Sprievodca druhmi nábytkových dosiek

V oblasti výroby nábytku zohráva výber materiálov kľúčovú úlohu pri určovaní kvality, odolnosti a estetiky výsledného produktu. Medzi tieto materiály patria nábytkové dosky, ktoré sú univerzálnymi súčasťami používanými pri výrobe rôznych typov nábytku.

Pozri sa s nami na druhy nábytkových dosiek, ich charakteristiku a použitie.

Vybrať z ponuky nábytku
druhy dosiek
druhy dosiek

Každý materiál má niečo do seba

Keď si vyberáš v obchode nábytok, môžeš si u neho všimnúť skratky, ktoré popisujú, z akého typu nábytkovej dosky je konkrétny kus vyrobený. Môžeš zahliadnuť napr.:

  • LTD (laminovaná drevotrieska),
  • DTD (drevotriesková doska),
  • MDF (drevovláknitá doska),
  • HDF (tvrdá drevovláknitá doska) atď.

Nábytkové dosky slúžia ako stavebné bloky na tvorbu pevných a estetických kusov nábytku. Existuje široká škála materiálov nábytkových dosiek, z ktorých každý ponúka jedinečné vlastnosti a výhody. Jednotlivé druhy od seba odlišuje nielen usporiadanie a hrubosť drevenej drviny, ale aj typ spojiva.

Doskový materiál: LTD DTD MDF
Zloženie materiálu: Laminovaná drevotrieska Drevotrieska, najzákladnejšia doska Drevené vlákna
Vzhľad: Pokrytá dekoratívnym laminom V základnej forme sa používa najmä v stavebníctve. Pri nábytku sa volí polepená dyhou. Hladká a homogénna štruktúra, chránená PVC fóliou alebo lakom
Cenová dostupnosť: Lacná Zlatý stred Stredná až vysoká
Najčastejšie použitie: Lacnejší, najmä skriňový nábytok v kuchyni a kúpeľni Náročnejší nábytok Nábytok so štrukturálnymi a dekoratívnymi prvkami, presné tvarovanie

Tie lacnejšie výrobky bývajú označené skratkou LTD. Tá znamená, že povrch drevotriesky je pokrytý zalisovanou melamínovou živicou spolu s dekoračným papierom. Dizajn býva v dokonalom prevedení imitácie dreva. Kvalitná LTD doska by mala mať šírku aspoň 18 mm.

DTD doska pôsobí o niečo luxusnejším dojmom. Zvrchu je pokrytá dyhou, tenkým plátom dreva v rade milimetrov. Na prvý pohľad tak nábytok pôsobí ako drevený, pretože na hlavné zloženie, teda drevotriesku vo vnútri tenkých plátov dreva, nie je vidieť.

MDF materiál je viac prírodný, pretože je drevovláknitý a môže byť vyrobený aj bez použitia lepidla. Jeho povrch býva chránený buď PVC fóliou alebo lakom.

HDF doska sa vyrába podobne ako MDF, ale je vyššia hustoty ako predchádzajúce materiály, takže je odolnejšie a pevnejšie. Je preto o niečo drahšie a využíva sa na často používané kusy nábytku do domácnosti, napr. na výrobu dverí. Uplatnenie má napr. tiež ako chrbát pri skriniach.

A čo formaldehyd?

Rizikové materiály sú u nás testované štátnou skúšobňou a výrobcovia sa musia riadiť prísnymi normami. Povrchy dosiek sú vždy upravené tak, aby bolo zabránené priechodu škodlivých látok. Úniku formaldehydu sa teda nemusíš obávať. Vzhľadom na to, že MDF doska sa môže vyrábať aj bez použitia lepidla, pri takto prevedenom nábytku ti starosti o zdravie odpadajú úplne.

Ktorý materiál bude pre mňa najlepší?

Vyberáš si nový nábytok do bytu a premýšľaš, kde ušetriť? Na nábytku sa ti to podariť môže, ale vždy si vopred polož otázku: Plánujem si v budúcnosti kupovať nový nábytok, alebo by som tento chcel mať čo najdlhšie?Veľmi dobre vyzerajúci nábytok sa dá zaobstarať aj za veľmi nízku cenu. To sa môže vyplatiť napríklad v situáciách, keď potrebuješ investovať peniaze skôr inam, alebo máš akčné zvieratá, u ktorých hrozí, že nábytok zničia alebo možno si v prechodnom prenájme. V takom prípade sa určite oplatí počkať s investíciou do drahšieho nábytku na neskôr.

druhy dosiek

OKAY TIP:  Zháňaš novú kuchynskú linku? Inšpiruj sa v našom článku: Ako vybrať kuchynskú linku.

Poďme sa detailnejšie pozrieť, aké vlastnosti jednotlivé materiály ponúkajú:

druhy dosiek

Drevotriesková doska: Cenovo dostupná a univerzálna

Drevotrieska, často nazývaná aj drevotriesková doska, je populárnou voľbou pre výrobu nábytku vďaka svojej cenovej dostupnosti a všestrannosti. Je zložená z drevených triesok, pilín a živice spojených teplom a tlakom. Drevotrieska nachádza široké uplatnenie pri výrobe cenovo dostupných kusov nábytku, ako sú police, skrine a stoly.

OKAY TIP:  Hľadáš štýlové úložisko pre svoje oblečenie? V článku Šatníkové skrine za rozumnú cenu z ponuky OKAY sa nielen dozvieš, ako vybrať tú najlepšiu skriňu, ale môžeš sa tiež inšpirovať našimi produktmi.

Výhody drevotriesky sú napr.:

  • cenovo efektívne riešenie pre výrobu nábytku,
  • pekná a realistická imitácia prírodného povrchu,
  • je k dispozícii v rôznych hrúbkach na rôzne účely…

Nevýhody drevotriesky:

  • náchylná na poškodenie vlhkosťou,
  • obmedzená nosnosť v porovnaní s inými materiálmi,
  • menšia životnosť…

LTD doska pokrytá laminom je lacná, ale tiež sa u nej počíta s obmedzenou životnosťou. Povrch však vyzerá ako takmer dokonalá imitácia a je tiež ľahko čistiteľný, preto je obľúbený najmä na kuchynských skrinkách či v kúpeľniach. Vzhľadom na to, že drevotrieska je náchylná na vlhkosť, je dôležité, aby nedošlo k narušeniu vrstvy na povrchu, ktorá okrem estetického významu tiež chráni drevotriesku vo vnútri pred poškodením. Pokiaľ hľadáš nábytok len na niekoľko rokov, a nie na celé dekády, je pre teba laminovaná doska ideálnym riešením. Za málo peňazí prídeš k elegantnému nábytku. 

Nepleť si pojmy: Laminátová doska je vyrobená z oveľa odolnejšieho materiálu, než z akého je laminovaná doska. Laminát je veľmi pevný a odolný, preto je častou voľbou podlahového krytia alebo sa z neho vyrába napr. športové náčinie.

Obľúbená MDF doska: Čo to je?

Drevovláknitá doska (MDF) jemnejšej štruktúry je ďalším často používaným materiálom pri výrobe nábytku, ktorý plnohodnotne supluje drevený masív. Skladá sa z drevených vlákien spojených pod vysokým tlakom a teplotou, a to ako vo variante za použitia lepidla, tak aj bez neho. MDF ponúka homogénnu hustotu a hladkosť a je tvárna, čo ju robí ideálnou pre zložité ozdobné dizajny. Často sa používa pri výrobe nábytkových komponentov vyžadujúcich presné tvarovanie, ako sú dvere skríň, panely a dekoračné lišty. Veľkou výhodou MDF je jej pevnosť a odolnosť proti pokrúteniu a popraskaniu.

druhy dosiek

Nevýhody MDF sú napr.:

  • náchylnosť k expanzii pri expozícii vlhkosti,
  • vyššia hmotnosť ako u iných materiálov nábytkových dosiek.

Pravá drevená doska: Masív má svoje kúzlo

Najodolnejšie a najprírodnejšie zo všetkých týchto materiálov je samozrejme pravé drevo a nábytok vyrobený z masívu. Jeho veľkou výhodou je, že pri poškriabaní je možné ho jednoducho prebrúsiť a prelakovať, čím sa môže obnovovať jeho svieži vzhľad. Cenovo sa však pravé drevo pohybuje už v drahšej kategórii nábytku.

Z nábytkových dosiek sa vyrábajú tiež sedacie súpravy. Pokiaľ si vyberieš tú pravú u nás, nákup ti poistí náš program Garancia 100% spokojnosti. V rámci neho môžeš tovar do 30 dní zadarmo vrátiť, a to bez udania dôvodu.

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyne

Spálňa

Matrace

Obývacia
izby

Drevený nábytok

Doplnky
do bytu

Kúpeľně

Kancelárie

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.