OKAY radca: Výber obľúbených chladiacich boxov do auta

Chystáte sa na cestu autom a nechcete prísť o možnosť mať po ruke osviežujúce nápoje a čerstvé jedlo? Chladiaci box udrží v aute nízku teplotu potravín aj pri vysokých letných teplotách. Či už sa chystáte na dovolenku do Chorvátska, do talianskych Álp alebo len stráviť príjemné chvíle na Šumave, autochladnička vám vašu cestu rozhodne spríjemní.

Ako vybrať najlepší chladiaci box do auta? Hľadáte skôr dizajnovo vkusné kúsky, ako tie, ktoré vyrába značka POLARBOX, alebo praktické autochladničky pre každú príležitosť? V našom článku vám poradíme, na čo sa zamerať pri výbere chladiaceho boxu do auta a predstavíme vám, na čo všetko ich môžete najlepšie využiť.

Vybrať chladiaci box do auta
klávesnice

Čo to vlastne je chladiaci box do auta?

Prenosné chladiace boxy sú ideálne riešenie pre tých, ktorí chcú mať svoje obľúbené nápoje a občerstvenie vždy po ruke, či už ste na pláži, na pikniku alebo na dovolenke. Sú ľahké, ľahko prenosné a často ich možno napájať aj len cez zapaľovanie v aute, čo zaisťuje ich plynulú prevádzku aj počas jazdy.

OKAY Tip:  Chladiaci box do auta je skvelý pomocník na cesty. Prečítajte si ďalšie tipy na potrebnú elektroniku pre moderného cestovateľa na našom blogu.

Ako chladiaci box do auta funguje?

Autochladnička udržuje jedlo a nápoje počas dlhých ciest na požadovanej teplote. Chladiace boxy sú skvelým spoločníkom pre rodinné výlety, kempovanie alebo dlhé cesty, pretože vám umožnia mať osviežujúce nápoje a potraviny vždy po ruke. Chladiace boxy sa delia na dve kategórie:

    1. Pasívny chladiaci box

    Pasívne chladiace boxy sú najjednoduchší a najlacnejší variant. Fungujú na princípe izolácie, čo znamená, že nemajú žiadny zdroj chladu, ale iba udržujú pôvodnú konštantnú teplotu. Čokoľvek do pasívneho chladiaceho boxu vložíte, bude teda mať po jeho otvorení rovnakú teplotu. Je preto vhodný skôr na krátkodobé použitie, napríklad na výlet na piknik alebo na pláž.

    Medzi obľúbené pasívne chladiace boxy patria designové kúsky od značky POLARBOX.

    Kúpiť

    2. Aktívny chladiaci box

    Aktívne chladiace boxy sú zložitejší a drahší variant, ktorý funguje na princípe aktívneho chladenia. Majú vlastný zdroj chladu (kompresor, termoelektrický článok alebo absorpčný systém) a sú tak vhodnejšie na dlhodobé použitie, napríklad pri kempovaní alebo na dlhé cesty autom. Aktívne chladiace boxy je možné napájať z rôznych zdrojov, či už z 12V zásuvky v aute, 230V zásuvky v dome alebo z akumulátora.

    Aktívne chladiace boxy sa potom ďalej delia podľa technológie, ktorú na aktívne chladenie využívajú.

Kompresorový chladiaci box

Funguje podobne ako bežná chladnička alebo mraznička. Kompresor stláča a rozpína ​​plyn, ktorý cirkuluje medzi dvoma tepelnými výmenníkmi. Tým dochádza k prenosu tepla z vnútra boxu von. Kompresorový chladiaci box dokáže dosahovať veľmi nízke teploty až pod bod mrazu a udržiavať ich aj pri vysokých vonkajších teplotách.

Kúpiť

Výhody kompresorového
chladiaceho boxu

  • vysoký výkon a úspora energie
  • teplotu si nastavíte podľa potreby
  • môžete ho použiť aj ako mrazničku

Nevýhody kompresorového
chladiaceho boxu

  • vysoká cena a hmotnosť
  • vyššia hlučnosť
  • treba ho stabilne napájať

    Termoelektrický chladiaci box

    Termoelektrický chladiaci box funguje na princípe Peltierovho javu, kedy elektrický prúd prechádza medzi dvoma rôznymi kovmi. Tým dochádza k vytváraniu tepla na jednej strane a chladu na druhej strane. Termoelektrický chladiaci box dokáže znižovať teplotu oproti okolitej teplote o 15 až 20 °C a zároveň je schopný obsah aj ohrievať, a to až na 60 °C. Používa sa často aj ako domáci prenosný minibar.

    Kúpiť
    klávesnice

Výhody termoelektrického
chladiaceho boxu:

  • nízka cena a hmotnosť
  • tichá prevádzka
  • možnosť ohrevu obsahu

Nevýhody termoelektrického
chladiaceho boxu:

  • nízky výkon a vysoká spotreba energie
klávesnice

Absorpčný chladiaci box

Absorpčný chladiaci box funguje na princípe absorpcie amoniaku do vody a jeho následnom odparovaní. Tým dochádza k odvodu tepla z vnútra boxu von. Absorpčný chladiaci box dokáže znižovať teplotu oproti okoliu o 20 až 30 °C. Je tiež schopný pracovať z rôznych zdrojov energie, ako sú elektrický prúd, plyn alebo teplo.

Výhody absorpčného
chladiaceho boxu:

  • stredný výkon a spotreba energie
  • tichá prevádzka
  • možnosť použiť rôzne zdroje energie
  • nezávislosť na polohe a náklone boxu

Nevýhody absorpčného chladiaceho boxu:

  • vysoká cena a hmotnosť
  • potrebuje pravidelnú údržbu
  • potreba ventilácie pre odvod tepla

Ako vybrať veľkosť a objem autochladičky?

Počet osob

Počet osôbDruh potravín a nápojovOdporúčaný objem chladiaceho boxu
1-2Nápoje, desiaty10-20 litrov
2-4Nápoje, desiaty, jedlo20-30 litrov
4-6Nápoje, desiaty, jedlo, zmrzlina30-40 litrov
6+Nápoje, desiaty, jedlo, zmrzlina, mrazené potraviny40-50 litrov

Pokiaľ sa chystáte zaobstarať si autochladničku, mali by ste zvážiť jeho využitie, aby vám na vašich cestách alebo dovolenkách dobre slúžil. Existuje mnoho typov chladiacich boxov, ktoré je možné uplatniť na špecifické účely. Tu je niekoľko typov, na ktoré sa zamerajte:

Chladiace boxy na jedlo a potraviny

Praktický spoločník pre každodenné cesty alebo pikniky. Môžete v ňom uchovávať vaše jedlo čerstvé, a kedykoľvek si ho tak vychutnať aj na dlhých cestách.

  • Chladiaci box na tortu - Bezpečná a praktická možnosť na prepravu tort na oslavy alebo rodinné akcie.
  • Chladiaci box na zmrzlinu - Skvelá voľba pre tých, ktorí milujú sladké pochúťky. Udržuje zmrzlinu v dokonalej teplote, takže si ju môžete vychutnať kedykoľvek.
Kúpiť

Chladiace boxy na nápoje

V horkých letních dnech to bude váš nejlepší přítel. Využijete ho jak na cesty autem, tak při kempování, nákupech či zahradních párty.

  • Chladiaci box na pivo - Pre milovníkov piva je toto skvelá voľba. Vychutnajte si svoje obľúbené pivo v perfektnej teplote, vždy osviežujúce a chladné.
  • Chladiaci box na víno – Nevyhnutný doplnok pre milovníkov vína. Udržuje vaše obľúbené víno v optimálnej teplote pre váš maximálny zážitok z pitia.
Kúpiť

Najväčší výber elektra v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitného elektra navštívte náš e-shop.

Vyberte si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Pokiaľ nebudete spokojní, môžete produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.