OKAY radca: Ako sa starať o varnú dosku?

V tomto článku ti ukážeme, ako sa zbaviť mastnoty a pripálenín z varnej dosky a ako si počínať, pokiaľ sa na nej vyskytne nejaká porucha.

Vybrať varnú dosku
Ako sa starať o varnú dosku
Ako sa starať o varnú dosku

Ako udržiavať sklokeramickú dosku v dobrom stave

Nikto nie je dokonalý a každému sa môže stať, že sa mu pri varení niečo vyšmykne z rúk. Napríklad polievka, ktorá sa vyleje z hrnca, alebo mlieko, ktoré sa pri ohrievaní rozpení. V takýchto prípadoch treba konať rýchlo a neodkladať čistenie na neskôr. Pokiaľ necháš tekutinu zaschnúť na doske, bude oveľa ťažšie ju odstrániť. Navyše môžeš poškodiť povrch dosky alebo spôsobiť skrat.

Ak chceš, aby tvoja sklokeramická doska slúžila dlho a dobre, treba ju pravidelne čistiť a ošetrovať. Ideálne ju utrieť po každom varení. Tiež nesmieš používať poškriabaný, nerovný riad, alebo ak má ostré hrany. Môže totiž dosku poškodiť.

Čistenie sklokeramickej a indukčnej dosky

Na odstránenie zaschnutých a pripálených zvyškov používaj škrabku alebo špachtličku, ktorá je na to určená. Škrabka má ostrú hranu, ale neboj sa ju použiť. Je navrhnutá tak, aby kĺzala po povrchu a neškrábala ho. Nikdy nepoužívaj drôtenku, nôž, žiletku, drsnú hubku alebo čistiaci piesok.Tie by mohli spôsobiť škrabance, v ktorých sa budú usadzovať ďalšie nečistoty a zhoršovať funkčnosť dosky.

Postup čištění je následující:

  • Počkaj, až doska vychladne (pri sklokeramike).
  • Zotri nečistoty pomocou kvapky čistiaceho prostriedku a mäkkej handričky namočenej v teplej vode
  • Pokiaľ sú nečistoty odolné, nechaj prostriedok pôsobiť dlhšie.
  • Zotri povrch navlhčenou handričkou a vytri do sucha.

Čistenie plynovej varnej dosky

Čistenie horákov

Čistenie horákov. Najprv si priprav uzatvárateľné plastové vrecká a čistiaci prostriedok s vysokým obsahom amoniaku. Do každého vrecka nalej trochu čističa a vlož do neho jeden horák. Uzavri vrecká a nechaj čistič pôsobiť cez noc. Ráno horáky vyber a opláchni pod tečúcou vodou. Budú ako nové.

Čistenie trysiek

Pokiaľ je plameň slabý a varenie trvá dlho, je to znamenie, že máš upchaté trysky. Tie ľahko vyčistíš tenkou ihlou, ktorou prepichneš otvory na tryskách.

Čistenie mriežky.

Na záver vyčisti mriežku sporáka. Zmiešaj v miske jedlú sódu, rastlinný olej a soľ v pomere 1:2:1. Touto zmesou potom vydrhni celú mriežku. Nakoniec ju zotri špongiou a opláchni vodou.

Domáce prostriedky na čistenie

Pokiaľ je plynový sporák silne zanesený, môžeš vyskúšať niektoré ďalšie metódy. Skús miesto vyčistiť pomocou citrónovej šťavy, prášku do pečiva, zubnej pasty alebo peroxidu vodíka.

Ocot

Nalej neriedený ocot na zaschnuté miesta na plynovom sporáku a nechaj pôsobiť cez noc. Druhý deň použi hubku a saponát a nečistoty zľahka zotrite.

Jedlá soda

Posyp sporák a horáky jedlou sódou a postriekaj octom. Nechaj chvíľu pôsobiť a potom nečistoty odstráň. Táto metóda je skvelá na údržbu horákov a trysiek. Funguje najlepšie na pripečené zvyšky jedla.

Soľ

Pokiaľ na sporák vyprskne olej alebo omáčka, posol miesto a nechaj pôsobiť. Potom to všetko zotri handričkou.

Ako sa starať o varnú dosku

Čo robiť, keď sa vám pripáli jedlo na doske

Niekedy sa stane, že sa na doske pripáli niečo pevné, ako napríklad ryža, cestoviny alebo mäso. V tom prípade treba použiť trochu sily a mať trpezlivosť. Najprv vypni varnú dosku a nechaj ju vychladnúť. Potom vezmi špeciálnu škrabku pre sklokeramické dosky a opatrne odstráň pripečené zvyšky.

Ako správne indukciu používať

  • Pre správnu prevádzku indukčnej varnej dosky sa odporúča 400 V napájanie. Mnoho indukčných dosiek je vybavených regulátorom, ktorý umožňuje prevádzku pri napätí 230 V.
  • Ďalším kľúčovým faktorom je riad. Indukčná varná doska vyžaduje riad s feromagnetickým dnom, Čo zahŕňa materiály ako oceľ alebo liatina. Niektoré novšie riady však využívajú aj iné materiály, napríklad nerezovú oceľ, porcelán alebo meď.
  • Okrem toho si daj pozor na ťažké predmety, ktoré by mohli poškodiť sklokeramický povrch. Daj si pozor na teplotné rozdiely, napríklad radšej nepokladaj studený hrniec na rozpálený povrch alebo horúci pekáč na studenú varnú dosku.
Ako sa starať o varnú dosku

OKAY Tip: Ako vybrať riad na indukciu tí poradíme v jednom z našich článkov na blogu.

Sklokeramická variaca doska praskla alebo nefunguje

Praskliny na sklokeramických doskách môžu byť nebezpečné a treba ich nechať opraviť. Môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je tlak, prehnutie, prehriatie alebo náraz. Výmenu dosky by mal robiť odborník.

Varná doska sa nedá spustiť

Najprv skontroluj, či je spotrebič správne zapojený, skontroluj poistky a pripojenie do elektriny. Uisti sa tiež, že máš vypnutú detskú poistku, funkciu STOP + GO alebo demo režim.

Pokiaľ sa ti objavuje kód chyby „E9“, znamená to problém s dotykovým panelom. V takom prípade zariadenie reštartuj alebo panel vymeň.

Široký výber veľkých spotrebičov v OKAY

Pre najväčší výber veľkých spotrebičov navštívte náš e-shop.

Vyberte si z veľkého množstva spotrebičov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnostiAk s ním nebudete spokojní, môžete ich vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.