Ako funguje dotykový displej?

Je to neuveriteľné, ale technológia, ktorá sa nám zdá pomerne nová, má často desiatky rokov staré korene. Napríklad práve dotykové displeje sa objavili už v 70. rokoch. V roku 1982 vzniklo prvé multidotykové zariadenie, ktoré odštartovalo ďalšiu vlnu technických noviniek. Potom technológia dotykových displejov musela asi dvadsať rokov počkať, než ju výrobcovia mobilných telefónov začali používať. Čakanie však stálo za to.

Čo bolo a už nie je - Rezistívny displej

Ešte než sa technológia prepracovala k najmodernejším dotykovým displejom, naše mobily, prehrávače aj prvé tablety si prešli érou tzv. rezistívnych displejov. Tieto displeje fungovali na princípe vrstiev, z čoho prvá vrstva bola odporová, posledná potom čisto vodivá. Medzi nimi sa nachádzala veľmi pružná membrána a tenká vrstva vzduchu. Akonáhle sme prstom zatlačili na displej, membrána sa prehla a zatlačila na spodnú vodivú vrstvu. Tým sa uzavrel elektrický obvod a zariadenie vyhodnotilo polohu dotyku.

Pri tejto technológii nezáležalo na tom, či sa displeja dotýkame prstom, alebo napríklad perom. Tlakový systém fungoval stále rovnako bez ohľadu na materiál, ktorý sa ho dotkol. Bohužiaľ sa nikdy nepodarilo vyvinúť dostatočne citlivú a presnú technológiu na vyhodnotenie dotyku. Tlakové displeje teda postupne zmizli.

Ako funguje dotykový displej

Nový kráľ - Kapacitný displej

Problém s nedostatočne citlivou dotykovou technológiou vyriešili až kapacitné displeje, ktoré úplne ovládli trh so smartfónmi, tabletmi aj dotykovými notebookmi. Kapacitné displeje sú oveľa citlivejšie a presnejšie než displeje rezistívne, pretože nepotrebujú mechanický dotyk ľudského prsta. Kapacitný displej je potiahnutý neviditeľnou elektrostatickou vrstvou. Ak sa ho dotkneme prstom, okamžite túto vrstvu narušíme. Opäť dôjde k uzavretiu elektrického obvodu, avšak s tým rozdielom, že zariadenie dotyk vyhodnotí ako zmenu kapacitného odporu.

Kapacitné displeje nereagujú na nevodivé predmety. Ak ich chceme ovládať napríklad obyčajnou ceruzkou, máme smolu. Sú teda určené výhradne pre ovládanie ľudskými prstami, ktoré ako vodiče fungujú výborne. Týmto však nevýhody končia. Kapacitný displej podporuje vyššie rozlíšenie (bežne Full HD) a má oveľa dlhšiu životnosť ako displej rezistívny. Technológia kapacitných displejov je navyše stále zdokonaľovaná, takže už nie sú výnimkou supercitlivé, ohybné a veľmi tenké displeje.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.