Konzervovanie ovocia a zeleniny - zaváranie a vákuovanie

Zaváranie

Jednou z techník, ako je možné potraviny tepelnou úpravou zakonzervovať. Suroviny sa uložia do pohárov, uzavrú viečkom a privedú na tú správnu teplotu okolo 85 °C. Prebehne pasterizácia, vytlačí sa nadbytočný vzduch. Jedlo je chránené pred mikroorganizmami a dôjde k zvýšeniu trvanlivosti. Na zaváranie sa pripraví raz za rok každá správna gazdiná.

Možností ako zavárať je hneď niekoľko. Od klasického zaváracieho hrnca, rúry, až po mikrovlnku a dokonca to ide i v umývačke riadu! Výber je na osobnej preferencii.

Je však dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

Hygiena

V tomto prípade máme na mysli čistotu rúk. Vybrané ovocie a zeleninu treba prebrať a umyť. Nemal by sa tam nachádzať žiadny hnilý či inak škodcami napadnutý kúsok.

Poháre musia byť z kvalitného tvrdého skla a viečka celkom nepoškodené. Treba ich poriadne vyumývať teplou vodou, saponátom, vypláchnuť a nechať voľne uschnúť hore dnom na čistej kuchynskej utierke. Ak zavárame napríklad džem, je nevyhnutné poháre aj vyvariť. Napĺňať treba teplé poháre, max. 1 cm od okraja. Ak by boli studené, môžu prasknúť. Poháre by ste mali precízne utesniť, zaviečkovať.

očistené ovocie

Označte zaváraniny štítkami

Nalepiť štítok s dátumom a obsahom. Aj takáto drobná maličkosť nás vie vystríhať pred zbytočným rozmýšľaním, či je daná zaváranina z toho alebo oného roku. Ak sa zavára vo veľkom, niektoré poháre môžu vyzerať takmer identicky. Preto je dobré napísať aj obsah. Keď máte chuť na malinový džem, nechcete siahnuť po cvikle. Naberať treba vždy iba s čistým príborom a následne uskladniť v chladničke. Aj tá najmenšia vnesená nečistota by mohla mať za následok predčasné znehodnotenie.

Vákuovanie

Každú potravinu je vhodné uskladňovať za rozličných podmienok. Niektoré majú radi teplo a svetlo, iným je lepšie na chladnejšom mieste v tme. Vákuovanie je ďalšou z alternatív, ako vyriešiť problém skladovania potravín. Potraviny tak zachovajú čerstvosť v priemere až 4-násobne. Je to prirodzený spôsob, ako predísť rýchlemu pokazeniu, baktériám, plesniam a pod. Navyše si potraviny zachovajú vôňu, chuť aj vitamíny.

Vákuovačka odsáva vzduch zo špeciálnych misiek a vreciek, a tak potraviny nemôžu oxidovať. Vákuovať je možné i tekutiny. Na to slúžia vákuovacie štuple. Patríte k ľudom, ktorí nemajú čas si variť každý deň? Vôbec nevadí. Pomocou vákuovačky máte rýchlo po probléme. Navarte si raz za čas vo väčšom množstve a na dlhšie obdobie. Jedlo zavákuujte a nechajte v chladničke alebo mrazničke.

vákuovo balené ovocie

Vákuovanie je oveľa jednoduchší proces ako zaváraniePotraviny by mali byť čo najčerstvejšie. Mäkké ovocie je vhodné si aj predmraziť. Ak sa chystáte vákuovať zeleninu, ošúpte ju a krátku dobu povarte. Zelenina by mala zostať tvrdá. Potom ju vložte do vákuovačky. Ak nie je potravina predmrazená, môžete počítať s tým, že pri zmrazovaní sa zväčší objem potraviny. Vtedy nechajte pár centimetrov obalu pre toto zväčšenie. Pri rozmrazovaní je vhodné, aby sa rozmrazovali pomalšie. Umiestnite ich na najnižšiu policu v chladničke.

Vákuovačka potravín je investícia, ktorá sa jednoznačne oplatí. Dostupné sú automatické aj ručné. Je dostupná za prijateľnú sumu a v dlhodobom horizonte vie ušetriť pekný balík peňazí. Doprajte si luxus čerstvých voňavých horúcich malín aj v decembri.

Líbí se vám tento článek?

Podobné články