Ikonický biznis telefón BlackBerry hlási návrat

V minulosti bol mobilný telefón BlackBerry absolútnou špičkou na trhu. Ponúkal niečo, v čom sa mu konkurencia nedokázala vyrovnať – prístup k e-mailom na cestách. V jednom období spoločnosť BlackBerry ovládala 50 percent trhu USA a 20 percent po celom svete. Ťukanie do klávesnice QWERTY bolo v istom čase možné počuť v každom vlaku či lietadle. Nešlo však len o posielanie e-mailov na cestách. BlackBerry ponúkal aj službu Instant Messenger od BBM – BlackBerry. Niečo ako dnešný WhatsApp. To bol ďalší, pádny dôvod mať Blackberry. Obľúbený bol v širokom okruhu ľudí, nielen u manažérov a pracovne vyťažených ľudí. 

Jedna z prvých verzií BlackBerry

V roku 1996 spoločnosť zaznamenala svoj vzostup v mobilnom segmente prvou verziou mobilného pagera. Tento interaktívny pager mal ikonickú klávesnicu a možnosť rolovania palcovým kolieskom na navigáciu na obrazovke s rozmermi 132 x 65 pixelov. Toto zariadenie umožňovalo nielen prijímať a odosielať textové správy, ale aj e-maily. Neskôr bol celý dizajn vynovený a vznikol prvý mobilný telefón BlackBerry. Staval na rovnakom základe. Zmenil sa však tvar a nahradená bola aj klávesnica. Nové zariadenie disponovalo vynoveným rolovacím kolieskom s rozšírenými užívateľskými funkciami. 

Príbeh BlackBerry

Napriek tomu, že v určitom čase bola spoločnosť BlackBerry špičkou na trhu, jej priaznivé obdobie príchodom nových spoločností na trh postupne upadalo. V roku 2016 spoločnosť oznámila, že na predaj smartfónov poskytne licenciu čínskej spoločnosti TCL Communication so sídlom v Shenzhene. Spoločnosť tak získala práva na značku a obnovila ju. Nové mobilné telefóny boli kombináciou systému Android a BlackBerry. Vylepšené boli bezpečnostné funkcie, softvérová sada bola vhodná aj pre náročných užívateľov. 

Užívateľ s BlackBerry telefónom

Kedy BlackBerry končí a čo bude ďalej?

Licencia, poskytnutá čínskej spoločnosti TCL, vypršala 31. augusta 2020. Po tomto dátume už TCL Communication nebude predávať žiadne zariadenia s týmto menom. Tí z vás, ktorí vlastnia smartfóny BlackBerry sa však nemusia obávať. TCL bude naďalej poskytovať popredajné a záručné služby zákazníkom minimálne do 31. augusta 2022. V niektorých prípadoch aj dlhšie, pokiaľ si tak vyžadujú miestne zákony v krajine, kde bolo zariadenie zakúpené. 

Comeback v prvej polovici roka 2021 v podobe BlackBerry 5G

Spoločnosť BlackBerry však poskytla licenciu spoločnosti Onward Mobility, ktorá oznámila, že v prvej polovici roka 2021 predstaví ikonický BlackBerry s klávesnicou, operačným systémom Android a takisto bude disponovať technológiou 5G. Mobilný telefón bude dostupný na trhoch Severnej Ameriky a Európy. Odhadovaná cena zariadenia by sa mala pohybovať okolo 800 amerických dolárov.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.