Tipy ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Pri používaní rýchlovarnej kanvice sa po mesiacoch používania usadzujú v jej vnútri minerály a vytvárajú vodný kameň. Vodný kameň vo vnútri kanvice sa vytvára ešte rýchlejšie, ak máte v práci alebo v domácnosti tvrdú vodu.

Voda obsahuje malé množstvo minerálov ako vápnik a horčík, ktoré súzodpovedné za tvorbu vodného kameňa. Pri tvrdej vode je množstvo týchto dvoch minerálov vo vode vyššie. Usadzovanie vodného kameňa následne znižuje efektivitu kanvice. Avšak, nielen efektivitu ohrevu vody, ale aj energetickú efektivitu. Takže v konečnom dôsledku zaplatíte za jedno zohriatie vody kvôli vodnému kameňu v nej o nejaký cent naviac. Taktiež existuje riziko, že sa rýchlovarná kanvica kvôli vodnému kameňu pokazí z dôvodu prehriatia sa. Existuje však niekoľko overených spôsobov,ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa.

Čistenie varnej kanvice octom

Najznámejším spôsobom, ako sa dá vyčistiť rýchlovarná kanvica, je za použitia octu. Ocot skombinujte s vodou buď v odmerke, alebo priamo vodu aj ocot vlejte do kanvice. Odporúčame použiť odmerku, keďže voda a ocot by mali byť v rovnakom pomere. Následne nechajte roztok v kanvici zovrieť. Po zovretí kanvicu vypnite, odpojte a nechajte vychladnúť. Ak je kanvica špinavá aj zvonku, namočte utierku z mikrovlákna do zmesi octu a vody a prejdite ňou vonkajšie strany kanvice. Pre detailnejšie vyčistenie vnútra kanvice použite kefku a snažte sa dostať do všetkých rohov. Po vyčistení vylejte zmes, opláchnite kanvicu a vylejte z nej vodu. Na záver dvakrát alebo trikrát nechajte v kanvici zovrieť čistú vodu, aby ste odstránili zvyšky zápachu a príchute octu.

Čistenie rýchlovarnej kanvice octom

Čistenie kanvice octom je jedným z najpoužívanejších spôsobov odstraňovania vodného kameňa

Čistenie citrónom alebo kyselinou citrónovou

Ďalším spôsobom, ktorý je vhodnejší, ak niekomu prekáža zápach octu, je použitie kyseliny citrónovej. Kyselinu citrónovú je možné, ako aj ocot, zakúpiť v každom obchode s potravinami. Pre vyčistenie kanvice kyselinou citrónovou zoberte 3-4 polievkové lyžice a rozpustite ich v troche vody. Následne nechajte roztok pôsobiť približne hodinu a potom nalejte do varnej kanvice 3 dl vody a nechajte zovrieť. Po vychladnutí vodu vylejte a niekoľkokrát nechajte novú čistú vodu prevrieť v kanvici. Môže sa stať, že pri použití kyseliny citrónovej bude tento proces nutné zopakovať hneď niekoľkokrát, aby ste vodný kameň odstránili úplne. Prípadne, ak nemáte doma kyselinu citrónovú, ale citróny, tak môžete použiť aj citrónovú šťavu. Tento postup je rovnaký ako pri použití kyseliny citrónovej.

Čistenie sódou bikarbónou alebo Coca-Colou

Použitie sódy bikarbóny je taktiež jednou z možností, ako vyčistíť rýchlovarnú kanvicu. Stačí nasypať do kanvice jednu lyžičku sódy bikarbóny a zmiešať spolu s vodou. Nechajte zmes zovrieť a nechajte ju pôsobiť v kanvici počas noci. Následne stačí kanvicu opláchnuť čistou vodou. Je taktiež možné použiť aj Coca-Colu, ale tá však nie je tak dobrá v odstraňovaní vodného kameňa. V prípade, že sa rozhodnete pre použitie Coca-Coly, vlejte fľašu Coca-Coly do kanvice a nechajte ju cez noc v kanvici. Potom ju prepláchnite a opakujte, až kým vodný kameň nezmizne.

Chemický odstraňovač vodného kameňa

Existujú aj chemické prípravky na vyčistenie kanvice. Tieto prípravky sú trochu drahšie oproti vyššie spomínaným alternatívam, ale o to efektívnejšie a rýchlejšie v odstraňovaní vodného kameňa. Patria k nim tablety, kvapalné alebo práškové odstraňovače vodného kameňa. Všetky druhy je potrebné nechať rozpustiť vo vode v kanvici a ak sa v nej stále nachádza vodný kameň, tak kanvicu nechať trochu zohriať, ale nenechať v nej roztok vrieť. Po vychladnutí kanvice ju niekoľkokrát opláchnite a nechajte v nej zovrieť čistú vodu. Je nutné dodržať najmä oplachovaciu časť a zopakovať ju niekoľkokrát, aby ste si boli istý, že všetky chemikálie ste dostali z kanvice preč. Pri chemických odstraňovačoch je nutné prečítať si k nim sprievodný list od výrobcu, inak môžu kanvicu poškodiť v prípade ich zlého použitia

Teraz je už len na vás, aký spôsob čistenia rýchlovarnej kanvice vám najviac vyhovuje.

Akcia Okay

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.