Vstúpte do jari s čistotou: Tipy a triky na upratovanie domácnosti

Zrejme každý z nás túži po domove, v ktorom vládne poriadok a čistota. Dosiahnuť to ale môže byť niekedy výzvou, najmä v dnešnom uponáhľanom svete. S niekoľkými jednoduchými tipmi a trikmi môžeš z tejto rutinnej povinnosti urobiť príjemný a efektívny proces.

 Poradíme ti, ako na upratovanie domácnosti, aby ti zabralo čo najmenej času.

Vybrať z ponuky vysávačov
jarne upratovanie

Ako často doma upratovať?

Každý z nás máme inú predstavu o tom, čo znamená uprataná domácnosť, preto sa vždy orientuj podľa svojho pohodlia aj časových možností.

Uprataná domácnosť neprináša iba pocit vnútornej harmónie pri pohľade na prerovnaný priestor, ale tiež odstraňuje stresové podnety. S tým sa spája aj zvýšená produktivita. Pri upratovaní však ide hlavne o minimalizovanie zdravotného rizika, ako je množenie škodlivých baktérií či odstránenie prachu a alergénov, čo znižuje riziko respiračných problémov, alergických reakcií i infekcií.

Je teda vhodné upratovať:

  • sezónne (tie náročnejšie veci ako škáry kachličiek),
  • týždenne (veci dôležité na každodenné používanie ako podlahy),
  • denne (neporiadok z bežnej prevádzky ako rozhádzané oblečenie).

Nie je bohužiaľ reálne urobiť všetko naraz. Na to človek nemá dosť času a vo výsledku ani dosť síl a energie. Na efektívne upratovanie je vhodné rozdeliť si činnosti podľa ich náročnosti, miery používania i dôležitosti. Vytvor si k tomu svoj vlastný plán upratovania domácnosti.

Vybrať z upratovacích pomôcok
jarne upratovanie

Raz za čas

Pri veľkých upratovaniach je dôležité venovať pozornosť aj oblastiam a úlohám, ktoré bežne neriešiš. Na takéto sezónne úlohy je najvhodnejšie napr. predvianočné obdobie, začiatok letných prázdnin či práve jarné upratovanie.

Zameraj pozornosť napr. na:

  • Okná a okenné rámy: Odstráň nahromadený prach, špinu a nečistoty, ktoré môžu ovplyvňovať kvalitu vzduchu. Vylešti sklo. Vyper záclony.
  • Koberec: Hĺbkové čistenie kobercov a kobercových podložiek pomôže odstrániť skryté nečistoty a alergény.
  • Sedačky: Aj pohovky a kreslá si zaslúžia raz za čas hĺbkovo vyčistiť.
  • Kachličky: Dôkladne vyčisti škáry medzi kachličkami nielen v kúpeľni a na toalete, ale napr. aj za kuchynskou linkou.
  • Priestor pod a za nábytkom: Odsuň veľké kusy nábytku a povysávaj a vytri za nimi aj pod nimi.
  • Skrine a komody: Vyhoď zo skríň nepotrebné veci. Potom dôkladne vyčisti police a zásuvky.
  • Osvetlenie: Odstráň prach a nečistoty, ktoré môžu obmedzovať svietivosť a estetický vzhľad.
  • Elektronika: Pozri si všetky používané elektronické výrobky a zbav ich prachu a nečistôt. Vyčisti aj chladničku. Ak nemáš NoFrost chladničku, vyberte z nej všetky potraviny, rozmraz ju a vyčisti.
  • Kuchyňa: Skontroluj zásoby potravín. Vyhoď pochádzajúce suroviny a vyčisti všetky povrchy.
  • Záhrada alebo balkón: Uprac tiež vonkajšie priestory vrátane záhradného nábytku, dlažby atď.

Ani pri sezónnom upratovaní nemusíš urobiť všetky tieto činnosti naraz. Vytvor si pre svoj plán upratovania vzor, ​​ktorý budeš každý rok opakovať a odoberieš si tak starosti navyše. N

Napr. pre jarné upratovanie sa ti bude pravdepodobne hodiť najmä upratovanie balkóna či terasy, aby ti v nadchádzajúcom teplom období poskytovali dokonalé zázemie. Tiež okná je príjemnejšie čistiť v teplejšom počasí. Naopak čistenie kachličiek aj podrobné upratovanie skríň si môžeš nechať na zimné obdobie, kedy je vonku nepohoda.

OKAY Tip: K dôkladnému upratovaniu skríň a udržaniu poriadku v nich ti pomôže náš článok: Ako usporiadať šatníkovú skriňu.

Chceš obnoviť nábytok a vniesť do svojho domova eleganciu? Vyberaj z našej ponuky moderných šatníkových skríň a komôd.

jarne upratovanie

Raz týždenne

Pokiaľ ti záleží na optimálnych podmienkach pre tvoje zdravie, týždenné upratovanie ťa neminie.

Jedenkrát týždenne nezabudni:

  • Povysávať a vytrieť podlahy: Kvalitný vysávač a mop je kľúčový nielen pre kvalitné upratovanie, ale aj pre tvoj pracovný výkon. S kvalitnejším vysávačom ti upratovanie pôjde ľahšie a vezme ti menej energie.
  • Umyť kúpeľňu: Vhodné je voliť skôr eko prostriedky na upratovanie, pretože sú šetrnejšie nielen k tvojej pokožke, ale aj k životnému prostrediu.
  • Umyť pracovný priestor v kuchyni: Nezabudni na drez a sporák.
  • Zotrieť prach: Horšie dostupné miesta, ako sú lustre či rámy obrazov, si môžeš nechať na sezónne upratovanie, ale každý týždeň by si sa mal venovať ľahko prístupným miestam vrátane parapetov.

Nevyhnutnou súčasťou čistoty je aj pranie a sušenie bielizne. Pokiaľ nemáš čas pustiť práčku počas pracovného týždňa, budeš si na to musieť nájsť čas cez víkend. Veľkou výhodou v domácnosti sú v dnešnej dobe sušičky na prádlo. Vďaka nim nemusíš tráviť čas vešením bielizne a často ani žehlením, pretože zo sušičky ti oblečenie vyjde svieže a nepokrčené. Víkend máš určite rád a vidina toho, že ho celý stráviš upratovaním, sa ti určite nepozdáva. Aby ti upratovanie povrchov nezabralo príliš času, vypomáhaj si počas týždňa pár minútami upratovania každý deň.

OKAY Tip: Ak ťa zaujíma, ako si uľahčiť všetky činnosti v kuchyni, inšpiruj sa v našom článku: Ako na vnútorné usporiadanie kuchyne.

jarne upratovanie

Každý deň

V bežnej prevádzke vzniká doma aj bežný neporiadok. Keď ho každý deň časť upratáš, zostane ti menej práce na väčšie upratovanie.

  • Kuchyňa: Každý deň pozbieraj špinavý riad, zotri linku a uprac vyťahané potraviny. Zotri prípadné mastnoty na sporáku, pokiaľ ti napr. pretiekol hrniec. Ak máš doma malé deti, pravdepodobne sa ti bude hodiť aj pozametať podlahu.
  • Obývačka: Uprac vyťahané predmety a prerovnaj vankúše.
  • Spálňa: Ráno zastel posteľ av priebehu dňa uprataj oblečenie do skríň.
  • Detská izba: Deti potrebujú hlavne opakujúce sa rituály. Zaveď pravidlo vrátenia hračiek na miesto, kedykoľvek sa s nimi dohrajú, alebo zaveď 15 minút na upratovanie pred chystaním sa na spánok.
  • Upratovanie kúpeľne: Prácu si môžeš uľahčiť napr. opláchnutím umývadla po čistení zubov.

Tipy, ako zvládnuť upratovanie domácnosti

1. Zapojte sa všetci

Pokiaľ zostane upratovanie celej domácnosti, ktorú obýva viac ľudí, len na jednom, je to frustrujúce. Zodpovedajte všetci za svoje veci a rozdeľte si týždenné upratovanie na časti.

2. Používaj čističe, ktoré ťa tešia

Na vôni a vzhľade záleží. Zožeň si eko čističe v dizajne, aký ťa osloví, a s vôňou, ktorá ťa pohladí na duši. Po takých prostriedkoch budeš siahať s väčšou radosťou.

3. Nenechávaj to zaschnúť

Keď sa ti niečo pripáli v rúre alebo vytečie na sporák, umy to hneď, ako ti to teplota dovolí. Bude ťa to stáť oveľa menej času a úsilia ako pokúšať sa odstrániť zaschnuté škvrny.

4. Vracaj to na miesto

Veľa drobných vecí roznesených po celom byte je veľmi demotivujúce. Každému predmetu nájdi doma striktné miesto, a pokiaľ je to len trochu možné, vracaj veci, kam patrí, hneď po ich použití.

5. Postupuj z miestnosti do miestnosti

Upratovanie jednej izby je vhodné vždy najskôr dokončiť, než sa presúvaš ďalej. Pokiaľ budeš prenášať veci z miestnosti do miestnosti, v každej z nich sa ponoríš do upratovania, ale pred dokončením činnosti odbehneš do inej izby, budeš v tom mať zmätok a bude ti to trvať dlhšie bez toho, aby vo výsledku bolo aspoň v nejakom z pokojov čisto .

6. Upratovať môžeš aj spontánne

Sú činnosti, ktoré môžeš doma urobiť bez toho, aby ti to zabralo príliš času. Keď napr. odchádzaš z obývačky, môžeš z neho rovno preniesť použitý riad do kuchyne. Keď budeš nakladať umývačku, nebudeš ho musieť zložito hľadať po byte. Ideš von? Napríklad by si so sebou mohol rovno vziať aj odpadkový kôš atď.

Marie Kondo: zázračné upratovanie

Upratovanie podľa Marie Kondo je metódou japonskej koučky upratovania. Hovorí sa jej tiež metóda KonMari a ide v nej o to povedať zbohom nepotrebným veciam.

Ako postupovať:

  • Zhromaždi na jednu hromadu všetky veci rovnakej kategórie. Napr. vytiahneš zo skríň všetko oblečenie, dáš na hromadu všetky knihy, vyskladáš na hromadu všetky detské hračky atď.
  • Teraz vidíš, čo všetko v tejto kategórii vecí vlastníš. Možno je toho veľa.
  • Podľa Marie Kondo upratovanie pokračuje neľútostným vyradením všetkých vecí, ktoré v skutočnosti nepoužívaš.
  • Nevieš, či práve toto vyhodiť, hoci to nepoužívaš? Spýtaj sa sám seba, či ti táto vec prináša potešenie. Áno, nechaj si ju. Nie, vyhoď ju. Riaď sa emóciami, nie kúpnou cenou.
  • Skladuj věci přehledně, dej jim řád. Měly by být uloženy po kategoriích, abys vždy měl před očima, kolik jich vlastníš.

Skladuj veci prehľadne, daj im poriadok. Mali by byť uložené po kategóriách, aby si vždy mal pred očami, koľko ich vlastníš.

Najväčší výber v OKAY!

Upratovanie domácnosti je dôležité nielen pre fyzické zdravie a pohodu, ale aj pre duševný a emocionálny blahobyt. Udržiavanie čistoty a poriadku doma je investíciou do tvojho vlastného šťastia a pohodlia.

Ak hľadáš tých najlepších pomocníkov na upratovanie, vyberaj z našej ponuky vysávačova vybavenia na upratovanie. Nakupovať s nami je ľahké, pretože v rámci programu Garancia 100% spokojnosti si môžeš tovar objednať, vyskúšať a prípadne ho do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.