Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

Ako vybrať najlepší riad na indukciu?

Sporáky s indukčnou doskou si do svojich kuchýň zaobstaráva čoraz viac domácností. Však komu by sa nepáčili ich vlastnosti, ako je vysoká rýchlosť ohrevu, ľahká údržba a hlavne menšia spotreba elektrickej energie? Ak vás tieto výhody tiež zaujali a plánujete si zaobstarať sporák s indukčnou doskou, určite premýšľate, ako vybrať
ten naozaj najlepší riad na indukciu.


V tomto článku vás výberom riadu prevedieme a ukážeme, ako riad na indukciu spoznáte, z akých materiálov sa vyrába a na čo by ste si pri výbere mali dať pozor.

Vybrať z ponuky hrncov na indukciu
hrniec na indukciu

OKAY Tip: Prečítajte si článok, ktorý vám pomôže s výberom indukčnej dosky.

panvica na indukciu

Čo je to indukčné varenie a ako funguje?

Ak je pre vás varenie na indukciu úplnou novinkou, je dôležité ujasniť si samotné základy, pretože sa to v niečom od varenia na klasickom sporáku predsa len líši.

Na prvý pohľad indukčný sporák vyzerá ako klasická sklokeramická doska, ale nasledujúce vlastnosti sú pre neho unikátne:

  • Pri indukčnom varení sa medzi hrncom a magnetickými cievkami pod varnou plochou vytvára magnetické pole, pričom vytvorená energia ohrieva obsah hrnca.
  • Ohrieva sa ale iba dno hrnca, čo zabraňuje tepelným stratám a poskytuje až o 40% nižšiu spotrebu energie ako sklokeramické dosky.
  • Okrem toho sa ohreje až o 50 % rýchlejšie ako klasické sporáky, pričom varný povrch zostane chladný a bezpečný.
  • Ovládanie indukčných dosiek býva veľmi jednoduché a intuitívne pomocou dotykových tlačidiel, čo tiež uľahčí údržbu vzhľadom na absenciu klasických manuálnych tlačidiel a rôznych záhybov.

Ako spoznám hrniec či panvičku na indukciu? 

Zásadný pri výbere riadu na indukciu je symbol špirály či cievky, ktorý nájdete spravidla na spodnej strane danej panvice či hrnca, prípadne anglické označenie „indukcia“. Okrem toho sa pri nákupe nového riadu o type podporovaného sporáka dočítate v popise a často býva značka indukcie prítomná na produktových fotografiách.

Záleží na veľkosti?

Áno, záleží! Než si nejakú sadu hrncov zaobstaráte, určite si zistite a zapíšte rozmery indukčnej platničky či varných zón. Dno vybraného hrnca či panvice musí byť väčšie ako platnička. Pokiaľ hrniec bude mať menší priemer ako indukčná zóna, nemusí sa rovnomerne celý prehriať a jedlo nebude ideálne pripravené.

Môžem na indukciu použiť svoj starý riad? 

Na zistenie, či je riad vhodný na používanie na indukciu, používame jednoduchý test. Stačí k nemu priložiť magnet, a ak sa hrniec s magnetom budú vzájomne priťahovať, potom je riad ideálny na použitie na indukčnej doske. Tým tiež zistíte, že daný riad má feromagnetické dno, a aby sa mohol ohriať, musí byť vyrobený z elektromagnetického materiálu.

Medzi takéto materiály sa radí napríklad liatina či oceľ, nie však keramika, sklo, hliník alebo meď.

Pokiaľ máte napríklad svoj obľúbený hrniec, ktorý ale nemožno použiť na indukciu, nemusíte zúfať. Môžete si k nemu zaobstarať špeciálny adaptér, ktorý vám umožní jeho použitie aj na indukciu.

hrniec na indukciu

Na materiály záleží

Ako už bolo spomenuté vyššie, najkompatibilnejšími materiálmi na indukčné varenie sú liatina, hliník, nerezová oceľ a titán. Teraz si u všetkých uvedieme ich najväčšie prednosti a dôvody, prečo si kúpiť riad práve z daného materiálu.

Nerezová oceľ

Ide právom o jeden z najpopulárnejších výrobných materiálov riadu na trhu, a to predovšetkým kvôli svojej tvrdosti a pevnosti. Riad z nerezovej ocele sa veľmi ľahko udržuje, nezostávajú v ňom pachypo predchádzajúcom varení a samozrejme je eliminovaná možnosť korózie.

Nerezová oceľ však nepatrí k tým najideálnejším vodičom, takže ju často zaobstaráte v kombinácii s hliníkom obsiahnutým na dne s viacerými vrstvami. Preto je istejšie pri riadoch z nerezovej ocele hľadať také, ktorého dno má väčšiu hrúbku, čím predídete prípadnému spáleniu jedla. Pri riade z nerezovej ocele tiež môže trvať o niečo dlhšiu dobu, než sa zahreje, čo ale vykompenzuje tým, že po zahriatí je teplo vedené silne a stabilne.

Liatina

Liatinový riad patrí medzi drahšie typy, je však trvanlivejší a ponúkne rovnomernejšie vedenie tepla, a to aj pri nižších teplotách. Najväčším benefitom je celková odolnosť a nepriľnavosť riadu, ktorá vám umožní používať váš obľúbený set riadu dlhé roky.

Dno býva silnejšie a zmeny teploty môžu trvať dlhšie ako pri iných typoch materiálov, čo nemusí byť vhodné pre pokrmy, pri príprave ktorých je potrebné rýchlo meniť teplotu. Aby sa netvorila hrdza, odporúča sa liatinový riad používať často a pravidelne, aby zostal stále trošku„mastné“, vďaka čomu nedôjde k oxidácii a následnej korózii.

Titán

Riad vyrobený z titánu býva bežne považovaný za exkluzívny a cenovo veľmi nedostupný, to sa ale dnes postupne mení a môže si ich zaobstarať čoraz viac domácností. Najväčšou výhodou titánového riadu je jeho nadpriemerná odolnosť a nepriľnavosť. Riad ľahko a rýchlo rozpálite do vysokých teplôt, ktoré zostanú zachované aj dlhšiu dobu po odstránení riadu zo zdroja tepla.

Menšou nevýhodou zostávajú iba vyššie obstarávacie náklady, ktoré však kompenzuje vysoká životnosť a kvalita materiálu.

Hliník

Riad vyrobený z hliníka veľmi dobre vedie a udržuje teplo a zároveň je cenovo dostupné. Materiál je ľahký a nehrdzavejúci. Hliník samotný však nie je možné používať na indukčnej doske, takže ho väčšinou nájdete s dnom z nerezovej ocele.

A nebude to veľmi drahé?

Nebude! Už dávno neplatí, že riad na indukciu je oveľa drahší ako ten klasický: u nás v OKAY nájdete obrovský výber hrncov a panvičiek všetkých druhov v rôznych cenových reláciách, takže nehrozí, že by ste si nevybrali práve taký kus, ktorý bude presne vyhovovať všetkým vašim potrebám.

Vyberte si z našich produktov a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte! Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s produktom nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.