Najlepšia mikrovlnná rúra: ako si vybrať tú pravú pre tvoje potreby

Mikrovlnná rúra je praktický pomocník v kuchyni, ktorý vám ušetrí čas a uľahčí prípravu jedla. Na trhu je ale veľké množstvo rôznych modelov mikrovlnných rúr, ktoré sa líšia cenou, výkonom, funkciami, dizajnom aj rozmermi. Ako teda vybrať tú najlepšiu mikrovlnku?

V tomto článku ti predstavíme niekoľko dôležitých kritérií, ktoré je treba zvážiť pred kúpou.

Vybrať najlepšiu mikrovlnnú rúru
mikrovlnná rúra
mikrovlnná rúra

Umiestnenie mikrovlnnej rúry: voľne stojaca alebo vstavaná?

Prvým rozhodnutím pri výbere je správne umiestnenie mikrovlnky. Máš dve základné možnosti: voľne stojaca alebo vstavaná mikrovlnka.

  • Voľne stojaca mikrovlnka je flexibilná a môžeš ju kedykoľvek presunúť na iné miesto. Môže stáť na kuchynskej linke, na chladničke alebo na špeciálnom stojane. Musíš ale počítať s tým, že zaberie určitý priestor a potrebuje prístup k elektrickej zásuvke.
  • Vstavaná mikrovlnka je elegantná a šetrí miesto. Zapadne do kuchynskej linky alebo do skrinky a pôsobí ako súčasť nábytku. Vyžaduje ale odbornú inštaláciu a dostatočné vetranie. Navyše ju už nemôžeš použiť ako voľne stojacu. Pokiaľ máš málo miesta alebo chceš originálne riešenie, môžeš zvoliť aj rohovú mikrovlnku, ktorá sa zmestí do uhla kuchynskej linky.

OKAY Tip: Zariaďuješ si novú kuchyňu? Určite ťa bude zaujímať ako vybrať sporák.

Mikrovlnná rúra rozmery a objem: akú veľkú potrebuješ?

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje výber mikrovlnky, sú jej rozmery a objem. Rozmery určujú, koľko miesta potrebuješ na umiestnenie mikrovlnky, a objem určuje, aký veľký riad a porcie jedla do nej môžeš dať.

Mikrovlnky sa obvykle pohybujú v rozmedzí od 14 do 40 litrov objemu. Čím väčší objem, tým väčšie rozmery a hmotnosť mikrovlnnej rúry. Na ohrev malých porcií jedla postačuje objem okolo 15 litrov, na varenie pre celú rodinu sa hodí objem nad 25 litrov.

Dôležitý je aj priemer otočného taniera, na ktorý sa pokladá riad. Bežne sa pohybuje medzi 28 a 36 centimetrmi. Ak chceš používať väčší alebo nepravidelný riad, skontroluj si, či sa zmestí do mikrovlnky.

Úzke mikrovlnné rúry

Pokiaľ máš doma sporák s rúrou, možno ti to bude stačiť. Pokiaľ máš problém s umiestnením mikrovlnky do kuchyne kvôli nedostatku priestoru, môžeš hľadať úzku mikrovlnnú rúru.

Úzke mikrovlnky majú obvykle šírku okolo 40 cm alebo menej. Úzka mikrovlnná rúra sa ľahko zmestí do obmedzeného priestoru a napriek tomu ti poskytne všetky potrebné funkcie pre rýchly a efektívny ohrev jedál.

Funkcia a výkon mikrovlnnej rúry: čo všetko chceš robiť?

Základnou funkciou každej mikrovlnky je ohrev a rozmrazovanie jedla pomocou elektromagnetických vĺn. Pokiaľ ale chceš z mikrovlnky dostať viac, môžeš si vybrať model s ďalšími funkciami, ako sú gril, horúci vzduch, crisp alebo parné varenie.

  • Gril ti umožní zapekať a piecť jedlá tak, aby mali chrumkavú kôrku a peknú farbu. Grilovacia funkcia môže byť samostatná alebo kombinovaná s mikrovlnami.
  • Horúci vzduch funguje podobne ako v klasickej rúre, ale rýchlejšie a úspornejšie. Môžeš v ňom piecť koláče, chlieb, mäso alebo zeleninu bez miešania pachov.
  • Crisp je špeciálna funkcia, ktorá vyžaduje špeciálny tanier. Vďaka nemu môžeš piecť jedlá zhora aj zospodu za veľmi krátky čas. Je ideálny pre pizzu, zemiaky alebo lievance.
  • Parné varenie je zdravý spôsob prípravy jedla, ktorý zachováva vitamíny a minerály v potravinách. Potrebuješ na to nádobu s vekom a vodou. Parné varenie je vhodné pre ryby, mäso, ryžu alebo zeleninu.
mikrovlnná rúra

Výkon mikrovlnky ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu ohrevu a varenia. Udáva sa vo wattoch a pohybuje sa medzi 600 a 1200 W. Čím vyšší výkon, tým rýchlejšie je jedlo hotové. Pre mikrovlnku s grilom by si mal zvoliť výkon aspoň 1000 W.

OKAY Tip: Nemáš priestor pre klasickú rúru na pečenie? Zaobstaraj si mini rúru.

Najpredávanejšie mikrovlnné rúry

Cena mikrovlnnej rúry závisí na jej veľkosti, funkčnosti, kvalite a značke. Môžeš nájsť lacné mikrovlnné rúry už od 50 €, ale aj drahšie modely nad 300 €. Najlepšia mikrovlnná rúra nemusí byť tá najdrahšia, ale tá, ktorá spĺňa tvoje potreby a očakávania.

mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra Mora MT121S

Mikrovlnná rúra Mora MT 121S ti uľahčí ohrev a rozmrazovanie jedla vďaka výkonu 700 W, kapacite 20 litrov a piatim úrovniam výkonu. Rúra má čierno/strieborný dizajn, elektronické ovládanie, časovač a zvukový signál. Rúra je voľne stojaca, má nízku hlučnosť a dodáva sa s otočným tanierom a návodom na obsluhu.

Mikrovlnná rúra Gorenje MO20A3X

Mikrovlnná rúra Gorenje MO20A3X je ideálny pomocník pre rýchlu a jednoduchú prípravu jedál. Má lakovaný povrch so sklenenými dvierkami, vnútornú kapacitu 20 litrov a otočný tanier s priemerom 27 cm. Rúra má výkon až 800 W a ponúka päť úrovní výkonu a jedenásť programov varenia, vrátane rozmrazovania. Elektronické ovládanie je jednoduché a intuitívne. LED displej s časovačom ťa informuje o stave varenia.

Rúra má tiež mnoho šikovných funkcií, ako je SmartStart na rýchle zahrievanie, SoftMelt na rozpustenie čokolády alebo masla, StartDelay na odložený štart, StayWarm na udržanie teploty, WarmPlate na zahrievanie tanierov a EcoMode na úsporu energie.

Rúra je ľahko čistiteľná pomocou funkcie AquaClean, ktorá zmäkčí nečistoty vo vodnej pare. Rúru môžeš umiestniť na pracovnú dosku a nastaviť si hlasitosť zvukových signálov podľa svojho priania

mikrovlnná rúra
mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra LG MS23NECBW

Mikrovlnná rúra LG MS23NECBW je skvelým pomocníkom v kuchyni. Má čierny dizajn, ktorý sa hodí do moderného interiéru. Ponúka 23 litrov priestoru na varenie, grilovanie a rozmrazovanie. Umožňuje nastaviť päť stupňov výkonu a 28 automatických programov, vrátane funkcie NeoChef na prípravu jogurtu. Reguluje teplotu pomocou technológie Smart Inverter, ktorá zaisťuje rovnomerné prehriatie pokrmov.

Je ľahko ovládateľná dotykovým displejom a má antibakteriálny povrch EasyClean. Osvetľuje vnútro bielym LED svetlom a má stabilný otočný tanier na šesťhrannom prstenci. Je kompaktný a má rozmery 272 x 476 x 346 mm. Spotrebuje 1000 W a napája sa z 230 V zásuvky. Má detský zámok, časovač a hodiny. Je to samostatná mikrovlnná rúra, ktorú môžeš umiestniť kamkoľvek.

Najväčší výber mikrovlnných rúr v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitného elektra navštív náš e-shop.

Vyber si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríš!

Pokiaľ sa rozhodneš pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme ti zaručiť 100% garanciu spokojnosti, alebo môžeš produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Ondrejka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.