GPS navigácia: Spoľahlivý pomocník na dlhé cesty

GPS navigácia je dnes nepostrádateľným prvkom nášho každodenného života. Bezpečne nás naviguje k cieľu, či už cestujeme autom, na bicykli, alebo na motocykli. Ale ako vlastne funguje táto úžasná technológia? Pozrime sa na ňu bližšie a zistite, čo je pod jej pokrievkou.

Zobraziť ponuku GPS navigácií
GPS navigácia
GPS navigácia

Systém GPS - Global Positioning System

Global Positioning System (skrátene GPS) je sústava dvadsaťsedem družíc, ktoré obiehajú Zem vo výške 20 000 kilometrov. Táto sieť družíc, poháňaných solárnou energiou, je kľúčom k funkčnosti GPS navigácie.

Družice a ich obežné dráhy

Každá z týchto družíc má svoju vlastnú obežnú dráhu. Ich pozícia bola precízne stanovená tak, aby z každého miesta na Zemi bolo vždy vidieť minimálne 4 z funkčných družíc.

Ďalšie tri družice sú v rezerve, aby bola zaistená nepretržitá funkčnosť systému. Pokiaľ dôjde k poruche niektorej z hlavných družíc, rezervné družice sú rýchlo uvedené do prevádzky.

Signály a ich význam

Každá družica vysiela elektromagnetický signál, konkrétne mikrovlnný lúč. Tento signál je zachytený GPS prijímačom, a čo je zaujímavé, môže prijímač zachytiť signály hneď zo štyroch družíc súčasne.

Vstavaný počítač v prijímači tieto signály spracuje a vypočíta presnú vzdialenosť medzi prijímačom a všetkými štyrmi družicami. Tým získa presné údaje o svojej polohe s presnosťou na niekoľko metrov.

GPS navigácia

Ako rýchlo a presne GPS určí polohu?

Rýchlosť a presnosť určenia polohy pomocou GPS závisí od viacerých faktorov. Jedným z nich je kvalita signálu, ktorý môže byť ovplyvnený atmosférickými podmienkami, terénom, budovami alebo inými prekážkami.

Ďalším faktorom je počet viditeľných družíc, ktoré musia byť aspoň štyri, aby bolo možné určiť polohu v troch rozmeroch (zemepisná šírka, dĺžka a nadmorská výška). Čím viac družíc je k dispozícii, tým je výpočet presnejší. Tretím faktorom je kvalita GPS prijímača, ktorý môže mať rôznu citlivosť, pamäť a výkon.

Časové signály a výpočet vzdialenosti

Vzdialenosti medzi družicami a GPS prijímačom sú definované časovými signálmi. Každá družica začne presne v stanovenom čase vysielať určitý signál. GPS prijímač v rovnaký okamih generuje zodpovedajúci signál, ale nevysiela ho. Signál z družice dorazí s miernym oneskorením, čo umožňuje presný výpočet vzdialenosti od družice. Týmto spôsobom GPS prijímač využíva rozdiely v časoch doručenia signálov od jednotlivých družíc.

A-GPS - Asistovaný GPS

Zaujímavé je, že samotné GPS prijímače žiadny signál nevysielajú. Táto vlastnosť GPS má svoj pôvod v armádnom využití. Vojaci potrebujú zostať nenápadní, a preto sa signály nesmú odhaľovať. Pri mobilných telefónoch sa využíva skôr Asistovaný GPS (A-GPS). Akonáhle aktivuješ GPS na svojom telefóne a družice nemajú jasno ohľadom vašej polohy, stiahnu si potrebné informácie o dráhe družíc a ich aktuálnom čase. Tým je výrazne urýchlený proces získania polohy, a to najmä v situáciách, keď GPS prijímač začína „od nuly“.

GPS navigácia

Ako si vybrať GPS navigáciu?

Ak si chceš zaobstarať GPS navigáciu, musíš si položiť niekoľko otázok:

  • Na čo ju budeš používať? Existujú rôzne typy GPS navigácií na rôzne účely, ako sú automobilové, motocyklové, športové alebo turistické navigácie. Každý typ má svoje špecifické funkcie, design a mapové podklady.
  • Ako často ju budeš používať? Pokiaľ budeš používať GPS navigáciu len občas, môže ti stačiť integrovaná GPS navigácia v mobilnom telefóne alebo tablete. Pokiaľ ju budeš používať často alebo profesionálne, môže sa ti vyplatiť investovať do samostatného zariadenia s lepším výkonom, displejom a batériou.
  • Aký veľký rozpočet máš? Môžeš si vybrať z lacných a jednoduchých modelov až po drahých a pokročilých. Všeobecne platí, že čím viac funkcií a máp chceš mať, tým viac zaplatíš.

Je potrebné internetové pripojenie?

Existuje mýtus, že GPS navigácia vyžaduje trvalé pripojenie k internetu. Toto tvrdenie však nie je pravdivé. Internetové pripojenie je nutné iba v situáciách, keď si sťahuješ mapové dáta online.

Pokiaľ však máš mapy uložené v pamäti zariadenia, môžeš pokojne vypnúť asistovaný GPS a nemusíš sa spoliehať na stále dostupné internetové pripojenie. GPS prijímač bude síce hľadať družice trochu dlhšie, ale v zahraničí alebo v oblastiach bez dostupného mobilného internetu ťa stále bezpečne dovedie k stanovenému cieľu.

Akú navigáciu vybrať?

  • Akú navigáciu vybrať do auta: Ak hľadáš najlepšiu navigácia do auta, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Navigácia do auta ti pomôže nájsť optimálnu trasu k tvojmu cieľu, upozorní ťa na dopravnú situáciu, radary alebo nadmernú rýchlosť. Navigácia do auta sa líši od mobilných aplikácií hlavne veľkosťou displeja, hlasovým komentárom a pravidelnými aktualizáciami máp.
  • Akú navigáciu na bicykel: Vybrať si môžeš si medzi mapovými a nemapovými cyklonavigáciami. Mapové cyklo navigácie ti ukážu najlepšiu trasu a prepoja sa s tvojím telefónom alebo športovými senzormi. Nemapové cyklonavigácie sú skôr cyklocomputery s GPS, ktoré ukladajú vašu trasu a merajú rôzne športové údaje.

GPS navigácia verzus mobilné mapy

Keď prichádza reč o navigácii a cestovaní, nemôžeme sa vyhnúť otázke, či používať tradičnú GPS navigáciu, alebo spoliehať na mobilné mapy. Zisti, ktorý typ navigácie je vhodný pre teba.

GPS navigácia
GPS navigácia

Silné stránky GPS navigácie

  • Spoľahlivosť: Tieto zariadenia používajú signály zo satelitov, čo zaisťuje presnú lokalizáciu a smerovanie.
  • Offline funkcie: S offline mapami nemusíš byť online, čo je skvelé pre odľahlé miesta alebo cesty do zahraničia, kde nechceš platiť za roamingové dáta.
  • Hlasové pokyny: Jednoduché a jasné hlasové navigačné pokyny ti pomáhajú udržať sa na správnej ceste bez toho, aby si museli odtrhnúť oči od cesty.

Silné stránky mobilných navigácií

  • Aktualizácia v reálnom čase: Mobilné mapy môžu upraviť trasu na základe aktuálnej prevádzky, čo je obrovská výhoda vo veľkých mestách.
  • Interaktivita a recenzie: Mobilné mapy umožňujú používateľom recenzovať miesta a pridávať fotografie, čo ti pomôže nájsť najlepšie reštaurácie a atrakcie.

Najväčší výber GPS navigácií v OKAY!

Pre najväčší výber GPS navigácií navštív náš e-shop.

Vyber si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríš!

Pokiaľ sa rozhodneš pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme ti zaručiť 100% garanciu spokojnosti, alebo môžeš produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.