OKAY radca: Ako vyriešiť odťah digestora?

Digestor je nevyhnutným pomocníkom v každej kuchyni. Chráni tvoje zdravie aj nábytok pred škodlivými výparmi a pachmi.

V tomto článku ti poradíme, na čo si dať pozor pri výbere a inštalácii digestora, a ako vyriešiť odťah digestora, aby bol čo najefektívnejší.

Zobraziť ponuku digestorov
odťah digestora
odťah digestora

Aké sú typy digestorov podľa odťahu?

Než si nový digestor kúpiš, musíš si ujasniť, či máš možnosť odviesť odsávaný vzduch z kuchyne von, alebo či ho musíš nechať v miestnosti. Podľa toho sa totiž líšia typy digestorov podľa odťahu. Existujú dva základné typy: digestor s odťahom a digestor s recirkuláciou.

Výkon digestora sa udáva v m³/hod. Na zistenie potrebného výkonu vynásobte objem kuchyne (dĺžka x šírka x výška) až 10-krát. Rozdeľte objem miestnosti podľa tohto kľúča a vyberte zodpovedajúci výkon digestora.

1. Digestor s odťahom

Tento typ digestora odsaje vzduch z kuchyne a vyfúkne ho von z domu. Potrebuješ na to ale vzduchotechnické potrubie, ktoré povedie cez stenu alebo strechu. Tým sa zbavíš nielen pachov, ale aj pary a vlhkosti, ktoré by ti inak kazili nábytok a steny. Vzduch sa predtým prečistí cez tukový filter, ktorý občas musíš vyčistiť alebo vymeniť.

Odťah digestora cez stenu

Je to najjednoduchší a najbežnejší spôsob zapojenia digestora s odťahom. Vzduch sa odvádza priamo cez stenu za digestorom do exteriéru. Tento spôsob vyžaduje iba prerazenie otvoru v stene a nainštalovanie potrubia a mriežky.

Výhodou je minimálna dĺžka a počet ohybov potrubia, čo zvyšuje účinnosť a znižuje hlučnosť digestora. Nevýhodou je nutnosť prerazenia steny, čo môže byť problém, pokiaľ bývaš v paneláku.

Odťah digestora cez strechu

Toto je ďalšia možnosť zapojenia digestora s odťahom, ktorá sa ale používa v prípade, že nie je možné viesť potrubie cez stenu. Vzduch sa odvádza cez strechu do exteriéru. Tento spôsob vyžaduje prerazenie otvoru v streche a nainštalovanie potrubia, mriežky a nádrže na kondenzát.

Výhodou je možnosť viesť potrubie z akejkoľvek časti kuchyne. Nevýhodou je vyššia náročnosť na inštaláciu, izoláciu a údržbu potrubia, ktoré je vystavené poveternostným vplyvom.

Prečo si vybrať digestor s odťahom?

  • zbavíš sa pachov, vlhkosti aj tepla z kuchyne
  • vyššia účinnosť a nižšia hlučnosť
odťah digestora

2. Digestor bez odťahu (s recirkuláciou)

Tento typ digestora odsaje vzduch z kuchyne, ale nevyfúkne ho von, ale ho vráti späť. Je teda potrebný uhlíkový filter, ktorý zachytí pachy. Digestor bez odťahu ti ale neodstráni pary a vlhkosť, ktoré sa môžu usadzovať na stenách a nábytku. Uhlíkový filter musíš pravidelne meniť, pretože sa zanáša a zhoršuje svoju účinnosť.

Zapojenie digestora bez odťahu

Pokiaľ si vyberieš digestor bez odťahu, nemusíš sa starať o potrubie a vývody. Stačí len pripojiť digestor k elektrickej sieti a zaistiť dostatočný priestor na cirkuláciu vzduchu.

Údržba cirkulačného digestora

Najdôležitejšie je pravidelne meniť alebo čistiť filtre, ktoré zachytávajú tuk a nečistoty. Pokiaľ to neurobíš, môže sa digestor zaniesť, zhoršiť svoj výkon a skrátiť životnosť. Filtre môžeš jednoducho vybrať a umyť v umývačke alebo pod tečúcou vodou. Odporúča sa to robiť aspoň raz za mesiac.

Ďalšia vec, na ktorú treba nezabúdať, je odmastenie digestora. To znamená pravidelne utierať digestor vlhkou utierkou a používať špeciálne prostriedky na odstraňovanie mastnoty. Zabrániš tým, aby sa na digestore usadzoval prach a špina, ktoré by mohli poškodiť jej povrch alebo nepríjemne zapáchať.

odťah digestora

Prečo si vybrať digestor bez odťahu?

  • nemusíš robiť stavebné úpravy pre potrubie
  • nestratíš teplo z kuchyne v zime

Nevýhody digestora bez odťahu

  • nezbaví ťa vlhkosti a tepla z kuchyne
  • musíš pravidelne meniť uhlíkový filter
  • má nižšiu účinnosť a vyššiu hlučnosť
odťah digestora

Ako vybrať digestor

Digestor je užitočný spotrebič, ktorý ti pomôže zbaviť sa nepríjemných pachov a vlhkosti z varenia. Ale akú si vybrať? Záleží hlavne na dvoch veciach: na šírke a na type.

Šírka digestora by mala byť rovnaká alebo väčšia ako šírka varnej dosky. Ak máš menšiu kuchyňu, môžeš si vybrať digestor so šírkou 50 alebo 60 cm.Ak máš väčšiu kuchyňu, môžeš si dovoliť aj 90 cm.

Typ digestora závisí od toho, kam ho chceš umiestniť a ako ho chceš pripojiť. Máš niekoľko možností:

  • Závesné digestory sa hodí do malých kuchýň, pretože sú malé a jednoduché. Montujú sa pod hornú skrinku a fungujú na princípe recirkulácie.
  • Komínové digestory sa používajú najčastejšie a sú najúčinnejšie.
  • Ostrovčekové digestory sú skvelé pre kuchyne, kde je varná doska uprostred miestnosti. Sú veľké a elegantné, ale aj drahšie a náročnejšie na inštaláciu. Pripevňujú sa k stropu a odvádzajú vzduch von alebo recirkulujú.
  • Výsuvné digestory sú vhodné, pokiaľ nemáš dosť miesta pre bežný digestor. Sú schované pod hornou skrinkou alebo v pracovnej doske a vysúvajú sa alebo vyklápajú len keď ich potrebuješ. Tiež môžu odvádzať vzduch von alebo recirkulovať.

OKAY Tip: Podrobný návod, ako vybrať digestor, si môžeš prečítať na našom blogu.

Parametre digestora

  • Výkon: Čím väčšia kuchyňa, tým väčší digestor potrebuješ. Podľa toho si vyber aj výkon. Štandardne sa pohybuje od 500 do 800 m3/h.
  • Prevedenie a dizajn: Podľa toho, ako máš zariadenú kuchyňu, si vyber aj typ a vzhľad digestora. Ak máš malú kuchyňu, môžeš zvoliť výsuvný digestor, ktorý sa schová pod skrinku. Ak máš veľkú kuchyňu, môžeš zvoliť komínový digestor.
  • Funkcie a filtre: Záleží tiež na tom, či chceš odsávač, ktorý bude odťahovať pary do komína, alebo recirkulačný, ktorý ich bude čistiť a vracať do kuchyne. Odsávač je síce lepší, ale recirkulačný je jednoduchší na inštaláciu. A nezabudni na filter, ktorý je potrebné pravidelne čistiť alebo meniť. Najčastejšie sa používajú kovové, hliníkové alebo uhlíkové filtre.

152

KAMENNÝCH
PREDAJNí

406 704

PREDANÝCH
VEĽKÝCH
SPOTREBIČOV
ZA ROK

428 701

PREDANÝCH
TV ZA ROK

803 543

PREDANÝCH
MALÝCH DOMÁCICH SPOTREBIČOV
ZA ROK

156 862

PREDANÝCH
MOBILOV ZA ROK

40 532

predaných
sedačiek
za rok

25 124

predaných
kresiel
a stoličiek
za rok

15 368

predaných
skríň
za rok

22 052

predaných
postelí
za rok

12 252

predaných
kuchýň
za rok

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.