Rustikálny štýl je drsný, osobitý a jedinečný

Čo je to rustikálny štýl?

Rustikálny štýl je dizajnérsky štýl, ktorý vytvára rôznorodý vzhľad tým, že sa snaží zdôrazňovať krásu prírody aj vo vnútorných priestoroch. Veľmi jasnou črtou rustikálneho dizajnu je nábytok a doplnky imitujúce vzhľad surového neopracovaného dreva a kamenná podlaha.

Ak vaše miestnosti nedisponujú drevenými trámami alebo stĺpmi, môžete ich do interiéru umelo pridať. Aj kamenné obklady na stenu skvele hrajú s krbom či rustikálnou sedačkou umiestnenou v ich blízkosti. Rustikálne môžu pôsobiť správne štylizované kovové prvky, predovšetkým nohy nábytku, kovania i nástroje.

Jedáleň v rustikálnom interiéri

Veľké okná a dostatok svetla sú potrebné, aby drevomohlozažiariť

Rustikálny vzhľad je drsný a zároveň útulný vďaka jednoduchosti a histórii, ktorá z neho dýcha. Neznamená to, že by mu chýbali inovácie, práve naopak. Všetko však musí zapadať do štýlu.

Kovy, drevo a kameň

Rustikálne kuchyne sú priam stvorené na domácu výrobu sirupu alebo džemu. Rustikálne spotrebiče vhodne doplnia cínové naberačky či príbor. Čo sa týka kovov, vyvarujte sa svetlým typom ako je chróm alebo nehrdzavejúca oceľ, ale voľte skôr medené, bronzové alebo cínové doplnky. A samozrejme nesmieme zabudnúť ani na železo.

Rustikálny nábytok môže vyzerať opotrebovane vďaka umelo vytvorenej patine, a tak dotvárať vidiecky výraz priestoru. Voľte prírodné materiály alebo prirodzené odtiene dreva. Ako dekoráciu môžete pokojne použiť rôzne vetvičky alebo dokonca výrobky z kôry stromov, ale i starožitnosti či zvieracie trofeje.

Rustikálne ladený interiér

Interiérom dominujú surové drevené prvky, kameň alebo aspoň kamenné odtiene

Rustikálne zariadenie a priestory často pozostávajú z dreva a kameňa. Veľmi obľúbené sú kusy nábytku s prvkami z kovaného železa alebo kúsky opracované patinou pripomínajúcou zhrdzavený kov. Aby priestory nevyzerali príliš stroho, môžete pridať ratanové či bambusové kusy nábytku. Izbu je možné doplniť aj modernými kúskami tak, aby sa s históriou okolo niečim prepojili – napríklad materiálom.

Textúra a doplnky

Vhodné sú dekorácie vyrobené zo skla, hliny, papiera a rôznych druhov kovov. Z textúr sú obľúbené vlna a bavlna, ale tiež koža, semiš, konope a ľan. Rustikálne sedacie súpravy sa často vyskytujú práve v koženej podobe. Uprostred miestnosti sa skvele vynímajú dekoračné zvieracie kože.

Rustikálny interiér s modernými prvkami

Šikovné nápady umožnia kombináciu moderných a rustikálnych prvkou pre svieži dojem

Na vytvorenie kontrastu ich môžete nakombinovať s dekoráciami ľudového umenia, starožitnosťami či rôznymi zberateľskými kúskami.Získate tak zmes rôznych farieb, vzorov a povrchov a rustikálna obývačka tým iba získa na rozmanitosti. Rustikálne stoličky môžete pokojne nakombinovať s kovovým stolíkom.

Prvkami, ktoré podčiarkujú jednoduchosť tohto štýlu, sú ručne šité dečky alebo vyšívané vzory na vankúšoch. Pridajte trocha netradičných doplnkov v podobe lámp vyrobených z prázdnych fliaš alebo políc vyrobených zo starých debien a rustikálny nádych máte hotový.

Rustikálna obývačka s dekoráciami

Pri voľbe dekorácií uvoľnite uzdu fantázii

Farby a vzory

Farby sú samozrejme inšpirované prírodou, a preto môžete voliť tmavú zelenú, krvavú červenú, vyblednutú kaki alebo modrú. Pre osvieženie môžete použiť aj jasnejšie farby, ale mali by byť skôr výnimkou než pravidlom. Medzi obľúbené vzory patrí kockovaný alebo kaliko vzor.

Rustikálny štýl vyzerá na prvý pohľad možno drsne a stroho, avšak ukrýva v sebe pocit tepla domova, jednoduchosť a osobitosť. Cítite to rovnako? Potom je určený práve pre vás.

Akcia Okay

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.