Vychutnávajte si voňavú kávu čo najdlhšie. Ako sa starať o kávovar?

Ak ste si nedávno kúpili nový kávovar, isto budete riešiť otázku údržby vášho nového prístroja. Ako sa starať o kávovar? U nás v OKAY vidíme, že záujem o kvalitné kávovary stúpa, a preto vám chceme poskytnúť i tento servis, aby ste z kúpy nového kávovaru mali radosť čo najdlhšie.

Ešte len zvažujete kúpu nového kávovaru? Pre vás bude ideálny tento článok, ktorý sme pre vás publikovali len nedávno.

 

Slováci vo veľkom kupujú kávovary. Ako sa o ne starať?

Slováci vo veľkom kupujú kávovary. Ako sa o ne starať?

Perfektná čistota = perfektná káva

Tajomstvo chutnej a voňavej kávy v pohodlí domova sa neskrýva len v príprave či kvalite kávových zŕn. Dôležitá je aj čistota kávovaru. Rôzne nečistoty či usadeniny sa radi ukrývajú vo vnútri kávovaru, napríklad vo vykurovacích špirálach. Dôsledkom tohto usadzovania môže byť spomalenie ohrevu vody, množenie baktérií, nedostatočný tlak či nefunkčná tryska na mlieko. Nemáte sa však čoho báť. Všetky kroky sú jednoduché a intuitívne, nečakajú vás teda žiadne zložité úkony.

Vodný kameň? Úhlavný nepriateľ

Každý kávovar má jedného úhlavného nepriateľa. Ide o vodný kameň. Neriešenie vodného kameňa môže mať za následok nižšiu životnosť kávovaru, zníženie rýchlosti ohrevu vody a vyššej spotreby elektrickej energie, nehovoriac o zbytočnom namáhaní všetkých vnútorných súčastí kávovaru.

Boj proti vodnému kameňu môžete vyhrať napríklad tak, že použijete odvápňovač, odstraňovač vodného kameňa či prostriedok na zmäkčenie vody. Vyvarujte sa však receptom starých materí a nepoužívajte ocot či citrón. Citlivý kávovar by sa tým mohol poškodiť či nenávratne zničiť, alebo by ste v každej káve cítili octový zápach.

Väčšina kávovarov má v sebe zabudovaný program na odvápnenie, ktorý stačí len spustiť, prípadne vás kávovar upozorní na potrebné odvápnenie. Ak by kávovar takúto funkciu náhodou nemal, je frekvencia čistenia na vás. Berte vždy do úvahy, ako často používate kávovar, ale aj tvrdosť vody. Platí, že čím je voda tvrdšia, tým častejšie by ste mali kávovar prečistiť, minimálne však raz mesačne. Alebo sledujte, koľko času potrvá kávovaru na prípravu kávy. Ak sa tento čas predlžuje, nastal čas na očistu.

Manuálna očista kávovaru vyzerá nasledovne. Čistiaci prostriedok nalejte či vysypte do zásobníka na vodu. Riaďte sa dávkovaním na obale. Zapnite kávovar a po jeho zahriatí nechajte časť vody pretiecť. Potom kávovar vypnite a nechajte prípravok pôsobiť aspoň na 30 minút. Po pol hodine opätovne zapnite kávovar a nechajte pretiecť zvyšnú vodu spolu s odvápňovačom. Na záver umyte nádržku na vodu, dolejte do nej čistú vodu a nechajte ju celú pretiecť kávovarom. Odstránite tak všetky zvyšky čistiaceho prostriedku.

Ako čistiť kávovary na kapsule?

Kávovary na kapsule si tiež zaslúžia náležitú opateru. Nápomocné vám budú pri údržbe čistiace kapsuly, ktoré do kávovaru vložíte rovnako ako kávové kapsule.

Ako čistiť automatický kávovar?

Automatický kávovar požaduje pravidelné vysypanie a vyčistenie nádoby na kávové usadeniny, a tiež aj vyprázdnenie a umytie misky na odkvapkávanie. Ak má váš kávovar aj napeňovač mlieka, očistite aj to, ideálne po každom použití. Raz týždenne skontrolujte a v prípade potreby umyte sparovaciu jednotku a očistite jej filter. Stačí ju nechať voľne uschnúť na vzduchu.

Pohyblivé časti stačí premazať vazelínou a pravidelné čistenie od prachu vlhkou handričkou. Rozhodne nepoužívajte silné či agresívne čistiace prípravky!

Nezabudnite na mliečne trysky, na ktoré slúži špeciálny čistič.

Ako čistiť pákový kávovar?

Pákový kávovar si vyžaduje každodenné čistenie hlavy kávovaru, sitka a páky. Na toto čistenie slúži špeciálna kefka, ktorá nepoškriabe hlavu kávovaru a odstráni hrubé zvyšky kávy. Hlavu očistíme tak, že do páky vložíme záslepku (slepé sitko) a pustíme horúcu vodu. Tento postup opakujeme až dokým nezostanú v páke žiadne zvyšky kávy. Potom ešte mokrou handričkou očistíme tesnenie.

Občasne je ešte vhodné umiestniť do záslepky práškový čistič , vrátiť ho naspäť do hlavy a potom spustiť kávovar. Následne záslepku vyberieme a dôkladne opláchneme. Handričkou utrieme aj výpust pary a odstrekneme naprázdno.

Parnú trysku čistíme pred a aj po jej použití. Trysku prefúkneme a tak ju zbavíme skoncentrovanej vody.

Aspoň raz týždenne je vhodné použiť aj chemický čistiaci prostriedok. Páky kávovaru a stiká ponoríme do vody s rozpusteným prostriedkom, ktorý odstráni všetky kávové usadeniny. Necháme pôsobiť aspoň 30 minút. Na dôkladnejšie čistenie použijeme hubku, ktorá odstráni usadeniny aj vo vnútornej časti páky. Na záver všetko dôkladne opláchneme horúcou vodou.

Správnou starostlivosťou o kávovar si predĺžite pôžitok z kvalitnej kávy

Správnou starostlivosťou o kávovar si predĺžite pôžitok z kvalitnej kávy

Rada na záver

Na záver vám odporúčame vziať si naše slová k srdcu a starať sa o nový kávovar pravidelne a správne. Verte nám, tá snaha sa vyplatí nielen na lahodnej chuti a vôni kávy, ale aj na dlhšej životnosti kávovaru.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.