Sprievodca výberom správneho typu batérie

Batérie všetkých druhov sú nevyhnutnou súčasťou každej modernej domácnosti. Je ich však veľké množstvo a líšia sa medzi sebou kapacitou, výdržou aj typom nabíjania.

Aký je teda ten správny typ batérie práve pre vás? To a ďalšie užitočné rady pre výber sa dozviete v tomto článku.

Vybrať z ponuky batérií
batérie

Zvoľte ten správny typ

Pri výbere batérií sa stretnete s veľkým množstvom typov, ktoré môžu vyzerať podobne, ale napriek tomu sa líšia.

Najjednoduchšia rada by tak mohla znieť: zvoľte takú batériu, ktorá sa zmestí do zariadenia. To však môže byť pomerne zložité, pretože aj jeden typ môže mať viac rôznych označení. Najčastejšie budete potrebovať tieto typy batérií:

  • Batérie AA neboli ceruzkové s napätím 1,2–1,5 V použijete v diaľkových ovládačoch a drobnom príslušenstve
  • Batéria AAA neboli mikrotužkové disponujú rovnakým napätím, sú o niečo menšie a svoje využitie nájdu v ovládačoch, hodinách či hračkách.
  • Batérie typu C alebo malé mono zvoľte, ak potrebujete zdroj do klasických hodín, budíkov či svietidiel.
  • Batérie typu D alebo veľké mono využijete napr. vo veľkých svietidlách či stolných rádiách.
  • Batéria 9V sú vďaka vyššiemu napätiu vhodné do vysielačiek, meteostaníc či svietidiel.
  • Gombíkové batérie ponúknu napätie 1,4–3 V a svojim vreckovým prevedením sa hodia do hodiniek, kalkulačiek a ďalšie menšie elektroniky.
typy batérií

Jednorazová, alebo nabíjacia batéria?  

Batérie je ďalej možné medzi sebou rozlíšiť podľa možnosti napájania. Primárne batérie sú jednorázové a nie je ich možné dobíjať. Sekundárne batérie alebo akumulátory naopak dobíjať možno.

Primárne batérie sú vhodné do zariadení, ktoré nie sú príliš náročné a používate ich len občas. Ide teda o televízne ovládače, kalkulačky či hodiny. Jednorazové batérie sú lacné, samovoľne sa nevybíjajú, ale po vyčerpaní všetkej energie ich musíte vyhodiť.

Sekundárne batérie použite do prístrojov, ktoré využívate dlhodobo a intenzívne, ako napr. myši či fotoaparáty. Keď im dôjde energia, jednoducho ich dobijete, pričom tento proces je možné opakovať v rádoch stoviek cyklov.

batéria do mobilu

Samovoľné vybíjanie: ako sa mu vyhnúť?

Pokiaľ batériu nepoužívate, vždy sa začne samovoľne vybíjať a prichádzať o svoju energiu. Jednorazovým batériám za rok ubudne iba pár percent kapacity, čo nie je žiadny problém. U nabíjacích batérií je úbytok energie vyšší – mesačne prídu až o 30 % kapacity. Je teda nutné tieto batérie pred použitím vždy nabiť.

Rozdelenie batérií podľa typu článku

Nasledujúce druhy batérií je možné deliť podľa typu ich článku: Alkalické batérie: Najčastejšie sa jedná o ceruzkové a mikrotužkové modely, ktoré dosahujú napätie 1,5 V. Použijete ich v hodinách, diaľkových ovládačoch či PC myšiach.

Lítiové batérie: Majú vyššiu kapacitu a teda aj vyššiu výdrž. Spoľahlivo poslúži aj vo veľkých zimách, takže sú vhodné do vonkajších kamier, bezpečnostných systémov či alarmov.

Nepodceňte kapacitu batérie

Kapacita batérií sa uvádza v miliampér hodinách (mAh), pričom platí, že s vyššou kapacitou prichádza aj vyššia výdrž. Batérie s nízkou kapacitou síce zaobstaráte lacnejšie, ale budete ich musieť o to častejšie dobíjať. Pri jednorazových batériách ich kapacitu nenájdete, pretože ich spotreba sa líši podľa typu napájaného zariadenia.

Nabíjačka batérie umožní opakované použitie

Nabíjačka má batériu vždy nabiť na 100 % jej kapacity – ani viac, ani menej. Múdra nabíjačka zvládne monitorovať teplotu aj stav nabitia baterky, čomu potom prispôsobí nabíjací cyklus. Vďaka tomu nedôjde k prebíjaniu ani nedostatočnému nabitiu. Určite nekupujte nabíjačku, ktorá baterky nabíja po celú dobu zapojenia do elektriny.

nabíjačka na mobil

Najväčší výber batérií v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitných jednorazových a dobíjacích batérií, ale aj užitočných nabíjačiek navštívte náš e-shop. Vyberte si z obrovského množstva modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s ním nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.