Zmena času 2024: kedy sa mení čas?

V roku 2024 si bude celá Európa, ako je tradične zvyknutá, dvakrát posúvať hodinové ručičky. A každý rok to vyzerá, že to bude naozaj naposledy. “Hot News„ však pre tentoraz hovoria o tom, že k zrušeniu nedôjde skôr ako v roku 2026.

Vybrať z ponuky smart hodiniek
budik.jpg__PID:84490751-ab70-4493-b59e-724c53adbae4

Kedy sa mení čas?

31. marca 2024 zmena času zo štandardného zimného späť na letný čas. Hodiny v nedeľu posuniete o hodinu vpred z 2:00 na 3:00.

27. októbra 2024 zmena času z letného času na štandardný „zimný“ čas. Hodiny posuniete z 3:00 na 2:00.

OKAY Tip: Viete, ako efektívne zistiť spotrebu elektriny? Dozviete sa v našom článku.

Zmena času v Európe a vo svete

Letný čas začali európske aj severoamerické krajiny zavádzať na začiatku 20. storočia. Štandardný „zimný“ čas znamenal menej svetla v bežnom pracovnom čase, a preto prišli vlády s pravidelnou jarnou zmenou na letný čas.

Na Slovensku ľudia posúvajú ručičky na hodinkách o hodinu dopredu od roku 1979, kedy bol na území vtedajšieho Československa letný čas zavedený. Kvôli lepšiemu fungovaniu trhu medzi európskymi krajinami prišlo v roku 2001 z Európskej únie nariadenie o povinnej zmene časov.

Odvtedy sa celá Európa zladila a spoločne „nastavuje“ ručičky hodiniek každý rok poslednú nedeľu v marci a poslednú nedeľu v októbri. Na jar sa čas mení z 2:00 na 3:00, na jeseň potom z 3:00 na 2:00. V roku 2023 sa teda čas posunie 26. 3. o hodinu dopredu a 29. 10. o hodinu späť.

Šetrenie energie alebo vážny vplyv na zdravie?

Dôvod pôvodného zavedenia letného času bol jasný: viac prirodzeného svetla počas bežnej dennej aktivity. V dobách prvej svetovej vojny, kedy sa zrodil nápad na zmenu času, išlo predovšetkým o to ušetriť energiu a teda aj peniaze.

Nemecké cisárstvo sa ako jedno z prvých v apríli 1916 rozhodlo posunúť hodinové ručičky o hodinu dopredu, a ušetriť tak za umelé osvetlenie. Nemeckí predstavitelia tvrdili, že menej energie použitej na osvetľovanie domovov a tovární znamená viac energie na vyhranie vojny.

V dnešnej dobe už je ale úspora kvôli zmenám času zanedbateľná. Osvetlenie tvorí minimálnu časť spotreby energie a podľa energetikov nemá zmena času na spotrebu prakticky žiadny vplyv. Navyše sa stále hlasnejšie ozýva odborná zdravotnícka verejnosť.

Zmena klasického času na letné a späť nie je zdravá. Hodinový posun má veľmi negatívny vplyv na ľudský biorytmus a spôsobuje problémy s psychickou aj fyzickou výkonnosťou. Štatistiky tiež ukazujú, že v čase zmeny pribúda dopravných nehôd.

hodinky a cas.jpg__PID:5ea40caf-b2c6-4471-ba91-e691efbca9f2
hodinky_.jpg__PID:63b5b699-99b3-40e2-8a5b-ff495f076a2e

Európsky parlament rozhodol. Zrušme zmeny času

Na skončení striedania sa v Európskej únii zhodla v roku 2018 väčšina respondentov ankety, ktorú spustili predstavitelia európskych vládnych organizácií v krajinách EÚ. Celých 84 % zo 4,6 milióna opýtaných dalo jasne najavo, že im striedanie vadí. Na popud nespokojných občanov európskych krajín tak v marci 2019 schválil Európsky parlament návrh o zavedení jednotného celoročného času.

Návrh Európskemu parlamentu predložila Európska komisia. Jej predseda Jean-Claude Juncker k problematike zmeny času pre BBC povedal: „Zmeny času musia prestať. Členské štáty by mali samy rozhodnúť, či budú ich občania žiť v letnom čase alebo v tzv. zimnom.“

Záleží teraz teda na jednotlivých krajinách. Jej zástupcovia zvolia, ktorý čas im zostane. Panuje zhoda, že zvolený čas by mal byť rovnaký v celej Európe.

OKAY Tip: Digitálne budíky disponujú v dnešnej dobe mnohými funkciami - okrem času vám nameria teplotu. Pozrite sa na našu ponuku.

Striedanie času si ešte pár rokov užijeme

Smelé plány na ukončenie striedania času však zhatila koronavírusová pandémia. Otázka sa tak posunula na neurčito. Striedanie času si tak ešte minimálne do roku 2026 užijeme.

Aby ste si možno mohli už teraz naplánovať smeny dopredu a pospanie o hodinku dlhšie si tak užili, prinášame prehľad aj ďalšieho striedania času.

K prechodu na letný čas dôjde 30. marca 2025 z 2:00 na 3:00.
K prechodu na zimný čas dôjde 26. októbra 2025 z 3:00 na 2:00.

Podľa prieskumov na Slovensku, je väčšina ľudí proti striedaniu a je pre jeho zrušenie, ale ani tu nepanuje zhoda, aký čas by mal byť zavedený celoročne.

Najväčší výber veľkých spotrebičov, TV a sedačiek

Vyber si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríš!

Pokiaľ sa rozhodneš pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme ti zaručiť 100% garanciu spokojnosti, alebo môžeš produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyne

Spálňa

Matrace

Obývacia
izby

Drevený nábytok

Doplnky
do bytu

Kúpeľně

Kancelárie

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.