Zdvihni si latku: Kroky k lepšiemu športovému výkonu

Chceš sa stať lepším športovcom? Túžiš po tom, zlepšiť svoj športový výkon a dlhodobo dosahovať vynikajúce výsledky? Máme pre teba 6 tipov, ako zlepšiť svoju výkonnosť v športe. Ide o základné aspekty, ktoré by mali nájsť svoje miesto v každom tréningovom pláne, nech už sa venuješ akémukoľvek športu.

Prečítaj si, ktoré to sú a zaraď ich do svojho tréningu ešte dnes.

intro.jpg__PID:6e6bfb11-2711-4d61-bd1b-771300581efd

Ako zlepšiť výkonnosť v športe

Pokiaľ chceš pri športovaní dosahovať čo najlepšie výsledky, budeš potrebovať vhodnú výbavu, dbať na kvalitnú výživu a zaradiť do svojho tréningového plánu dostatok pohybu aj priestor na regeneráciu.

stuff.jpg__PID:1127116d-61fd-4b77-9300-581efdc4d438

1. Funkčné oblečenie a vybavenie

Funkčné oblečenie je špeciálne navrhnuté oblečenie pre športovcov. Má rôzne funkcie, ako je termoregulácia alebo odvod potu a pomáha udržať optimálnu teplotu tela a cirkuláciu krvi. Tiež znižuje riziko podráždenia kože, zápalu či infekcie. Funkčné oblečenie sa skladá z rôznych častí, ako sú funkčné tričko, funkčná bielizeň, funkčné nohavice alebo funkčná bunda. Vyberať môžeš z mužských aj ženských variantov. 

Okrem funkčného oblečenia existuje aj elektronické vybavenie, ktoré ti pomôže sledovať a optimalizovať športový výkon. Sú to smart hodinky a smart náramky, ktoré môžeš prepojiť so svojím smartfónom a zobrazovať na nich rôzne údaje o svojom športovom výkone. Napríklad tepovú frekvenciu, kroky a vzdialenosť, rýchlosť pohybu, spálené kalórie alebo údaje o kvalite spánku.

OKAY Tip:Vyber si z ponuky pánskych alebo dámskych smart hodiniek obľúbených značiek.

Ako zvýšiť energiu

Bez energie žiadnych veľkých športových výkonov nedosiahneš. Pokiaľ chceš túžiš po skvelých výsledkoch a chceš byť v parádnej forme, musíš svoju energetickú úroveň konštantne zvyšovať. Prečítaj si niekoľko jednoduchých tipov, ktoré ti pomôžu zvýšiť energiu a zlepšiť kondíciu.

2. Správna výživa

Niektorí odborníci tvrdia, že správna výživa je 80% úspechu športového výkonu. To, čo jeme a pijeme, ovplyvňuje, či má naše telo dostatok kvalitných živín, aby mohlo fungovať na plné obrátky. Je potrebné dbať na vyváženú stravu obsahujúcu dostatok bielkovín na budovanie svalov a komplexných sacharidov pre dostatok energie. Vyhýbať by sme sa nemali ani zdravým tukom, ktoré sú kľúčové pre hormonálnu rovnováhu. Nezabúdaj tiež piť veľa vody a dopĺňať základné vitamíny.

water.jpg__PID:116d61fd-1b77-4300-981e-fdc4d43822dc

OKAY Tip: Nahraď vitamíny čerstvou šťavou z ovocia. Pozri sa na našu ponuku odšťavovačov.

stretch.jpg__PID:fb112711-6d61-4d1b-b713-00581efdc4d4

3. Pravidelné športovanie a stretching

Sedavý životný štýl ťa môže pripraviť o energiu a oslabiť tvoje telo. Pravidelné športovanie zlepšuje silu kardiovaskulárneho systému, posilňuje svaly a kosti, zvyšuje fyzickú aj psychickú kondíciu a uvoľňuje endorfíny, ktoré ti dodajú dobrú náladu. Pohyb samotný je paradoxne jedným z najlepších spôsobov, ako načerpať energiu k ďalším športovým výkonom. Venuj preto časť svojho tréningu aj iným pohybovým aktivitám, než je tvoja primárna disciplína. Choď behať, plávaj alebo jazdi na bicykli, ak sa venuješ silovým športom. Ak si vytrvalostný atlét, zaraď z času na čas do svojho tréningového plánu aj zdvíhanie činiek. A v oboch prípadoch nezabúdaj na pravidelné preťahovanie.

4. Zdravý spánok

Spánok je základným predpokladom na nabratie energie. Má vplyv na psychiku, ovplyvňuje náladu, koncentráciu aj pamäť. Pokiaľ skôr dobre, budeš mať viac energie, lepšie sa sústrediť a zvýšiš svoju odolnosť proti stresu. Preto odborníci odporúčajú spať 7-9 hodín denne a zaspávať aj vstávať v rovnakom čase. Pokiaľ budeš spať menej a nepravidelne, budeš cítiť únavu, podráždenie a necháš sa ľahko rozptýliť. Dodržuj pravidelný spánkový režim a spi dostatočne dlho.

OKAY Tip: Prečítaj si viac o dôležitosti kvalitného spánku v článku: Mesiac zdravého spania s OKAY: Účinné tipy pre kvalitný spánok

relax.jpg__PID:6bfb1127-116d-41fd-9b77-1300581efdc4

Regenerácia v športe

Regenerácia je čo do športovej výkonnosti kľúčová. Ide o proces, počas ktorého sa naše telo obnovuje a „opravuje“ po náročnom tréningu. Bez dostatočnej regenerácie sa nedá udržať optimálny športový výkon a môže dôjsť k pretrénovaniu, únave alebo zhoršeniu zdravotného stavu.

Zaraď do svojho tréningového plánu dni odpočinku, masáže a wellnes procedúry, ktoré ti pomôžu uvoľniť svalové napätie a zlepšiť prekrvenie.

5. Saunovanie

Saunovanie je starobylá technika, ktorá má mnoho pozitívnych účinkov na telo i dušu. Pravidelné saunovanie zlepšuje kondíciu a vytrvalosť. Pre športovcov je vhodná parná sauna, ktorá pomáha uvoľňovať napäté svaly a zlepšuje prietok krvi. Urýchľuje odstraňovanie škodlivých látok z tela a zvyšuje imunitu. Odporúča sa preto saunu navštevovať aspoň raz týždenne, vždy po náročnejšom tréningu alebo závode.

6. Wellness a kúpele

Rašelinové zábaly a kúpele sú obľúbenou metódou na zmiernenie svalovej bolesti a únavy. Rašelina je prírodný materiál, ktorý obsahuje mnoho liečivých látok. Má protizápalové, antiseptické a hojivé účinky. Rašelinové zábaly a kúpele sú vhodné napríklad pri rekonvalescencii zranení. 

Parafínový kúpeľ je jednoduchá procedúra, pri ktorej sa ponorí časť tela do roztaveného parafínu. Parafín je voskovitá látka, ktorá sa používa na kozmetické aj terapeutické účely. Má vysokú tepelnú kapacitu a dobre izoluje teplo. Parafínovým zábalom sa zahrievajú kĺby a svaly a zvyšuje sa ich pružnosť a pohyblivosť. Navyše hydratuje a vyživuje pokožku.

Najväčší výber elektra v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitného elektra navštívte náš e-shop.Vyberte si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríš! 

Pokiaľ sa rozhodneš pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme ti zaručiť 100% garanciu spokojnosti, alebo môžeš produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo. Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.