Profil majiteľa spoločnosti

Majiteľ OKAY Elektrospotrebiče Jindřich Životský nedáva mnoho rozhovorov a v médiách sa objavuje len výnimočne. Táto jeho uzavretosť urobila autorovi pri príprave tohto článku nejednu vrásku na čele, nakoniec sa ale všetko podarilo.


Spoločnosť OKAY Elektrospotrebiče je od svojho založenia v roku 1994 riadená jediným človekom. Tým je absolvent brnianskej techniky a brniansky rodák Jindřich Životský. Američania by Jindřicha popísali ako self-made mana, teda človeka, ktorý sa vypracoval vlastnými silami z nuly až na vrchol. Vedenie spoločnosti, ktorú vybudoval z nuly až do pozície najväčšieho subjektu na trhu, je pre neho aj po viac ako dvoch desiatkach rokov neustálou výzvou a zároveň aj koníčkom.

Obchodníkom od detstva

Jindřich Životský sa narodil v Brne v roku 1964. Už ako malý chlapec v sebe našiel nadšenie pre obchoda svoje prvé peniaze zarobil paradoxne vďaka nedostatkom riadeného hospodárstva. "Priviezol som vtedy dva kufre plné fixek na detský tábor v Poľsku. Po vtedy nedostatkovom tovare sa len zaprášilo," spomína po rokoch Životský. Na strednej škole si zarábal distribúciou marhúľ z rodinného sadu, na vysokej potom dokonca opravoval staré autá. Táto túžba po sebarealizácii bola vtedy brzdená nepriateľstvom komunistického režimu k súkromnému podnikaniu, ale koniec totality Jindřichovi priniesol príležitosť, po ktorej tak túžil.

Na začiatku bola jediná predajňa

Jedným z impulzov, ktoré stáli za Životského rozhodnutím podnikať v predaji elektra bola nemecká stáž v roku 1992. Po návrate, ešte v tom istom roku, začal s predajom drobného elektra dovezeného z Talianska a Belgicka. Štart bol veľmi úspešný a prvá brnianska predajňa mu čoskoro nestačila. Vtedy začala expanzia, vďaka ktorej dnes holding OKAY počíta viac ako 120 predajní v Českej a Slovenskej republike. To čo zostalo Jindřichovi aj po dvadsiatich rokoch razantného vývoja a zmien, je zameranie sa na osobné riadenie spoločnosti a aktívna starostlivosť o najmenšie detaily jej chodu.

Jindřichove nadšenie pre objavovanie nových možností sa dobre odráža v neustálom posúvaní hraníc, v rámci ktorých OKAY funguje. Keď v roku 2012 prevzal predajcu nábytku JENA, nikto si nevedel predstaviť vhodné skĺbenie predaja elektra a nábytku. V roku 2014 však predstavuje nový koncept Elektro & Sofa, ktorý túto synergiu predstavuje ako veľmi funkčný model predaja. V tomto kontexte už potom nikoho neprekvapí ďalší ambiciózny podnikateľský plán, ktorým je sieť večierok OKAY Market. Tie nemajú menšiu ambíciu než byť najlepším alternatívnym predajcom potravín v meste.

Bez rodiny to nejde

Jindřich Životský kladie veľký dôraz na rodinné zázemie. Je otcom hneď štyroch detí a svoju rodinu vníma ako úplne kľúčový prvok svojho úspechu.

Z koníčkov, na ktoré si v náročnom programe nájde čas, vyčnieva hlavne láska k lietaniu. Majiteľ pilotného preukazu rád hovorí, že lietanie nie je cieľom, ale cestou. "Rovnako ako v podnikaní je letectvo hlavne o neustálom učení sa a posúvaní sa bližšie k dokonalosti a profesionalite," hovorí Životský. Ďalej rád sedlá motocykel, zbiera výtvarné umenie a venuje sa súdobej aj historickej architektúre a fotografii. V budúcnosti sa snáď vráti aj k časovo náročnej autorskej maľbe.

Podnikateľ roku 2014 Juhomoravského kraja

Na začiatku februára 2015 bol Jindřich Životský ocenený titulom EY Podnikateľ roka Juhomoravského kraja. V krajskom kole, ktoré bolo 12. februára vyhlásené už po desiaty krát, sa Životský zaradil do dobrej spoločnosti víťazov z minulých rokov. Tými boli napríklad Radim Jančura, majiteľ Student Agency, alebo minuloročný víťaz Lubor Bittner zo spoločnosti Bioveta.

Toto ocenenie som nečakal a som veľmi príjemne prekvapený. Na druhú stranu to cítim ako záväzok do budúcnosti voči našim klientom a predovšetkým zamestnancom, vďaka ktorým som toto ocenenie dosiahol,“povedal Jindřich pri prevzatí trofeje.

Víťazstvo znamená veľký záväzok tiež k obchodným partnerom. Ide o potvrdenie, že férový prístup k týmto pre biznis kľúčovým skupinám sa vypláca a má svoju trvalú a teraz aj hmatateľnú hodnotu.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape