OKAY radca: Ako správne nabíjať telefón?

Spôsob nabíjania telefónu má vplyv na životnosť jeho batérie a na optimálny výkon zariadenia. Kedy je najlepší čas pripojiť telefón do siete? Má vplyv aj konkrétna nabíjačka? Môže byť mobil zapojený cez noc?

Poradíme ti, ako správne nabíjať telefón.

Vybrať nový smartfón
Depositphotos_71027063_XL.jpg__PID:b5d1b590-f79b-4b28-a808-897f9004c93d

5 zásad nabíjania telefónu

Batéria telefónu sa postupom času opotrebováva, a tým sa znižuje doba, počas ktorej vydrží v aktívnom režime. Spôsobom, akým telefón nabíjaš, môžeš ovplyvniť, ako dlho zostane batéria telefónu čo najvýkonnejšia.

Možno ešte pamätáš staršie niklové batérie. Vtedy bolo lepšie nechať telefón úplne vybiť a až potom ho naplno nabíjať. Bolo to preto, že pri používaných batériách hrozil tzv. pamäťový efekt, ktorý spôsoboval, že sa kapacita batérie pri predčasnom nabíjaní znižovala. Súčasné batérie sú však lítium-polymérové ​​a tých sa tento problém netýka.

OKAY Tip: Ak ťa detailnejšie zaujíma, ako je to so spotrebou energie pri telefónoch, prečítaj si náš článok Je úplné vybitie mobilu prospešné batériám?

Ako teda účinne nabíjať smartfón?

1. Prvé nabitie ťa neminie

Prvé nabíjanie telefónu je dôležitým krokom pri začatí jeho používania. Akonáhle si o to nový telefón povie, nabi ho na 100%. Pre prvé nabitie je najlepšie použiť originálnu nabíjačku dodávanú s telefónom.

2. Nadmerné nabíjanie znižuje životnosť

Odporúča sa nabíjať telefón, keď je batéria znížená na 20–30 %, a prestať nabíjať pri dosiahnutí nabitia asi 80–90 %. Dlhodobé vybíjanie telefónu až k nižším percentám a následné prebíjanie telefónu môže mať vplyv na životnosť batérie.

3. Používaj najlepšie originálnu nabíjačku

Kvalitné a certifikované nabíjačky od výrobcu alebo dôveryhodných značiek sú dôležité pre správne nabíjanie telefónu. Lacné, nekvalitné nabíjačky môžu napr. zvýšiť riziko prehriatia.

4. Batéria by nemala byť nabíjaná pri nevhodnej teplote

Příliš vysoká nebo nízká teplota při nabíjení může také ovlivnit životnost baterie. Držte telefon nejen při nabíjení mimo přímé sluneční světlo a v teplotním rozsahu doporučeném výrobcem (obvykle 0–35 °C).

5. Daj si pozor na prehriatie

Přehřívání telefonu při nabíjení může zkrátit životnost baterie. Pokud zaznamenáš nadměrné zahřívání telefonu během nabíjení nebo jeho používání, odpoj nabíječku, ukonči činnost na telefonu a nech jej vychladnout. Vliv na přehřívání mohou mít např. silikonová pouzdra.

OKAY Tip: Potrebuješ rýchlonabíjačku, alebo napríklad bezdrôtovú nabíjačku? Poradíme ti, ako vybrať nabíjačku na mobil.

Ako nabíjať mobil v špecifických situáciách?

1. Bezdrôtové nabíjanie telefónu je pohodlné

Bezdrôtové alebo aj indukčné nabíjanie telefónu je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú jednoduchosť a pohodlie pri dobíjaní svojho smartfónu. Umožňuje totiž ľahký prístup k nabíjaniu bez zbytočného zdĺhavého manipulovania s káblom.

Na použitie bezdrôtového nabíjania je potrebné mať telefón vybavený funkciou pre bezdrôtové dobíjanie a tiež mať k dispozícii kompatibilný nabíjací podstavec. Jednoducho potom postav telefón na nabíjaciu podložku tak, aby sa spojil s prijímačom, a začne sa nabíjať.

2. Nabíjanie telefónu silnejšou nabíjačkou je rýchlejšie

Ako rýchlo nabiť mobil? Silnejšia nabíjačka môže poskytnúť vyšší výstupný prúd, čo skráti čas dobíjania zariadenia. Môže byť užitočná pre situácie, keď je potrebné rýchle doplnenie energie v krátkom čase, napríklad počas cestovania alebo v zhone. Pred jej použitím sa však uisti, že je kompatibilný s tvojím telefónom a nepoškodí jeho batériu.

3. Nabíjanie telefónu cez noc ti baterku nezničí

Nechávať mobil na nabíjačke, keď už je plne nabitý, sa neodporúča. Napriek tomu vzhľadom na to, že súčasným batériám už nehrozí pamäťový efekt, ale naopak pri dosiahnutí 100 % prestanú energiu prijímať, zariadenie by sa nemalo nič stať, keď ho na nabíjačke zabudneš. Súčasne to ale telefónu žiadne výhody neprinesie.

4. Pomalé nabíjanie telefónu môže byť frustrujúce

Pokiaľ sa tvoj telefón nabíja príliš pomaly, hoci ešte nedávno tomu tak nebolo, môže byť problém napr:

  • používanie lacné alebo nekvalitné nabíjačky,
  • zle fungujúcom alebo nekompatibilnom kábli,
  • zanesenom porte telefónu,
  • aplikáciách bežiacich na pozadí, ktoré nabíjanie spomaľujú,
  • poškodené batériu.

Ak sa ti problém nepodarí vyriešiť, poraď sa s výrobcom zariadenia. Postupné opotrebenie batérie je prirodzené a môže byť potrebné ju vymeniť.

Tiež pri príliš rýchlom vybíjaní telefónu bude pravdepodobne na vine práve odchádzajúca batéria.

5. Cestovanie autom sa často bez mobilu nezaobíde

Nabíjanie telefónu v aute je ľahké s kompatibilnou nabíjačkou do auta. Jednoducho ju zapojíš do nabíjacieho portu vozidla, ktorý býva spravidla pod zapaľovačom.

6. Nabíjanie telefónu na bicykli je tiež možné

Kúp si powerbanku a máš vyhrané! Stačí si pred cestou skontrolovať, že je powerbanka dostatočne nabitá, a potom už k nej len pripojíš telefón, kedykoľvek to bude potrebné.

Niektoré elektrobicykle majú dokonca na riadidlách USB port, cez ktorý môžeš telefón nabíjať priamo z batérie elektrobicykla. Okrem toho existujú už aj nabíjačky, ktoré sa pripevnia na normálne koleso, využívajú elektrinu vznikajúcu tvojím cyklistickým výkonom a dostatočne dokážu nabiť pripojený smartfón.

Depositphotos_249562982_S.jpg__PID:b590f79b-db28-4808-897f-9004c93d52e2

Ako šetriť batériu v mobile?

Výdrž batérie je jedným z dôležitých parametrov, na ktoré je dobré brať ohľad, keď si kupuješ nový telefón. Napriek tomu sa ti môže stať, že sa ti výška batérie znižuje a ty potrebuješ, aby zariadenie zostalo ešte niekoľko hodín zapnuté.

Vybrať kábel k telefónu

Ako tomu predchádzať?

  • Uistite sa, že máš najnovšiu verziu softvérového systému, pretože môže zahŕňať optimalizácia pre šetrenie batérie.
  • Nastav kratšiu dobu, počas ktorej sa displej vypne pri nepoužívaní zariadenia.
  • Zatvor aktuálne nepotrebné aplikácie.
  • Odinštaluj aplikácie, ktoré nikdy nepoužívaš.
  • Zníž jas.
  • Aktivuj režim Úspora energie.
  • Vypni si GPS a Bluetooth. Rovnako tak wifi aj mobilné dáta zapínaj len, keď ich budeš používať.
  • Vypni plánované aktualizácie aj automatické synchronizácie.

Najväčší predajca veľkých spotrebičov, TV a sedačiek - OKAY.sk

Páči sa ti mobilný telefón z našej ponuky, ale nevieš, či je ten pravý pre teba? Našťastie je tu Garancia 100% spokojnosti. Nechaj si tovar zaslať a vyskúšaj si ho v pohodlí domova. S nami máš istotu, že môžeš telefón do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.