Novinky v aplikácii WhatsApp. Čo sa mení v roku 2024?

Používanie aplikácie WhatsApp bude aj naďalej v roku 2024 úplne zadarmo, čo je pre mnoho užívateľov dobrou správou. Avšak aj napriek tejto skutočnosti prichádzajú určité zmeny, na ktoré je dôležité dať si pozor.

Poďme sa pozrieť, aké inovácie môžeš tento rok v aplikácii WhatsApp očakávať.

zalohovanie whatsapp

Bude WhatsApp spoplatnený?

Internetom kolujú od začiatku roka články, ktoré varujú, že dôjde k spoplatneniu WhatsApp aplikácie. Môžeš však zostať v pokoji, k ničomu takému tento rok nedôjde. Aplikácia je aj naďalej zadarmo, a pokiaľ má tvoj telefón požadovaný operačný systém, môžeš si ju bez problémov nainštalovať a používať.

Vybrať z ponuky smartfónov

Jednou z veľkých zmien pre rok 2024 je však spôsob ukladania dát z aplikácie WhatsApp. Týka sa užívateľov Androidu.

OPERAČNÝ SYSTÉM ZÁLOHOVANIE WHATSAPP
iOS: iCloud
Android:Disk Google

Ako zálohovať WhatsApp

Ak si užívateľ iPhonu, tvoje dáta z WhatsAppu sa zálohujú na iCloud, preto sa ťa problémy so spoplatneným Google úložiskom nebudú týkať.Ak ťa napriek tomu zaujíma, koľko miesta u teba v telefóne WhatsApp zaberá, prejdi v aplikácii do Nastavenia, zvoľ Úložisko a dáta a následne Správa úložiska. V hornej časti obrazovky uvidíš, koľko miesta u teba aplikácia zaberá.

OKAY Tip: Máš pocit, že tvoj telefón reaguje pomalšie ako obvykle a komplikuje ti to jeho používanie? Potom sa ti môže hodiť náš článok: Jednoduché triky na zrýchlenie smartfónu.

Najväčšia zmena, ku ktorej dochádza súvisí síce s WhatsAppom, však ide o zálohovanie dát z aplikácie cez Google. Do roku 2024 nepočítal Google zálohy z WhatsAppu do celkového objemu bezplatných dát. To sa teraz zmení, a preto pokiaľ užívaš platformu Android a ukladáš teda dáta na Google Disk, môže ťa táto skutočnosť zasiahnuť a obmedziť.Cloudové úložisko Google Disk má každý užívateľ limitované na 15 GB zadarmo. Akonáhle toto množstvo dosiahneš, máš dve možnosti:

  • Kúpiť si ďalšie miesto v rámci mesačnej platby, ktorá sa výškou odvíja od požadovaného dátového objemu.
  • Premazať staré dáta, ktoré ti zbytočne zaberajú miesto.

Kde nájdem zálohu WhatsApp na Google Disku a na čo je?

Zálohovanie WhatsApp na cloud na Google Disku ti prináša napr.:

  • istotu, že tvoje dôležité súbory majú niekde kópiu,
  • ľahkú dostupnosť tvojich súborom z akéhokoľvek zariadenia, na ktorom sa prihlásiš k svojmu Google účtu,
  • jednoduchú obnovu dát z WhatsApp chatov pri kúpe nového telefónu atď.

Pokiaľ teda pri aplikácii WhatsApp prestaneš využívať zálohu dát na cloud, potom napr. v prípade kúpy nového zariadenia nebudeš môcť obnoviť svoje predchádzajúce chaty a súbory.

Možno to pre teba ale nie je dôležité a chceš na Google Disku vypnúť zálohovanie dát z WhatsAppu, aby si šetril miesto. Potom choď na Google Disk, zvoľ Úložisko, ďalej vpravo hore Zálohy, tam vyberieš Záloha WhatsApp a objaví sa okno, ktoré ti umožní zmazať doterajšiu zálohu alebo celkovo vypnúť zálohovanie WhatsApp na Google Disk.

zaloha whatsapp
zaloha whatsapp

Ako ručne zálohovať chaty vo WhatsAppe?

Nechceš kupovať na Disku ďalšie miesto, ani mazať staré správy, fotografie či videá, preto si sa rozhodol vypnúť zálohovanie dát na Google Disk. V takom prípade sa ti dáta z aplikácie ukladajú priamo do pamäte telefónu alebo iného zariadenia, ktoré je aktuálne používané. 

Táto forma zálohovania nie je prepojená s externými cloudovými službami, ako je Google Disk alebo iCloud, a dáta tak zostávajú uložené iba na konkrétnom zariadení. Je dôležité si uvedomiť, že ak sa zariadenie poškodí alebo stratí, môže dôjsť k nevratnej strate dát. Máš však možnosť vytvárať si prípadnú zálohu dát sám. Musíš to však vykonávať ručne napríklad prenosom na počítač alebo na externé úložisko.

Ako na to?

  • V aplikácii WhatsApp otvor konkrétny chat, ktorý chceš zálohovať.
  • V pravom rohu pomocou troch bodiek „rozbal“ možnosti.
  • Hľadaj Exportovať chat (možno sa tam dostaneš cez Viac).
  • Zvoľ, či ho chceš exportovať aj s médiami, alebo bez nich.
  • Zvoľ, kam ho chceš exportovať (napr. na domáce cloudové úložisko).

Ešte bezpečnejšie chatovanie v roku 2024

Pomerne novou a vítanou vychytávkou je bezpečnosť v oblasti posielania hlasových správ. Táto inovácia sa začala spúšťať v decembri minulého roka a WhatsApp ti tak novo umožňuje nahrať audio správu určenú iba na jedno počúvanie. Ak teda potrebuješ niekomu oznámiť citlivejšie informácie a máš strach, aby niekde nezostali „visieť“ a nedostal sa k nim niekto nepovolaný, tieto správy na jedno spustenie ťa určite upokoja.

V nasledujúcich mesiacoch budeš mať tiež možnosť zamknúť a skryť chaty. V súčasnej dobe máš možnosť chat uzamknúť tak, aby sa nezobrazoval jeho obsah. Prichádzajúce inovácie ti nielen dovolia zamknúť konverzáciu tajným kódom, ale chat sa potom nebude zobrazovať medzi ostatnými konverzáciami až do chvíle, keď tajný kód zadáš do vyhľadávania. Vďaka tomu nikto nepovolaný nemusí zistiť, že podobný chat vôbec existuje.

Pokiaľ využívaš WhatsApp na súkromné ​​aj firemné účely a máš teda účty na dve telefónne čísla, potom ťa poteší novinka z októbra minulého roka, ktorá umožňuje vytvoriť v jednej aplikácii dva paralelné účty a jednoducho medzi nimi prepínať. 

So svojimi bezpečnostnými prvkami, rozšírenými možnosťami komunikácie a podporou pre podnikanie je WhatsApp jedným z najlepších nástrojov na komunikáciu v digitálnom svete. Je k dispozícii na širokej škále zariadení vrátane smartfónov s operačnými systémami Android a iOS a tiež na počítačoch pomocou webového rozhrania a desktopovej aplikácie. Táto flexibilita umožňuje používať WhatsApp prakticky kdekoľvek a kedykoľvek.

Zháňaš nový telefón? Pozri sa na našu ponuku iPhonov, Xiaomi a Samsungov. S nami nemusíš s kúpou váhať. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti si môžeš smartfón vyskúšať a prípadne ho bez udania dôvodu do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.