Ako prežiť bez nabíjačky? Rady na dobíjanie notebooku na cestách

Notebooky sú skladné a vydržia aj nejaký čas bez napájania zo siete, čo ich robí ideálnymi spoločníkmi na cesty. Čo robiť, keď kapacitu baterky vyčerpáš v mieste, kde nie je možnosť pripojiť notebook do zásuvky, ale ty ho potrebuješ ďalej používať?

Pozri sa s nami na praktické tipy a triky, ako nabiť notebook bez nabíjačky a ako optimalizovať výdrž batérie notebooku na cestách.

Vybrať nabíjačku na notebook
dobíjanie notebooku na cestách

Ako sa pripraviť na dlhšiu cestu s notebookom

Nemáš cestou kam pripojiť nabíjačku od notebooku a premýšľaš preto, ako inak nabiť notebook? Pokiaľ niekam cestuješ a naozaj ti záleží na tom, aby si mal možnosť využívať svoj prenosný počítač bez obmedzenia, je nutné, aby si sa na cestu vopred pripravil.

dobíjanie notebooku na cestách
Aké sú možnosti?
Kúp si notebook s výkonnou batériou

To je samozrejme ten najjednoduchší variant v prípade, že v dohľadnej dobe zvažuješ kúpu nového počítača. V takom prípade sa pozri do našej ponuky notebookov a porovnaj si modely s dlhou výdržou batérie. 

Popri výdrži batérie je dôležité tiež posúdiť, ako efektívne daný notebook využíva energiu. Niektoré modely sú vybavené technológiami, ktoré minimalizujú spotrebu energie pri bežnom používaní, čo môže byť kľúčové pri cestovaní. Pri výbere toho najlepšieho notebooku na cesty je dôležité zohľadniť nielen výdrž batérie, ale aj ďalšie faktory, ako je veľkosť, hmotnosť, výkon atď.

Kúp si powerbanku

Ak neplánuješ kupovať nový notebook, alebo potrebuješ ešte väčšiu výdrž, než ti poskytne počítač s výkonnou batériou, oplatí sa ti investovať do powerbanky.

Powerbanky sú skvelou voľbou pre cestovanie do odľahlých oblastí, kde nie je elektrina k dispozícii. Sú kompaktné, ľahko prenosné a umožňujú nabíjanie notebooku kedykoľvek a kdekoľvek.

Minimálne Najlepšie
Kapacita: 15 000 mAh 30 000 mAh
Nabíjací výkon: 10 W 15 W

Ideálna kapacita a nabíjací výkon pri powerbanke pre notebook

Ako nabiť notebook z powerbanky? Jednoducho prepojíš vhodným nabíjacím káblom notebook s powerbankou. Tú nesmieš pred cestou zabudnúť plne dobiť.

Zaobstarajte si do notebooku novú batériu

Investície do náhradnej batérie sa ti pri dlhých cestách môže vyplatiť. Je bežné, že sa batéria v priebehu času opotrebuje a notebooku vydrží nabitý stále kratší čas. Pred dôležitou cestou môžeš nechať vymeniť batériu za novú výkonnejšiu a tým predĺžiť výdrž počítača o celé hodiny.

Vedel si, že vhodným spôsobom používania notebooku môžeš batériu predĺžiť životnosť?

  • Nabíjaj ju skôr, než dosiahne 0%.
  • Nenechávaj notebook pripojený k sieti zbytočne dlho, teda len na dobu nutnú na nabitie.
  • Batériám ďalej nerobí dobre teplo, preto je dobré notebook neprehrievať.
  • Nevystavuj notebook ani príliš nízkym teplotám.
  • Notebook by nemal byť celé dni na režime spánku, je vhodné ho niekedy aj úplne vypnúť.
dobíjanie notebooku na cestách

Poisti to USB káblom

Ako nabiť notebook cez USB? Aby to šlo, musí mať tvoj prenosný počítač konektor USB-C s podporou nabíjania (označenie Power Delivery). Tento konektor však nie je štandardom, preto si skontroluj možnosti u svojho konkrétneho zariadenia.

USB-C má tú výhodu, že prostredníctvom neho môžeš, ako prenášať dáta, tak aj zariadenie prípadne nabíjať. Ak chceš predísť riziku poškodenia batérie, používaj adaptér, ktorý ti bol dodaný s notebookom. 

Napadla ťa niekedy otázka, ako nabiť notebook cez mobil, a potom si ju zavrhol? Teoreticky USB-C porty na mobilných telefónoch s podporou funkcie Power Delivery by mali byť schopné poskytnúť dostatočný výkon na nabíjanie notebooku. Avšak, v praxi je kapacita batérie mobilného telefónu obvykle nedostatočná na efektívne nabíjanie notebooku. Využiť však môžeš v prípade USB-C konektora nabíjačku pre mobil. Notebook sa bude nabíjať pomalšie ako bežne, ale pokiaľ u seba nemáš nabíjačku na notebook, môže ti nabíjačka na telefón zachrániť prácu.

dobíjanie notebooku na cestách

Nabíjaj za jazdy v aute

Chceš vedieť, ako nabiť notebook v aute? Kúp si nabíjačku do auta!


Nabíjací adaptér pre notebook do auta pripojíš do zásuvky zapaľovača, prepojíš ho s notebookom a môžeš sledovať, ako sa nabíja.V aute ti samozrejme môže poslúžiť aj powerbanka alebo konektor USB-C.

Vybrať nabíjačku do auta
Tipy pred cestou
  • Dobi plne notebook, prípadne aj powerbanku, ak ju vlastníš.
  • Využívaj pri práci na počítači len menej náročné aplikácie.
  • Väčšina moderných notebookov ponúka rôzne úsporné režimy, ktoré pomáhajú predĺžiť výdrž batérie.

OKAY Tip: Prečítaj si, ako môžeš zrýchliť svoj notebook, aby bol výkonnejší a čo najšetrnejší k batérii.

Nastav si pred cestou úsporné funkcie notebooku. To zahŕňa napríklad nastavenie časovača automatického spánku na čo najkratšiu dobu, deaktiváciu nepotrebných periférií (ako sú Bluetooth, Wi-Fi alebo externé disky) a minimalizáciu počtu spustených aplikácií na pozadí.

dobíjanie notebooku na cestách

Na výdrž batérie má vplyv aj pravidelná aktualizácia softvéru pre optimalizáciu výkonu.

1. Nakladaj múdro so sieťovým pripojením.Používaj pripojenie k Wi-Fi len v nevyhnutných prípadoch a napr. deaktivuj automatické aktualizácie aplikácií.

2. Skontroluj voľné miesto na disku.Pred cestou je vhodné vykonať kontrolu dostupného miesta na disku notebooku a zaistiť dostatočnú kapacitu pre ukladanie nových dát a súborov. Plné úložisko môže viesť k pomalšej prevádzke zariadenia a zvýšenej spotrebe energie.

3. Zmapuj si cestu a zisti vhodné miesta, kde si môžeš prípadne dopriať pauzu a notebook dobiť.

4. Nezabudni zálohovať.

Ak pracuješ na niečom dôležitom, odporúčame ti vytvárať si v priebehu cesty pravidelné zálohy dát do cloudového úložiska alebo na externý disk, aby bolo možné rýchlo obnoviť stratené alebo poškodené súbory pre prípad, že by sa s notebookom na ceste niečo stalo.

Vyber si z našej ponuky notebook s príslušenstvom, ktorý sa svojou výkonnosťou vyrovná tvojim potrebám.

Naša Garancia 100% spokojnosti ti zaručí, že si notebook môžeš vyskúšať v pohodlí svojho domova a nevyhovujúci tovar do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.