednoduché

Pohovka je srdcom obývacej izby alebo kancelárie. Trávite na nej veľa času, či už s návštevami alebo rodinou. Okrem tichého posedenia sa určite objaví aj káva, víno, tanier s chipsami alebo nečakane pribehne váš domáci miláčik. Pri takýchto príležitostiach často dochádza k nehode v podobe škvrny na poťahu. Ale nebojte sa, máme pre vás niekoľko tipov, ako jednoducho a ľahko vyčistiť pohovku.

Vysávanie sedadla

Pri čistení je dôležité používať správnu techniku pre konkrétny typ sedadla.

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Ako vyčistiť pohovku?

Vhodný spôsob čistenia závisí od materiálu pohovky - možno použiť kožu, ekokožu alebo látku. Suché vysávanie je však vždy nevyhnutné a predchádza akémukoľvek ďalšiemu ošetreniu. Pravidelné chemické čistenie odstráni väčšinu prachu, zníži množenie roztočov a zvýrazní farbu sedadla. Z ďalších krokov si môžete vybrať.

Privolajte odborníkov

Najjednoduchšie je samozrejme požiadať o pomoc odborníkov. Oni najlepšie vedia, ako vyčistiť pohovku. Výsledok bude neporovnateľný s domácim upratovaním.

Dostanete rady od

Ak sa rozhodnete pre možnosť číslo dva, t. j. chcete si pohovku vyčistiť sami, radšej si nechajte poradiť od predajcu. Odporučia vám čistiaci prostriedok, ktorý je vhodný pre vašu domácnosť. Na trhu je nespočetné množstvo čistiacich prostriedkov určených špeciálne pre tento typ nábytku.

Pohovka v tvare U Avesta

Pravidelné a starostlivé čistenie je nevyhnutné pre dlhú životnosť vašej pohovky.

Všetko beriete do vlastných rúk

Ak ste však na to preventívne nepomysleli a na pohovke sa objavila škvrna, neváhajte a pokúste sa ju čo najskôr vyčistiť pomocou toho, čo máte doma.

Predchádzanie vzniku škvŕn

Látkovú pohovku môžete vopred impregnovať. Stále sú k dispozícii odnímateľné poťahy, prehozy a deky, ktoré v prípade zničenia alebo zašpinenia finančne až tak veľmi neublížia.

Ako vyčistiť pohovku doma?

Ak sa rozhodnete pre túto možnosť a siahnete do domácich zásob pre čistiaci prostriedok, najprv ho vyskúšajte na mieste, ktoré nevidíte. Napríklad na zadnej strane pohovky. Nemôžete si byť vopred istí, že čistiaci prostriedok nespôsobí ešte väčšie škody. Ako čistiť doma?

  • Škvrnu najprv povysávajte, aby ste odstránili čo najviac nečistôt bez toho, aby ste ich votreli do tkaniny.

  • Ak máte aj mokrý alebo parný čistič, máte všetko pripravené. Neexistuje lepší spôsob čistenia pohovky!

  • Použite teplú vodu nastriekanú rozprašovačom a jemne miesto vydrhnite závesom. Áno, vidíte - práve záclona slúži ako najjemnejšia "handra", ktorá škvrnu vyčistí, ale nepoškodí látku. Môžete však použiť aj iný čo najhladší materiál.
  • Vždy sa snažte vyčistiť celé sedadlo, predídete tak nevzhľadným ohraničeným škvrnám, ktoré by mohli po čistení zostať na čalúnení.

Vráťte svojej pohovke jej lesk a slávu. Vždy je dôležité vybrať správny typ čistiaceho prostriedku pre konkrétny materiál pohovky.

Čistiace prostriedky "čo dom dal"

Kyselina citrónová

Ideálne na škvrny od fixiek, pasteliek alebo pier. Rozpustite kyselinu citrónovú vo vode, votrite do škvrny a nechajte pôsobiť. Potom miesto umyte vlhkou handričkou.

Ocot

Všemocný ocot si poradí s väčšinou škvŕn od jedla a nápojov. Namočte handričku do vody zmiešanej s octom v pomere 1:1.

Žlč alebo kastílske mydlo

Bez problémov odstráni takmer všetky nečistoty.

Ako vyčistiť mastnú škvrnu z pohovky

Objednali ste si donášku mastnej pizze alebo chrumkavých krídeliek a pripravili film. Hneď ako si sadnete, polovica z neho vypadne na pohovku. Čo teraz s mastnými škvrnami? Opäť stačí teplá voda a čistiaci prostriedok alebo jemný detský šampón. Môžete použiť aj citrón alebo ocot, ktoré farby pekne rozjasnia. Na škvrny od čokolády zasa použite studenú vodu v kombinácii s čistiacim prostriedkom na koberce alebo glycerínom.

Ako čistiť koženú alebo koženkovú pohovku

Kožené sedacie súpravy sú síce drahšie, ale majú množstvo výhod, medzi ktoré patrí aj veľká odolnosť materiálu. Raz týždenne stačí pohovku dôkladne vyčistiť vysávačom a potom ju utrieť vlhkou handričkou. Môžete ho použiť na odstránenie škvŕn od jedla a nápojov. Kožené pohovky však treba pravidelne impregnovať, aby odpudzovali vodu.

Pri hĺbkovom čistení záleží na type kože. Je lepšie používať výrobky určené pre konkrétny typ kože (hladká, brúsená alebo anilínová). Dôrazne sa vyhýbajte akýmkoľvek chemickým prípravkom na pranie a umývanie riadu. Spôsobujú mapy na povrchu a praskajú na koži.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.