Samočistiaca rúra? S katalytickým čistením či pyrolýzou žiaden problém!
Rúra na pečenie potrebuje aspoň raz za čas prejsť údržbou. Asi každý z nás sa tento spotrebič už aspoň raz pokúšal vyčistiť. Či už jednoduchými spôsobmi, overenými metódami, alebo klasickou chémiou.
Zázračná sila pary
Najjednoduchší spôsob ako sa dá vyčistiť rúra je jednoznačne pomocou obyčajnej vody. Slúži na to funkcia Aqua Clean. Voda sa naleje do plechu, vloží do rúry a za pomoci tejto funkcie, ktorú väčšinou rúry na pečenie ponúkajú, pri teplote do 90 °C nechá pôsobiť. Vznikne tak para, ktorá odstráni usadené nečistoty.
Tento spôsob však nie vždy funguje. Problém je pri väčších a intenzívnejších nečistotách. Túto techniku čistenia je potrebné takmer vždy doplniť klasickým manuálnym čistením. Našťastie existujú aj iné metódy, oveľa jednoduchšie, ktoré dokážu tieto spotrebiče vyčistiť.
Čistenie pomocou pyrolýzy
Jednou z nich je pyrolýza alebo inak samočistenie. Princípom tohto čistenia je vyhriatie rúry na veľmi vysoké teploty, približne okolo 500 °C. Pod vplyvom tejto teploty sa všetky nečistoty zmenia na popol a samé odpadnú. Po tomto procese špinu z rúry jednoducho zotriete. Veľkou výhodou je nenáročnosť tejto metódy. Tak isto ušetríte čas aj sily, ktoré sú pri manuálnom čistení potrebné. Nemusíte používať žiadnu chémiu ani rúru silou drhnúť. Pyrolýza je jednou z najúčinnejších metód čistenia rúr. Asi jedinou nevýhodou je možno fakt, že sa pri takomto čistení spotrebúva väčšie množstvo energie. Tak isto vznikajú výpary či dym v závislosti od množstva znečistenia. No ani toto nemusí byť problém, nakoľko niektoré rúry majú v ponuke aj úsporný režim tohto čistenia, pri ktorom sa spotrebuje o viac ako 20 % energie menej ako pri štandardnom cykle. No a ako často funkciu pyrolýzy využívať? Nie je to potrebné po každom pečení. Pokojne stačí čistenie spustiť po náročnejšom pečení ako napríklad pri príprave rýb, či grilovaného mäsa.
Čistenie rúry katalýzou
Ďalšou modernou možnosťou, ktorá slúži na čistenie rúry je katalýza. Je to tak isto istý druh samočistenia rúry. Ide však o mierne odlišný spôsob, ktorý je možné uskutočniť len v rúre na to určenej. Je to taká rúra na pečenie, ktorej steny sú zo smaltovaného materiálu a dokážu nečistoty absorbovať. Princípom tohto čistenia je, že pri pečení na viac ako 80 °C sa aktivujú katalyzátory rúry. Smaltové steny potom automaticky vstrebávajú neželané látky, tuk, špinu. Životnosť stien v týchto rúrach na pečenie však býva menšia, po čase sa musia nahradiť. Problémom katalytického čistenia býva tiež veľké množstvo nahromadeného tuku, vtedy treba metódu buď opakovať, alebo použiť iné metódy na čistenie, prípadne kombináciu metód. V žiadnom prípade však na odstraňovanie nečistôt nepoužívajte chemické látky. Mohli by poškodiť špeciálny smaltový náter a znížiť tak túto samočistiacu schopnosť rúry. Vo všeobecnosti sa proces katalytického čistenia považuje za menej účinný ako proces pyrolýzy.
Pyrolýza aj katalýza sú vhodné funkcie pre také domácnosti, ktoré nemajú dostatok voľného času, aby sa venovali pracnému a náročnému čisteniu rúry na pečenie. Rozhodne tieto spôsoby šetria čas. Dôležité je rúru na pečenie po určitom čase dôkladne vyčistiť, nakoľko nečistoty vidieť nielen vizuálne, ale aj v chuti upečených jedál.
Podobné články
-
V marci 2021 dochádza k zmenám v označovaní energetických štítkov spotrebičov. Cieľom je zaviesť poriadok v súčasnej neprehľadnej situácii v energetických triedach A++ a A+++. Prečítajte si viac o noom značení v našom článku.
-
Ako vyčistiť nerezový sporák?
Nerezové spotrebiče sú nadčasové a jeden z dôvodov ich veľkej popularity je, že sa veľmi jednoducho kombinujú s takmer všetkými typmi podlahy a vkusne zapadnú do mnohých interiérov. Ich problémom však môže byť to, že je na nich ľahko vidieť odtlačky prstov a iné nečistoty. -
5 najčastejších chýb pri zostavovaní kuchynskej linky - ako sa im vyhnúť?
Kuchyňa je miestom, kde sa nielen varí, ale sa aj často stretávajú členovia domácnosti pri spoločnom stolovaní. Preto by mala byť správne zariadená, aby sa v nej všetci cítili príjemne. Prečítajte si viac v našom článku. -
Parná rúra – ako funguje?
Máte radi varenie a radi experimentujete s rôznymi kuchárskymi technikami? Alebo ste sa len rozhodli zmeniť svoj životný štýl a chcete vyskúšať ľahšie a zdravšie jedlá? -
Moderná kuchyňa - ako ju zariadiť?
Zariadiť kuchyňu moderne nie je vždy jednoduché. Kuchyňu meníte iba raz za veľmi dlhú dobu, preto sa neunáhlite a poriadne si premyslite, ako ju zariadiť, aby ste boli spokojní. -
Ako vybrať vstavanú rúru
Vyberáte novú vstavanú rúru pre svoju kuchyňu a potrebujete poradiť s výberom? Tento článok je tu priamo pre vás! -
Sporák alebo vstavaná rúra s varnou doskou?
Ak si nie ste istí, či sa do vašej kuchyne hodí vstavaná rúra s varnou doskou alebo samostatný sporák, prečítajte si tento článok. -
Ako vybrať sporák
Centrom každej kuchyne je sporák. Bez varnej dosky a rúry si len ťažko pripravíme dobré jedlo. Ktorý sporák je pre vás ten pravý? -
Riešenie problémov so sporákom
Nákupom sporáku nekončia všetky starosti. O sporák je nutné sa starať. V tomto článku vám prezradíme, na čo je dobré myslieť. -
Ako vybrať rúru na pečenie?
Doba pečenia, pohodlie pri používaní alebo náklady - aké sú dva hlavné typy rúr na pečenie? Predtým, než sa rozhodnete, spoznajte všetky výhody a nevýhody, ktoré sú spojené s dvoma typmi týchto kuchynských spotrebičov.