Ako vybrať rúru na pečenie?
Rúra na pečenie je snáď až ikonický spotrebič každej správnej gazdinky. Či už slané pečivo alebo sladký koláč, správne vybraná rúra na pečenie zvládne upiecť čokoľvek. Pozrime sa spolu na tie najdôležitejšie parametre, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere rúry.
Objem
Jedným z najzásadnejších parametrov rúry na pečenie bude jej objem. Ak ste dvojčlenná domácnosť, pravdepodobne vám postačí rúra s objemom do 45 litrov. Ak vašu domácnosť tvorí viac členov, odporúčame sa poobzerať po rúre na pečenie aspoň okolo 70 litrov.
Zdroj energie
Elektrické rúry - teplotný rozsah od 35 °C do 300 °C. Vďaka zabudovaným ventilátorom dosiahnu zvolenú teplotu rýchlo a rovnomerne.
Plynové rúry - teplotný rozsah od 150 °C do 260 °C. Na rozdiel od elektrických rúr majú horšiu reguláciu teploty, ale sú lacnejšie.
Vyhotovenie
Vstavaná rúra na pečenie - riešenie praktické a zároveň designové. Tento typ prevedenia rúry dokonale zapadne do kuchynskej linky. Existujú prevedenia len samotná rúra na pečenie alebo kombinácia rúra na pečenie plus varná doska.
Voľne stojaca rúra na pečenie - rozmerovo podstatne menšia ako vstavaná rúra, možno ju skoro prirovnať k mikrovlnke. Funkčnosťou ale naplno zastane veľkú rúru na pečenie, je vhodnejšia do menších kuchýň, kde sa bojuje o každý kúsok miesta.
Funkcie
Technologický pokrok neobišiel ani rúry na pečenie. Dnešné funkcie, ktorými sú vybavené, sa postarajú o vašu bezpečnosť a zároveň vám pečenie uľahčia a spravia ho zdravším. Ak pečiete len sporadicky, vystačíte si s funkciami ako hornýalebo dolný ohrev plus gril. Pri častejšom pečení využijete aj modernejšie funkcie ako horúci vzduch, 3D pečeniealebo pečenie v pare.
Ovládací panel - býva mechanickýalebo už častejšie elektronický, doplnený prehľadným displejom, na ktorom si navolíte požadovaný programa teplotu pečenia.
Programy pečenia - je možné vybrať napríklad program na rozmrazovanie, grilovanie, rýchly ohrev, pizza program, pečenie v pare (moderný a zdravý štýl stravovania, kedy sa pečie bez použitia olejov), časovač, udržovanie servírovacej teploty pokrmov.
Materiál
Najčastejšie používaným materiálom býva pri dnešných rúrach na pečenie kombinácia ocele alebo smaltu a skla. Tieto materiály su kvalitné, ľahko umývateľné s dlhou životnosťou. Dizaj rúry na pečenie je buď klasický čiernobiely, ale na trhu nájdete aj modely aj v imitácii dreva.
Čistenie
Pyrolózou - rúra sa zahreje až na 500 °C a všetky nečistoty sa spália, potom stačí rúru len pretrieť vlhkou handrou. Nevýhodou tejto metódy čistenia je veľká spotreba energie.
Katalýzou - vnútro rúry je vybavené špeciálnym obložením z pórovitého smaltového materiálu, ktorý sa správa ako špongia, takže počas pečenia do seba vtiahne nečistoty, ktoré následne zoxidujú a odparia sa.