Sporák je najdôležitejšou súčasťou kuchyne. Kde inde pripravíte, tie skvelé pokrmy, ktoré vašarodina a priatelia tak milujú? Aby ste aj naďalej mohli robiť radosť svojim blízkym, mali by ste svoj sporák udržiavať v dobrom stave.
10 rád, ako udržať sporák fit
- Tekutiny a jedlo, ktoré sa počas varenia dostali na varnú dosku, utrite hneď, ako platnička vychladne.
- Používajte špeciálne prípravky, ktoré sú určené na ošetrovanie konkrétneho povrchu varnej dosky (sklokeramika, nerez).
- Veľké zvyšky potravín na hladkej varnej doske môžete opatrne odstrániť jednorazovým holiacim strojčekom. Potom na dosku naneste špeciálny čistič a odstráň zvyšky usadenín.
- Počas čistenia ovládacieho panelu dajte pozor, aby sa nezoškrabali popisky.
- Ak má sporák otočné gombíky, dajte pozor, aby sa do nich nedostala voda. Ak by sa tak stalo, mohla by voda skratovať spínač horáka.
- Pravidelne čistite sklo na dvierkach rúry. Nahromadené nečistoty by sa mohli pripiecť a plochu nevzhľadne zafarbiť.
- Rúru čistite až vo chvíli, keď je úplne chladná, na veľkú mastnotu použite špeciálny čistič.
- Vnútro rúry by sa malo čistiť 3 až 4-krát ročne. Usadeniny by sa mali odstrániť čo najskôr, pretože čím väčšiu vrstvu nečistoty v rúre necháte, tým viacej zvyšujete riziko, že sa usadeniny vznietia.
- Nezabudnite udržiavať aj zadnú časť sporáka, kam môžu zapadnúť rôzne zvyšky potravín.