OKAY radca: Ako zapojiť umývačku riadu?

Svoju vysnívanú umývačku máš doma a už ju stačí len zapojiť a začať používať. Na prvý pohľad sa jej zapojenie môže zdať zložité, ale v skutočnosti je to pomerne ľahké.

Pripravili sme si pre teba pár krokov, ako zapojiť umývačku svojpomocne.

Príslušenstvo pre umývačky riadu
Ako zapojiť umývačku riadu

OKAY Tip: Možno tú pravú umývačku ešte len hľadáš, ale nevieš, kde začať. Prečítaj si náš článok Ako vybrať tú najlepšiu umývačku riadu.

Ako zapojiť umývačku riadu

Kde bude umývačka stáť?

Zapojenie umývačky riadu vyžaduje dodržanie niekoľkých základných krokov, aby bolo zaistené jej správne a bezpečné fungovanie.

Pripravili sme si pre teba všeobecný postup, ktorý ti môže pomôcť s inštaláciou. Odporúčame ti však venovať v prvom rade pozornosť špecifickým inštrukciám, ktoré si obdržal od výrobcu svojho konkrétneho modelu umývačky.

Nájdi umývačke vhodné miesto

Umývačka musí byť napojená zároveň na:

  • vodovodné potrubie,
  • odpad,
  • i elektriny

 

Umývačka nesmie byť:

  • pod plynovým sporákom,
  • zapojená do elektriky cez predlžovací kábel,
  • prepojena spojením viacerých hadíc dohromady.

Táto skutočnosť ti pravdepodobne zúži výber miesta, kam môžeš vo svojej domácnosti umývačku postaviť. Najčastejšie sa umývačka dáva vedľa drezu, aby bola blízko k odpadu. Pokiaľ by si chcel umývačku inštalovať do iného miesta, najskôr si budeš musieť dokúpiť dostatočne dlhé hadice na pripojenie zariadenia.

2. Nachystaj priestor

Je možné, že inštalácia umývačky do kuchynskej linky bude vyžadovať prispôsobenie priestorov kuchynskej linky tak, aby do nej umývačka zapadla. Ak máš umývačku na mieru, je to výhoda, ale napriek tomu oceníš náčinie na pripojenie hadíc aj na finálne upevnenie umývačky do priestoru.

K tomu sa ti bude hodiť:

  • skrutkovač a kliešte (pre utiahnutie a ďalšie montážne práce),
  • vŕtačka a vrtáky (pre prípadné prispôsobenie linky),
  • izolačný materiál (pre bezpečné zapájanie hadíc),
  • sada konektorov pre umývačku riadu, ktorá by mala byť v balení s umývačkou (spolu s elektrickým káblom a hadicami).

Nezabudni, že umývačka potrebuje na optimálne fungovanie stáť na rovnom povrchu.

3. Odrazová fólia ochráni linku

Umývačka vypúšťa na konci každého cyklu von páru, ktorá by mohla spôsobiť navlhnutie pracovnej dosky a poškodenie kuchynskej linky. Využi preto tzv. odrazovú fóliu. Mala by byť súčasťou balenia umývačky. Fólia sa nalepí na na spodnú časť linky a bude ju chrániť pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi.

Postup zapojenia umývačky

Umývačku máš pripravenú na mieste a teraz už ju len stačí zapojiť. V návode tvojej konkrétnej umývačky pravdepodobne nájdeš prehľadný obrázkový postup, ako zapojiť umývačku. S tým ti bližšie pomôže aj náš jednoduchý návod. Oplatí sa ti opatrne položiť umývačku na chrbát, aby si získal lepší prístup k jej výstupom.

Ako zapojiť umývačku riadu

1. Pripoj vodu

  • Zavri prívod vody.
  • Nainštaluj na vodovodnú linku uzáver spätného toku pre zaistenie, že odpadová voda sa nebude vracať do umývačky alebo do vodovodného systému.
  • Pre zapojenie umývačky na vodu pripoj jeden koniec hadice pre prívod vody na vývod na zadnej strane umývačky pomocou priložených konektorov.
  • Nasleduje pripojenie umývačky na studenú vodu, teda nainštaluj druhý koniec hadice na vodu.
  • Uisti sa, že je všetko pevne utiahnuté.
Ako zapojiť umývačku riadu
Ako zapojiť umývačku riadu
Ako zapojiť umývačku riadu

2. Pripoj odpad

Umývačka k svojmu zapojeniu na odpad potrebuje, aby bol sifón vybavený odbočkou, na ktorú sa pripojí odpadová hadica umývačky. Pozri sa preto pod svoj drez, ako tvoj sifón vyzerá. Ak odbočku nemá, budeš musieť sifón najskôr vymeniť za nový, ktorý ti pripojenie odpadu umývačky riadu umožní.

Pokiaľ je vývod na odbočke odpadu uzavretý, nezabudni tzv. záslepku pred používaním odstrániť, v nutných prípadoch aj odrezať, aby voda mohla pretekať.

Nakoniec utiahni úchytovú sponku skrutkovačom.

Možný je tiež samostatný odpad pre umývačku, ktorý je výhodný, pretože sa ľahko čistí a nemusíš sa u neho obávať, že sa ti vráti odpadová voda do umývačky. K nemu sú však potrebné nie práve jednoduché stavebné úpravy.

Ako zapojiť umývačku riadu
Ako zapojiť umývačku riadu

3. Pripoj umývačku k elektrike

Skontroluj, či má zásuvka požadované napätie pre umývačku. Túto informáciu by si mal nájsť v návode. Umývačka musí byť navyše pripojená na svoj vlastný elektrický obvod. Pokiaľ tvoje miesto pre umývačku tieto požiadavky spĺňa, môžeš ju bez obáv zapojiť do elektrickej siete.

Ako zapojiť umývačku riadu

OKAY Tip: Na prevádzke umývačky sa dá ušetriť. Poradí ti náš článok Sprievodca energetickými triedami spotrebičov.

Pripevni to

Umývačku je dôležité na jej mieste uchytiť, a to najlepšie k pracovnej doske kuchynskej linky.

Aby si umývačku ochránil pred prevrátením, zaisti ju tiež:

  • pripevnením k zadnej stene,
  • alebo vstavaním priamo pod pracovnú dosku.
Ako zapojiť umývačku riadu

Skontroluj to

Umývačka je zapojená a ty už by si ju rád použil. Pred prvým skutočným použitím je ale vhodné ju najskôr otestovať.

  • Skontroluj, či všetky hadice tesnia.
  • Zapni umývačku na testovací beh.

Prázdnu umývačku zapni na krátky program a over, či funguje, ako má bez toho, aby dochádzalo k úniku vody.

Mám vstavanú umývačku

Tiež vstavanú umývačku by si mal byť schopný zapojiť svojpomocne. Budeš si však na ňu musieť vopred zmerať miesto, aby ti sadla do kuchynskej linky. Na umývačku budeš navyše potrebovať dvierka v dizajne kuchynskej linky. Ty si musíš zohnať u výrobcu, od ktorého máš kuchynskú linku.

Samotné zapojenie umývačky je potom rovnaké ako pri umývačke voľne stojacej. V neposlednom rade pred zasunutím umývačky na miesto nezabudni na spod kuchynskej linky prilepiť parotesnú fóliu, aby sa ti pri používaní umývačky nepoškodila.

Najčastejšie ťažkosti pri prevádzke umývačky

Čo mám robiť, keď:

  • Umývačka nejde zapnúť

    V tomto prípade je vhodné začať kontrolou, či sú dvierka správne zatvorené. Ďalšie otázky na mieste sú, či je umývačka pripojená k sieti a či sú zapnuté poistky. Môžeš tiež skúsiť do zásuvky zapojiť iný spotrebič, aby si si overil, že vina nie je v nej. Umývačku môžeš tiež skúsiť reštartovať dlhým stlačením štartovacieho tlačidla. Ak je v nej voda a nezaberie reštart, budeš musieť vodu odčerpať ručne. So zvyškovou vodou sa totiž umývačka pravdepodobne nezapne.
  • Umývačka nevypúšťa vodu

     Vyberte filter, a ak je špinavý, vyčisti ho za pomoci napr. jemnej kefky. Ak nebola chyba v upchatom filtri, je na rade skontrolovať čerpadlo. Vyberte filter a za pomoci hubky odsaj vodu z umývačky.Pod filtrom by mal byť kryt čerpadla, ktorý vyber, aby si sa dostal až k čerpadlu. Môže sa koleso čerpadla voľne otáčať? Ak nie, odstráň z neho nečistoty.

    Chyba môže byť aj v odpadovej hadici. Skontroluj, či nie je upchatá alebo inak porušená, čo by mohlo brániť odtoku vody. Ak to bude potrebné, vyčisti odtokovú alebo prítokovú hadicu.
  • Umývačka neumýva

    Aj v tomto prípade je niekoľko možností, ktoré vyskúšať. Je filter čistý? Púšťaš umývačku riadu na dostatočne silný program? Zoškrabuješ zvyšky z riadu predtým, ako ho vkladáš do umývačky? Dávaš do umývačky dostatok čistiaceho prostriedku? Na čistotu riadu má vplyv aj rozloženie jednotlivých kusov riadu v umývačke. Majú ostrekovacie ramená priestor sa otáčať a efektívne rozstrekovať vodu po priestore?

    Pokiaľ tieto problémy nedokážeš vyriešiť svojpomocne, alebo sa jedná o technický problém zariadenia, nezostane ti, než si zavolať opravára.

Největší výběr v OKAY!

Chceš, aby tvoja umývačka bola úsporná? Pozri si našu ponuku úsporných umývačiek riadu. S nami nie je nakupovanie risk. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti máš možnosť nechať si tovar zaslať, vyskúšať ho av prípade výhrad ho do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.