Ako sa starať o automatický kávovar?

Aby bol nápoj vždy rovnako chutný, je potrebné pravidelne kávovar udržiavať, lebo je stále vystavovaný vlhkosti, káve a vodnému kameňu. Tomu napomáha automatické čistenie po každej príprave šálky a po každom zapnutí a vypnutí. Aj napriek tomu je vhodné venovať sa prístroju a zabezpečiť si tým nielen výborný nápoj, ale aj tiež správnu a dlhšiu životnosť celého automatického kávovaru. Vždy sa o prístroj starajte v súlade s jeho návodom na použitie.

Nižšie si popíšeme zvyčajnú starostlivosť o automatické kávovary na prípravu espressa a ďalších kávových nápojov.

Každodenná starostlivosť

Ideálne každý deň so zapnutým prístrojom vyprázdnite a vyčistite odpadovú nádobku na usadeniny a odkvapkávaciu misku. Vhodné je tiež vymyť nádržku na vodu a naplniť ju čerstvou vodou. Ak máte prístroj s možnosťou napeniť mlieko, a teda aj nádobku na mlieko (karafu), automatický napeňovač, trysku (pannarello) - tak je tiež dôležité čistiť toto príslušenstvo denne alebo po každom použití.

Týždenná starostlivosť

Aj napriek automatickému čisteniu sparovacej jednotky je nutné ju raz za týždeň vybrať, aby sme vizuálne skontrolovali jej stav. Odporúča sa jednotku umyť vlažnou vodou a dôkladne očistiť filter sparovacej jednotky. Nikdy nepoužívajte na čistenie sparovacej jednotky čistiace prostriedky ani mydlo. Potom nechajte jednotku voľne na vzduchu vyschnúť. Prístroj vnútri je vhodné očistiť mäkkou utierkou navlhčenou do vody.

Mesačná starostlivosť

Čistenie karafy na mlieko - na odstránenie prípadných zvyškov mlieka z okruhov je vhodné použiť prostriedky na čistenie mliečnych okruhov prístrojov na prípravu espressa. Rad prístrojov má na tento účel už prednastavený program vo svojom menu. Premazanie sparovacej jednotky po asi 500 výdajoch šálok alebo raz mesačne namažte sparovaciu jednotku príslušným mazivom (býva v balení). Pred vlastným premazaním je vhodné jednotku najprv umyť (viď týždenná starostlivosť). Čistenie sparovacej jednotky s použitím odmasťovacích tabliet - po asi 500 výdajoch šálok alebo raz mesačne sa odporúča aj tento čistiaci cyklus s použitím odmasťovacích tabliet pre prístroje na prípravu kávy. Týmto úkonom sa zavŕši údržba sparovacej jednotky. Vyčistenie zásobníka zrnkovej kávy - aby došlo k odstráneniu všetkých zrniek kávy či iných nečistôt, je nutné čistiť prázdny zásobník zrnkovej kávy raz mesačne utierkou.

Odvápnenie

Pri používaní kávovaru dochádza k vytváraniu a usadzovaniu vodného kameňa. Keďže môže zaniesť vodný a kávový okruh prístroja, je nutné zabezpečiť jeho pravidelné odstraňovanie. U väčšiny prístrojov si pri jeho inštalácii jednoducho nastavíte tvrdosť vody podľa reality u vás. Prístroj potom signalizuje, kedy bude potrebné vykonať odvápnenie. Opäť väčšina prístrojov má pripravený program na odvápnenie tak, že stačí iba použiť potrebný odvápňovací roztok a stlačiť tlačidlo. Je nutné použiť prostriedok špeciálne určený na čistenie týchto prístrojov (viď návod). Ako odvápňovací prostriedok v žiadnom prípade nepoužívajte ocot, aby ste predišli prípadnému zničeniu výrobku.

Výmena filtra na vodu

Inštaláciou vodného filtra sa obmedzí vytváranie vodného kameňa vo vnútri kávovaru a vaša káva získa ešte intenzívnejšiu arómu. Voda je veľmi dôležitou súčasťou prípravy každej kávy, takže na zabezpečenie optimálnej chuti je vždy najlepšie ju filtrovať profesionálne. Vodný filter "INTENZA+" ochráni systém pred tvorbou minerálnych usadenín a prispieva k zlepšeniu kvality vody. Na jeho výmenu opäť upozorní vo väčšine prípadov prístroj po prvotnom nastavení.

Zdroj: Philips

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.