Samsung Galaxy S6 prinesie razantné zrýchlenie s luxusnou konštrukciou

Samsung podľa očakávaní predstavil nástupcu svojho top modelu na práve prebiehajúcom veľtrhu MWC v Barcelone. Samsung Galaxy S6, ako znie meno novinky, prináša predovšetkým nový dizajn. Druhá predstavená novinka - Galaxy S6 Edge - je identický model, ktorý má zahnutý displej po oboch stranách.

Hoci na prvý pohľad vyzerá šiesta generácia podobne ako tá predchádzajúca, pri bližšom pohľade narazíme predovšetkým na nové materiály. Plast je preč a bol nahradený kombináciou hliníka a skla. Dizajn teda tak trochu vychádza z hliníkového modelu Galaxy Alpha. Na čelnej a zadnej strane sa nachádza sklo Gorilla Glass 4. Galaxy S6 bol vyvíjaný pod označením Project Zero, pretože sa začalo s navrhovaním úplne od nuly. Podľa zahraničných redaktorov, ktorí novinku už držali v ruke, pôsobí telefón pri úchope naozaj úžasne. K dispozícii bude niekoľko farebných variantov - biely, čierny, zlatý a modrý. Pri modeli S6 Edge potom ešte i zelený. Hrúbka je 6,8 mm.

V súvislosti s novými materiálmi však nemožno meniť batériu. Potešujúcou novinkou je bezdrôtové nabíjanie a výrobca sa samozrejme chváli aj dlhšou výdržou batérie na jedno nabitie. Slot na pamäťové karty microSD tiež bohužiaľ zmizol. A veľmi propagovanú vodeodolnosť minuloročného modelu tu tiež nehľadajte. Prémiový dizajn si vyžiadal zmeny.

Uhlopriečka displeja zostala zachovaná na 5,1 palcoch, rozlíšenie potom narástlo na 2 560 x 1 440 pri oboch variantoch. Zobrazovací panel je stále Super AMOLED a jemnosť sa zastavila na hodnote 577 PPI. Zahnutý displej Edge variantu potom nie je tak otočený dozadu ako pri modeli Galaxy Note Edge.

Hnacím motorom novinky je vlastný procesor Exynos z dielne Samsungu vyrobený 14nm technológiou. Jedná sa o osemjadrový 64bitový čip, pričom štyri jadrá pracujú na frekvencii 2,1 GHz a zvyšné štyri potom na 1,5 GHz. Procesor je doplnený o 3GB pamäť RAM DDR4. Vnútorné úložisko dostalo do vienka základnú kapacitu 32 GB. K dispozícii budú ale aj verzie so 64GB a 128GB úložiskom. Senzor odtlačkov prstov sa dočkal významného vylepšenia. Teraz už nie je nutné cez senzor prechádzať prstom zhora nadol, ale stačí prst priložiť podobne ako pri TouchID od Applu.

Fotoaparát má rozlíšenie 16 MPx. Na lepšie snímky v šere je tu svetelnosť f/1.9. Integrovaný je samozrejme tiež optický stabilizátor. Dvojitým poklepaním na home button je možné odfotiť fotku už za 0,7 sekundy. Samsung tu tiež využíva infračervený senzor na zadnej strane, určený primárne k zisteniu srdcovej frekvencie, na meranie dostupného svetla a nastavenie vyváženia bielej. Funkcia HDR je schopná fungovať v reálnom čase.

V oblasti konektivity nájdeme technológie Bluetooth 4.1, Wi-Fi a/b/g/n/ac (2.4 a 5 GHz), MIMO, WiFi Direct, ďalej DLNA, HDMI MHL 3.0, micro-USB, GPS a GLONASS. Galaxy S6 podporuje mobilné siete LTE Cat.6 (300/50Mbps). Integrované NFC poslúži na platenie skrz novú službu Samsung Pay. Batéria má kapacitu 2550 mAh, u Edge verzie o 50 mAh viac. Bezdrôtové nabíjanie podporuje štandardy WCP a PMA. Nabíjanie Galaxy S6 na plnú kapacitu údajne trvá polovicu času čo na iPhone 6. A za 10 minút sa má zariadenie dobiť na 4 hodiny používania.

Operačným systémom je Android vo svojej najnovšej verzii 5.0 Lollipop. Celé rozhranie sa dočkalo prepracovania a zjednodušenia v duchu Material dizajnu. Veľmi vítanou novinkou je odľahčená nadstavba TouchWiz, ktorá sľubuje vyššiu rýchlosť, menší počet predinštalovaných aplikácií a v neposlednom rade možnosť zmeniť jej vzhľad.

Špecifikácia

Rozmery: 143.4 x 70.5 x 6.8mm, 138g
Displej: 5,1 palcov, SuperAMOLED, Quad HD (2560×1440), 577ppi
Procesor: Exynos 64-bit, octa-core, štyri 2.1GHz + štyri 1.5Ghz
Fotoaparát zadný: 16 MPx OIS, f/1.9
Fotoaparát predný: 5 MPx, f/1.9
Úložisko: 32, 64 alebo 128 GB
RAM: 3 GB LPDDR4
Batéria: 2 550 mAh (S6), 2600 mAh (S6 Edge)
Operačný systém: Android 5.0 Lollipop
Konektivita: WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), HT80 MIMO(2×2) 620Mbps, Dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, apt-X, ANT+, NFC, infračervený port, LTE Cat.6 (300/50Mbps)
Senzory: akcelerometer, gyroskop, proximity, kompas, barometer, senzor odtlačkov prstov

Miroslav Růžička - www.dotekomanie.cz

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.