OKAY radca: Ako na uchytenie poličky na stenu?

Poličky sú praktickým a dekoratívnym doplnkom na stenu, ktorý oživí každý interiér. Či už potrebujete miesto na knihy, kvety, fotky alebo drobné predmety, polička vám pomôže vytvoriť útulnú a osobitú atmosféru. Ale ako uchytiť poličku na stenu bezpečne aby nepadala?

V tomto článku vám poradíme, na čo si dať pozor a aké nástroje a materiály použiť.

Vyberiem si poličku
tiskárna
tiskárna

Ako vybrať poličku na stenu

Police nemusia byť len pár kusov dreva zbitých dohromady. V OKAY.sk ponúkame množstvo dizajnových kúskov zo skla či ohýbaného dreva, ktoré dodajú miestnosti nevšedný vzhľad. Niektoré police je možné navyše osadiť LED osvetlením, ktoré prežiaria miestnosť a dodá jej útulnú atmosféru.

Aby aj vaše police perfektne pasovali k zvyšku vybavenia, ponúkame širokú varietu farebných odtieňov. Na stene tak môžete mať od políc bielychči krémových cez antracitovo čierne až po netradičné betónové kúsky. Ak máte radšej drevené police, potešia vás dekory v prevedení dub či borovica.

Kúpiť

Prečo je dôležitá správne uchytenie police?

Policu musíte namontovať tak, aby bola stabilná a nepadala. Nesprávne namontovaná polica môže pri páde poškodiť nielen váš majetok, ale v najhoršom prípade predstavuje nebezpečenstvo aj pre vás a vašich blízkych.

Čo si pripraviť pred pripevňovaním poličky na stenu

Než začnete, zistite, z akého materiálu je váš múr. Podľa toho vyberte hmoždinky a kotvy, ktoré budete na uchytenie police používať. Podľa materiálu potom zvoľte vhodné náradie.

tiskárna

1. Zistite typ steny

  • Plné steny z tehál, betónu alebo kameňa: Do týchto stien môžete použiť bežné hmoždinky a skrutky s dĺžkou 50 mm.
  • Dierované steny z pórobetonu (napr. Ytong), keramických tvárnic alebo dutinových tehál: Tieto steny sú menej pevné a vyžadujú špeciálne hmoždinky s rozpínacím mechanizmom, ktorý sa roztiahne za stenou a zaistí oporu.
  • Ľahké steny zo sadrokartónu alebo drevotriesky. Tieto steny sú najmenej pevné a tiež potrebujú špeciálne hmoždinky pre duté steny. Tieto hmoždinky sa buď roztvárajú za stenou alebo sa zarezávajú do sadrokartónu.

Skrutky by mali byť dostatočne dlhé a silné, aby prešli poličkou aj hmoždinkou a zaistili pevné uchytenie. Hmoždinky by mali zodpovedať priemeru skrutiek aj otvorov v stene.

tiskárna

2. Vyberte základné materiály

Na uchytenie poličky na stenu budete potrebovať policu, ktorú chcete namontovať, držiaky na police, ktoré ju podopierajú, hmoždinky, ktoré zaisťujú pevnosť spojenia, skrutky, ktorými pripevníte policu a držiaky k sebe ak stene, a prípadne farbu alebo lak na úpravu police podľa vášho vkusu.

Ako spoznať veľkosť skrutky?

Najdôležitejšími parametrami sú priemer skrutky a dĺžka závitu. Priemer sa meria najčastejšie cez závit a vyjadruje sa v milimetroch. Dĺžku závitu meriame od jeho začiatku do konca. Ďalej je dôležité zvoliť správnu hlavu skrutky, napr. plochá, krížová alebo šesťhranná. Pokiaľ máte pochybnosti, radi vám poradíme v našom predajnom oddelení.

3. Pripravte si nástroje

Ďalej si pripravte náradie, ktoré budete potrebovať. Okrem vŕtačkybudete potrebovať tiež vodováhu, meter, kladivo a skrutkovač.

  • Kladivo: Kladivom zatlčte hmoždinky do steny. Použite dostatočne ťažké a pevné kladivo, aby nárazy bez problémov zvládlo.
  • Súprava skrutkovačov: Slúži na uťahovanie skrutiek do hmoždiniek a poličky. Skrutkovač musí zodpovedať typu a veľkosti hlavy skrutky
  • Meter: Metrom zmeriate presnú vzdialenosť medzi dierami a výšky poličky. Meter by mal byť taký dlhý, aby pokryl celú dĺžku poličky.
  • Vodováha: Vodováhou overíte, či je polička upevnená rovno. Použite vodováhu, ktorá je dostatočne dlhá a citlivá, aby ukázala aj malé odchýlky od horizontálnej alebo vertikálnej osi.
tiskárna

Ako prirobiť poličku na stenu

Akonáhle máte všetko pripravené, môžete začať s inštaláciou poličky. Najprv si zmerajte rozpätie konzol na spodnej strane poličky.

Potom si vyberte miesto na stene, kam chcete poličku umiestniť, a ceruzkou si označte, kde treba urobiť diery pre konzoly. Pomocou vodováhy skontrolujte, že sú diery v rovnakej výške a rovine. Potom už môžete začať vŕtať. Vŕtajte vždy na celú dĺžku vrtáka. Do vyvŕtaných dier vložte hmoždinky a priskrutkujte k nim konzoly. Na konzoly položte poličku a priskrutkujte ju k nim skrutkami. A máte hotovo!

Teraz už si len môžete užiť svoju novú poličku a vystaviť na nej svoje obľúbené knihy, fotky alebo dekorácie.

tiskárna

Pripevnite si na stenu aj televíziu

Chcete si urobiť doma viac miesta a zároveň zmodernizovať svoju obývačku? Potom skúste dať televíziu na stenu! Je to jednoduchý spôsob, ako vytvoriť elegantný a minimalistický vzhľad. Nemusíte sa báť, že by to bolo príliš zložité. S naším návodom to zvládnete hravo. Ukážeme vám aké držiaky si môžete vybrať a ako ich správne televíziu na stenu namontovať.

Najlepší výber nábytku aj elektra v OKAY

Pre najväčší výber kvalitného nábytku aj elektra navštívte náš web. Vyberte si z veľkého množstva modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte! Ak sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s ním nebudete spokojní, môžete ich vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo. Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyne

Spálňa

Matrace

Obývacia
izby

Drevený nábytok

Doplnky
do bytu

Kúpeľně

Kancelárie

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.