OKAY radca: Ako otvoriť zamrznuté auto?

Zima vie ohlásiť svoj príchod štýlovo. Preto sa treba na ňu dobre pripraviť. Všadeprítomná námraza dokáže skomplikovať dodávky elektrickej energie, cestovanie verejnou dopravou a osobnými automobilmi. Ako sa dostať do zamrznutého auta, ako zamrznutiu predísť a čoho sa rozhodne vyvarovať?

Depositphotos_308571818_L.jpg__PID:fa7633b7-c47e-401a-9206-08a257d115f5

Ako sa do vozidla najlepšie dostať?

Depositphotos_94683284_S.jpg__PID:6bd1b6b8-1f60-4d68-8f01-44acbd4d20fa

Fén je najistejší, ale väčšinou ho nie je kam zapojiť

Ak parkujete pri vlastnom dome, riešenie je jednoduché. Stačí vám predlžovačka a fén na vlasy. Postupné ohrievanie totiž zlikviduje aj silnejšiu ľadovú krustu. Ale nie všetci majú v blízkosti auta k dispozícii elektrický prúd. Ak parkujete napríklad na sídlisku, treba vymyslieť niečo iné.

Pokiaľ je zamrznutý iba zámok a vy pri sebe nemáte nič iné, môžete zahriať kovovú časť kľúča zapaľovačom. Tento spôsob môžete praktizovať iba pri starších vozidlách bez centrálneho zamykania (alebo s mechanickým zámkom). Zahriaty kľúč vždy strčte do zámku a nič s ním nerobte. Mohli by ste zničiť štipce v zámku. Znovu zohrejte kľúčik a postup niekoľkokrát opakujte, aby teplo prešlo aj do okolitého kovu. Až potom skúste odomknúť.

Chemické rozmrazovače už vyžadujú investíciu. Na druhú stranu získate spoľahlivého pomocníka za veľmi prívetivú cenu. Po použití rozmrazovača stačí iba niekoľko minút počkať a máte vyhraté. Kľúčik sa otočí a vám už nič nestojí v ceste. Rozmrazovač by ste mali mať neustále vo vrecku. Vnútri zamrznutého vozidla vám totiž pomôže rovnako ako mŕtvemu zimník.

Na primrznuté tesniace gumičky šnúrkou

Vozidlo sa podarilo odomknúť, ale otvoriť už nie? Dvere držia ako pribité a vy si lámete hlavu, ako sa do vozidla dostať? S hrubou silou by ste to nemali preháňať, pretože môžete z dverí strhnúť tesniace gumičky. Jednoducho je jednoduchá rada - nájdite dvere, ktoré primrznuté nie sú. Vietor väčšinou veje iba z jednej strany a na opačné sú dvere menej zamrznuté. Až sa dostanete do vozidla, stačí naštartovať, zakúriť a tesnenie pri dverách zvnútra premačkať. Za chvíľu povolí.

Pokiaľ žiadne dvere nejdú otvoriť, skúste taktiku podobnú premačkávání z vonku. Pomôže šnúrka. Do rámu v rohu zasuňte povrázok a ľahko s ním šmýkajte tak, aby sa dostala až k tesneniu. Tento spôsob pôjde veľmi ľahko u starších áut.

Čomu sa rozhodne vyvarovať

Nikdy vozidlo nepolievajte horúcou vodou!

Horúca voda poškodzuje lak a ak vylejete vedro horúcej vody na celé vozidlo, môžu vám popraskať sklá. Navyše aj horúca voda vychladne a zmrzne. Môžete sa síce dostať dovnútra do auta, von ale rozhodne nevyjdete!

Nenechávajte zatiahnutú ručnú brzdu!

V zimnom období sa množia prípady, keď primŕza zatiahnutá ručná brzda. Z toho dôvodu sa odporúča ju v zime nepoužívať a radšej nechať zaradenú rýchlosť.

Kladivo vozidlo skôr poškodí!

Aj keď budete chcieť iba poklepať na ľad, aby popraskal, môžete vozidlo nenávratne zničiť. Majte to na pamäti, kedykoľvek vás napadne použiť na otvorenie hrubú silu.

Depositphotos_100289010_L.jpg__PID:8d984ba9-4834-468c-88a3-7df69d83ddd7

Prevencia predovšetkým

Všetkým týmto strastiam môžete predísť účinnou prevenciou. Napríklad gumové tesnenie stačí jemne natrieť olejom na báze glycerínu. Radšej nepoužívajte silikón. Hlavne to neprežeňte, mohli by ste mať mastné celé auto. A pozor si dajte predovšetkým na poškodenie laku. Olej, vďaka nižšiemu bodu tuhnutia urobí väčší zázrak ako by ste čakali. Kvapka oleja zabráni tomu, aby zámok zamrzol. To isté môžete urobiť aj pri mechanickej západke dverí a samozrejme nezabudnite ani na zámok od motora a nádrže.

152

KAMENNÝCH
PREDAJNí

406 704

PREDANÝCH
VEĽKÝCH
SPOTREBIČOV
ZA ROK

428 701

PREDANÝCH
TV ZA ROK

803 543

PREDANÝCH
MALÝCH DOMÁCICH SPOTREBIČOV
ZA ROK

156 862

PREDANÝCH
MOBILOV ZA ROK

40 532

predaných
sedačiek
za rok

25 124

predaných
kresiel
a stoličiek
za rok

15 368

predaných
skríň
za rok

22 052

predaných
postelí
za rok

12 252

predaných
kuchýň
za rok

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Ondrejka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.