OKAY radca: Ako sa zbaviť molí v domácnosti?

Mole v domácnosti nie sú len estetickým problémom, ale aj nepríjemnými škodcami. Ich prítomnosť môže znamenať znehodnotenie potravín aj zničené veci. Boj s moľami je často frustrujúci, pretože akokoľvek sú malé, zbaviť sa ich nie je vôbec ľahké.

Pripravili sme preto pre teba niekoľko užitočných tipov, ako pred nimi ochrániť svoj domov.

Mole v domácnosti

Poznaj svojho nepriateľa

Mole sa ti dostanú domov ľahko bez toho, aby si tomu mohol príliš zabrániť. Môžeš ich priniesť na oblečenie alebo v potravinách z obchodu a môžu ti dokonca vletieť do bytu aj vo chvíli, keď na okamih otvoríš okno alebo sa dostanú do bytu cez stupačky od susedov.

Mole v byte navyše môžu byť časovo náročným problémom. Jednoduchšie bude pokúsiť sa ich prítomnosti úplne vyhnúť ako mole v domácnosti likvidovať. K tomu je pre začiatok dobré urobiť si o týchto drobných motýľoch prehľad.

Mole všeobecne majú radi napr.:

  • tmavé miesta,
  • nevetrané miesta,
  • vlhkosť,
  • teplo.

Mole vyhľadávajú tmavé a nevetrané miesta, preto niet divu, že ich často nájdeš v skriniach a skrinkách. Vlhkosť a teplo sú potom pre mole ideálnymi podmienkami, v ktorých sa darí ich životnému cyklu.

V domácnosti najčastejšie narazíš na dva typy molí, ktorými sú moľa šatová a moľa potravinová. Rozdiel je už v samotnom názve.

Tvoje oblečenie napáda moľa šatová.

Moľa šatová má strieborné krídla a preferuje najmä:

  • špinavé oblečenie
  • vlnu
  • hodváb,
  • ľan,
  • bavlnu,
  • kožušiny
  • prírodné vypchávky vankúšov atď.

Moľa potravinová a s ním aj moľa múčna znehodnocujú tvoje jedlo.

Obidve sú tmavšie ako šatové mole, sfarbené sú do hnedej farby. Moľa múčna je potom o niečo väčšia a na krídlach má škvrny rôznych odtieňov šedej a hnedej farby.

Mole napádajú potraviny ako napr.

  • obilniny,
  • múku,
  • orechy,
  • sušené ovocie atď.
MOĽA POTRAVINOVÁ
 
Dĺžka života dospelého jedinca: 30 až 45 dní
Dĺžka života larvy: 2 až 3 mesiace
MOĽA ŠATOVÁ
 
Dĺžka života dospelého jedinca: 14 dní
Dĺžka života larvy: 1 mesiac až 2 roky

Moľa väčšinou nebýva zdraviu škodlivá, hoci u citlivejších ľudí sa po konzumácii moľou znehodnoteného jedla môže prejaviť alergická reakcia. Mole hlavne znehodnocujú potraviny aj veci, čím spôsobujú finančnú stratu aj všeobecný diskomfort. Moľa múčna nielen kladie larvy do jedla, ale zanáša potraviny aj trusom a hmyzími pozostatkami. Larvy robia diery do oblečenia a textilu.

OKAY Tip: Nevyhovuje ti, že je tvoja skriňa neprehľadná a koľkokrát v nej nemôžeš nájsť, čo práve potrebuješ? Potom si prečítaj náš článok: Ako usporiadať šatníkovú skriňu.

Mole v domácnosti

Prevencia výskytu molí v domácnosti

Zbavovať sa molí je rozhodne náročnejšie než pokúsiť sa im zabrániť v tom, aby sa u teba doma zabývali. Čo môžeš urobiť, aby si vytvoril prostredie, do ktorého sa im nebude chcieť?

  • Pravidelne upratuj

    Vysávanie a pranie je rozhodne dobrým základom na to, aby si prípadný pokus molí zabývať sa u teba doma zarazil hneď na začiatku
  • Skladuj vhodne oblečenie

    Oblečenie, ktoré sa často nenosí a neperie, skladuj v uzavretých boxoch či vakoch. Obyčajný igelit aj papier dokážu mole prehrýzť. Pokiaľ je oblečenie mokré či vlhké, nechaj ho vyschnúť mimo skriňu a až potom ho uprac.
  • Vetraj priestory

    Zatuchnuté šatne a šatníkové skrine sú presne tým miestom, kam sa mole pokúsia usadiť. Dbaj preto na vetranie priestorov, v ktorých skladuješ jedlo a oblečenie. Ak nie si so svojimi skriňami spokojný, vyberaj z našej ponuky!
  • Kontroluj potraviny

    Na potraviny je vhodné používať vzduchotesné nádoby a dlho skladované potraviny čas od času prezrieť. Dobre organizovaná potravinová skriňa bude jednoduchšia na orientáciu v obsahu.
  • Predíď vlhkosti v dome

    Vlhkosť vzduchu v domácnosti zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u teba moliam zapáči.
  • Využi bylinky na odpudenie molí

    Mole nemajú radi napríklad levanduľu, rozmarín a mätu, preto sa skvele hodí ako prírodná prevencia ich výskytu. Môžeš si doma vytvoriť vrecúška s týmito rastlinkami a rozmiestniť ich do skríň a skriniek. Mole nemajú radi ani korenie, môžeš ho dať do skrine mleté alebo drvené.
    Podobné vrecká napr. s levanduľou sa dajú zakúpiť aj v drogériách a obchodoch, takže s ich výrobou nemusíš mať prácu.

Ako zlikvidovať mole

Čo ak už ale máš mole doma a stále sa množia? Ako sa zbaviť šatových molí alebo tých potravinových? To už ti žiaľ zaberie viac času. Základom je neľútostne vyhadzovať napadnuté veci a starostlivo čistiť aj tie najmenšie medzery, okolo ktorých si objavil nejaké znečistenie.

Ako teda postupovať?

  • Vyhoď napadnuté jedlo

    Nesnaž sa ho zachraňovať ani nejako odsypávať. Akonáhle si našiel v plechovke červy, moly výkaly či pavučinky, je to stratené. Jedlo vyhoď.
  • Vyhoď napadnuté oblečenie a ostatné vyper na vyššiu teplotu

    Dôležité je nerobiť prácu len na pol. Napriek tomu, že na niektorých kusoch oblečenia nenájdeš známky prítomnosti molí, je lepšie vyprať komplet všetko ako za pár dní zistiť, že sa niekde rozmnožili ďalšie larvy.
  • Vyčisti napadnuté miesta nábytku

    Tu musíš byť poctivý. Povysávaj pavučinky aj molie výkaly, dôkladne umy zasiahnuté skrinky a šuplíky vodou. Nezabudni ani na štrbiny medzi nábytkom či pod skrutkami v šuplíku. Urob to raz poriadne, nech to nemusíš robiť viackrát.
  • Použi prípravky proti moliam

    Zbavil si sa lariev a teraz sa ešte musíš vysporiadať s dospelými jedincami, aby sa ti doma nerozmnožovali ďalej.

    Použiť môžeš napr.:

    pasce z octu, piva i vína, v ktorých sa motýliky utopia,

    spreje proti moliam (chemické či prírodné), ktoré odpudzujú alebo rovno zabíjajú mole a sú jednoduché na použitie s dlhotrvajúcim efektom,

    feromónové lapače na mole chytajúce samca, čím ukončujú rozmnožovací cyklus,

    elektrické pasce lákajúce mole na UV žiarenie (efektívne a ekologické) atď.
  • Zamysli sa, ako urobiť napadnuté miesta pre mole „nehostinné“

    Je pravdepodobné, že raz napadnuté miesto môže v budúcnosti lákať ďalšie mole. Poslúžiť ti môžu napr. vrecúška s bylinkami, ako je levanduľa a cédrové drevo, ktoré rozvesíš po skriniach a šatníkoch, aby pôsobili ako preventívne odpudzovače.

Najväčší výber v OKAY!

V našej ponuke šatníkových skríň a potravinových skríň si môžeš vybrať nové kusy nábytku, ktoré nielen dizajnovo doplnia tvoju domácnosť, ale poskytnú ti aj dostatok úložného priestoru.

S nami sa nemusíš báť nakupovať. V rámci programu Garancia 100% spokojnosti môžeš bezplatne do 30 dní vrátiť nevyhovujúci tovar.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Ondrejka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.