Na čo sa zamerať pri kúpe rúry na pečenie?
Ako vybrať rúru na pečenie?
Rúra na pečenie je snáď až ikonický spotrebič každej správnej gazdinky. Či už slané pečivo alebo sladký koláč, správne vybraná rúra na pečenie zvládne upiecť čokoľvek. Pozrime sa spolu na tie najdôležitejšie parametre, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere rúry.
Objem
Jedným z najzásadnejších parametrov rúry na pečenie bude jej objem. Ak ste dvojčlenná domácnosť, pravdepodobne vám postačí rúra s objemom do 45 litrov. Ak vašu domácnosť tvorí viac členov, odporúčame sa poobzerať po rúre na pečenie aspoň okolo 70 litrov.
Zdroj energie
Elektrické rúry - teplotný rozsah od 35 °C do 300 °C. Vďaka zabudovaným ventilátorom dosiahnu zvolenú teplotu rýchlo a rovnomerne.
Plynové rúry - teplotný rozsah od 150 °C do 260 °C. Na rozdiel od elektrických rúr majú horšiu reguláciu teploty, ale sú lacnejšie.
Prevedenie
Vstavaná rúra na pečenie - riešenie praktické a zároveň designové. Tento typ prevedenia rúry dokonale zapadne do kuchynskej linky. Existujú prevedenia len samotná rúra na pečenie alebo kombinácia rúra na pečenie plus varná doska.
Voľne stojaca rúra na pečenie - rozmerovo podstatne menšia ako vstavaná rúra, možno ju skoro prirovnať k mikrovlnke. Funkčnosťou ale naplno zastane veľkú rúru na pečenie, je vhodnejšia do menších kuchýň, kde sa bojuje o každý kúsok miesta.
Funkcie
Technologický pokrok neobišiel ani rúry na pečenie. Dnešné funkcie, ktorými sú vybavené, sa postarajú o vašu bezpečnosť a zároveň vám pečenie uľahčia a spravia ho zdravším. Ak pečiete len sporadicky, vystačíte si s funkciami ako horný alebo dolný ohrev plus gril. Pri častejšom pečení využijete aj modernejšie funkcie ako horúci vzduch, 3D pečenie alebo pečenie v pare.
Ovládací panel - býva mechanický alebo už častejšie elektronický, doplnený prehľadným displejom, na ktorom si navolíte požadovaný program a teplotu pečenia.
Programy pečenia - je možné vybrať napríklad program na rozmrazovanie, grilovanie, rýchly ohrev, pizza program, pečenie v pare (moderný a zdravý štýl stravovania, kedy sa pečie bez použitia olejov), časovač, udržovanie servírovacej teploty pokrmov.
Materiál
Najčastejšie používaným materiálom býva pri dnešných rúrach na pečenie kombinácia ocele alebo smaltu a skla. Tieto materiály su kvalitné, ľahko umývateľné s dlhou životnosťou. Dizaj rúry na pečenie je buď klasický čiernobiely, ale na trhu nájdete aj modely aj v imitácii dreva.
Čistenie
Pyrolózou - rúra sa zahreje až na 500 °C a všetky nečistoty sa spália, potom stačí rúru len pretrieť vlhkou handrou. Nevýhodou tejto metódy čistenia je veľká spotreba energie.
Katalýzou - vnútro rúry je vybavené špeciálnym obložením z pórovitého smaltového materiálu, ktorý sa správa ako špongia, takže počas pečenia do seba vtiahne nečistoty, ktoré následne zoxidujú a odparia sa.
Podobné články
-
Prezrite si 3 najlepšie hodnotené vstavané rúry.
-
Samočistiaca rúra? S katalytickým čistením či pyrolýzou žiaden problém!
Čistenie rúry na pečenie dokáže byť únavné a časovo náročné. Ale čo keby sme vám povedali, že existuje samočistiaca rúra? Prečítajte si viac v našom článku. -
Ako vybrať vstavanú rúru
Vyberáte novú vstavanú rúru pre svoju kuchyňu a potrebujete poradiť s výberom? Tento článok je tu priamo pre vás! -
Parná rúra – ako funguje?
Máte radi varenie a radi experimentujete s rôznymi kuchárskymi technikami? Alebo ste sa len rozhodli zmeniť svoj životný štýl a chcete vyskúšať ľahšie a zdravšie jedlá? -
Sporák alebo vstavaná rúra s varnou doskou?
Ak si nie ste istí, či sa do vašej kuchyne hodí vstavaná rúra s varnou doskou alebo samostatný sporák, prečítajte si tento článok. -
Ako vybrať rúru na pečenie?
Doba pečenia, pohodlie pri používaní alebo náklady - aké sú dva hlavné typy rúr na pečenie? Predtým, než sa rozhodnete , spoznajte všetky výhody a nevýhody, ktoré sú spojené s dvoma typmi týchto kuchynských spotrebičov. -
Uľahčite si prípravu jedál viacúrovňovým pečením
Pripravujete obed, ale zároveň by ste si chceli dopriať aj sladký dezert v podobe chutného koláča? Avšak pečenie koláča vám zaberie mnoho času. Tento problém však môžete vyriešiť pečením vo viacerých úrovniach, bez zmiešania chutí a bez čakania na dopečenie hlavného jedla. Prečítajte si ako! -
Varte zdravo a chutne s parnou rúrou
Parná rúra je nenahraditeľným pomocníkom v domácnostiach, kde sa kladie dôraz na zdravé stravovanie. Varenie v pare uchováva v zelenine všetky potrebné vitamíny. Milovníci mäsa si tiež prídu na svoje, keďže mäso bude po upečení šťavnaté a krehké ako nikdy predtým. -
Pripravte sa na vianočné pečenie s OKAY!
Pečenie vianočného pečiva a cukroviniek dokáže byť náročnou činnosťou. Ale pomocou kuchynských spotrebičov sa príprava lahodných krémov či ciest značne zjednoduší. Prečítajte si viac v našom článku.