OKAY radca: Ako vyčistiť digestor?

Digestor je nepostrádateľnou súčasťou kuchyne. Pomáha odstraňovať výpary a pachy vznikajúce pri varení, a dokonca aj pohlcovať mastnotu. Aby však správne fungovala, je dôležitá jej pravidelná údržba.

Poradíme ti, ako vyčistiť digestor, aby zostal v optimálnom stave, v ktorom bude efektívne plniť svoju úlohu.

Vybrať z ponuky digestorov
Ako vyčistiť digestor

Prečo mám čistiť digestor?

Digestor je zariadenie, ktoré odvádza pary, splodiny a nečistoty von z kuchyne. Skladá sa z ventilátora a filtrov, ktoré zachytávajú mastnotu a nečistoty. Pokiaľ nemáš na odsávanie vzduchu komín vedúci priamo von, bude pre teba najdostupnejší taký digestor, ktorý nasaje výpary, vyčistí ich a vpustí ich späť do miestnosti. Nielen pri takomto recirkulačnom digestore je dôležité čistiť jeho filter. Pravidelné čistenie filtra je kľúčové pre udržanie jej účinnosti a bezpečnosti. 

Čistý digestor bude napr.:

  • lepšie odvádzať pary a pachy z kuchyne,
  • udržiavať čistý a zdravý vzduch v domácnosti (odvádza napr. oxidy dusíka z plynového sporáka),
  • bezpečnejší (znížené riziko požiaru),
  • mať dlhšiu životnosť.
Ako vyčistiť digestor
Pozri sa na našu ponuku úsporných digestorov. Pri prevádzke týchto zariadení ušetríš bez toho, aby si bol ochudobnený o kvalitu a účinnosť výrobku.

Špinavý digestor môže napr.

  • púšťať späť do miestnosti znečistený vzduch,
  • byť zdrojom nepríjemného zápachu,
  • viesť k hromadeniu baktérií, plesní a škodlivín,
  • zanechávať mastné stopy na nábytku a stenách (šírením pár po miestnosti),
  • spôsobiť požiar.

OKAY Tip: Chceš si zaobstarať digestor, ale nevieš, kde začať a podľa čoho zvoliť ten najlepší? Potom si prečítaj náš článok Ako vybrať digestor!

Čím vyčistiť digestor

Čím menej digestor čistíš, tým je potom práca náročnejšia a tie odolnejšie škvrny môže byť až nemožné odstrániť, preto je vhodné čistiť digestor 1x za mesiac.

Použiť na to môžeš bežné čistiace prostriedky, konkrétne tie určené na čistenie kuchynských spotrebičov. Na čistenie určite nepoužívaj:

  • chlór,
  • alkohol,
  • rozpúšťadlá,
  • príliš veľa vody,
  • vriacu vodu,
  • drôtenku atď.
Ako vyčistiť digestor

Vodu je vhodné užívať pri čistení len v nutnom množstve, aby nenatiekla do elektrických častí prístroja. Príliš vysoká teplota vody by zase mohla poškodiť plastové časti digestora. 

Aká je prírodná cesta k odmasteniu digestora?

Pokiaľ nie si fanúšikom chemických prípravkov, rozpusť v teplej vode jedlú sódu a s ňou umy vonkajší plášť digestora. Ponor do nej na pár minút aj filter. Ďalej môže pomôcť napr.:

  • ocot (namiešaj zmes 1:1 s vodou),
  • citrónová šťava (nechaj ju chvíľu pôsobiť).

Vonkajší plášť

Očisti vonkajší povrch digestora čistiacim prostriedkom a teplou vodou. Dôkladne ho otri vrátane všetkých medzier a potom ho utri suchou handričkou. Na odstránenie mastnoty a nečistôt z povrchu použi hubku alebo handričku či čokoľvek jemné, čo nepoškriabe povrch prístroja.

Ako odmastiť digestor, ak je zanesený tak, že bežné očistenie nezabralo?

Rozmiešaj jedlú sódu v horúcej vode, nanes ju na digestor a nechaj ju chvíľu pôsobiť. Jedlá sóda účinne odstraňuje tuk. Siahnuť môžeš aj po silnejších prípravkoch slúžiacich priamo na odmasťovanie kuchynskej linky a kuchynských spotrebičov.Vyčistený plášť digestora robí kuchyňu príjemnejšou na pohľad, ale neovplyvňuje správne fungovanie digestora. Väčšiu pozornosť by si preto mal venovať jej vnútrajšku.

Potrebuješ vedieť, ako vyčistiť nerezový digestor?

Tu môžeš zvoliť čistiaci prostriedok priamo na nerezové povrchy. Digestor ľahko otrieš. Okrem obyčajnej handričky sa ti k tomu ponúka aj špeciálna nerezová kefka či hubka s mikrovláknami, ktoré majú chrániť povrch pred poškriabaním. Nakoniec môžeš obnoviť lesk povrchu použitím špeciálneho nerezového lesku.

Ako vyčistiť digestor

Filtre

Či už máš doma digestor s odťahom, alebo recirkulačný digestor, pri oboch je nutné čistiť kovový filter, pretože práve na ňom sa zachytávajú tuky a nečistoty. Dobrou správou je, že je väčšinou možné ho jednoducho vložiť do umývačky a nechať ho umyť. Pokiaľ je príliš zanesený, poslúžiť môže už spomínaný kúpeľ z jedlej sódy rozpustenej vo vode. Stačí len vybrať vhodnú nádobu podľa tvaru filtra.

V recyklačnom digestore je navyše umiestnený ešte uhlíkový filter slúžiaci na pohltenie pachov. Vďaka nemu môže byť prečistený vzduch vpustený späť do miestnosti. Jeho čistota je preto viac než žiaduce.

OKAY Tip: Bude pre teba najlepší recirkulačný digestor, alebo digestor s odťahom? Ktorá je výkonnejšia a ktorá je praktickejšia pre tvoju domácnosť? S tým ti najlepšie poradí náš článok Ako vyriešiť odťah digestora?

Uhlíkový filter:

  • sa mení 1x ročne za nový (pri častom používaní aj 2x),
  • perie sa 1x mesačne.

Pokiaľ je uhlíkový filter vsadený do plastového rámu, musíš ho z neho pred čistením vybrať. Potom ho stačí vyprať v ruke za použitia saponátu, prípadne vložiť bez plastového rámu do umývačky, a tú bez prítomnosti ďalšieho riadu spustiť. Následne sa uhlíkový filter vysuší v rúre na 10 minút pri teplote 100 °C. Uschnúť môže aj na radiatore. Pokiaľ je tvoj tukový filter z látky, nemusíš ho čistiť spolu so zvyškom. Vo chvíli, keď však zaznamenáš, že je znečistený, musíš ho vymeniť za nový.

Ako vyčistiť digestor

Vnútorná časť digestora

Podobne ako krycí plášť aj vnútro digestora vyčisti horúcou vodou s čistiacim prostriedkom, prípadne použi prostriedok proti mastnote. Pokiaľ sú niektoré miesta horšie dostupné, využi napr. zubnú kefku.

Pravidelné čistenie digestora je kľúčové pre udržanie čistej aj zdravotne nezávadnej kuchyne. Pri čistení digestora je vhodné dodržiavať bezpečnostné opatrenia, ako vypnúť a odpojiť zariadenie od elektrickej siete a používať ochranné rukavice či okuliare na ochranu pred chemikáliami a nečistotami.

Ktorý digestor bude ten pravý pre tvoju kuchyňu? Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti si môžeš tovar objednať, vyskúšať a pokiaľ ti nebude vyhovovať, vrátiť ho do 30 dní bez udania dôvodu.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.