OKAY radca: Čo sú stupne krytia IP a aký je medzi nimi rozdiel?

Vyberáš nový smartfón alebo smart hodinky? Potom sa stretneš aj s pojmom stupeň krytia IP. Pokiaľ navyše pracuješ v prašnom prostredí alebo si v častom kontakte s vodou, bude pre teba IP ochrana pri výbere toho najlepšieho zariadenia až kľúčová.

Poradíme ti, ako sa v jednotlivých stupňoch zorientovať.

Vybrať z ponuky smart hodiniek
stupne krytia IP
stupne krytia IP

Čo sú stupne krytia IP

V dnešnom svete technológií je ochrana zariadení pred vonkajšími vplyvmi, ako je voda a prach, kľúčová pre ich dlhodobú funkčnosť a spoľahlivosť. Jedným z najdôležitejších štandardov, ktorý túto ochranu definuje, je stupeň krytia IP (Ingress Protection). Stupne IP určujú mieru ochrany elektrického zariadenia proti:

  • vniknutiu pevných predmetov a prachu,
  • pôsobenie vody.

Ide o medzinárodne uznávaný štandard, ktorý je kľúčovým ukazovateľom pre užívateľov aj výrobcov, pretože poskytuje dôležité informácie o tom, v akom prostredí je možné dané zariadenie bezpečne používať. Tieto hodnoty teda nielen ukazujú, ako dobre je zariadenie schopné chrániť svoje vnútorné komponenty pred škodlivými vonkajšími vplyvmi, ale tiež naznačujú úroveň bezpečnosti, ktorú poskytuje svojmu užívateľovi v rôznych prostrediach a podmienkach použitia.

OKAY Tip:  Zháňaš smart hodinky a potrebuješ poradiť, ktoré pre teba budú tie najlepšie? Prečítaj si náš článok Ako vybrať smart hodinky.

IP krytie: tabuľka

IP ochrana je obvykle popísaná dvoma číslicami:

  • Prvá číslica označuje úroveň ochrany zariadenia proti vniknutiu pevných predmetov a prachu.
  • Druhá číslica vyjadruje úroveň ochrany pred vniknutím vody.

V niektorých prípadoch môže byť za druhou číslicou pridané navyše písmeno, ktoré poskytuje dodatočné informácie o ochrane alebo testovaní.

PRVÁ ČÍSLICA Chráni proti vniknutiu:Chráni proti dotyku: DRUHÁ ČÍSLICA Chrání:
0 Bez ochrany Bez ochrany 0 Bez ochrany
1Predmetov nad 50 mmDlane1Proti kvapkajúcej vode
2Predmetov nad 12,5 mmPrstu2Proti kvapkajúcej vode pri naklonení zariadenia do 15°
3Predmetov nad 2,5 mmNástroje3Proti striekajúcej vode
4Predmetov nad 1 mmNástroje veľkosti drôtu4Proti striekajúcej vode zo všetkých smerov
5Čiastočne pred prachomČímkoľvek5Proti tryskajúcej vode
6Úplne pred prachomČímkoľvek6Proti silnému tryskaniu vodou
7Proti dočasnému ponoreniu
8Proti trvalému ponoreniu
9Proti vode pri vysokotlakom/ parnom čisten

Čím vyššie sú čísla nasledujúce za IP, tým náročnejšie podmienky zariadenia vydržia. Ak by miesto jednej z číslic bolo za „IP” dosadené„x”, znamená to, že daná hodnota chýba. Tento štandard teda zohráva kľúčovú úlohu pri výbere elektronických zariadení pre špecifické použitie najmä v priemyselných, vonkajších alebo náročných prostrediach, kde sú zariadenia vystavené extrémnym podmienkam. IP ti umožňuje lepšie pochopiť, akú úroveň ochrany treba hľadať, aby zariadenie vyhovovalo tvojim potrebám a očakávaniam.

stupne krytia IP

IP65: vodeodolnosť

  • Prvá číslica „6” značí, že zariadenie je prachotesné.
  • Druhá číslica „5” označuje schopnosť zariadenia odolávať tryskám vody z akéhokoľvek smeru.

IP65 nezaručuje vodotesnosť pri ponorení, preto je nevhodné na užívanie vo veľmi vlhkom prostredí alebo pri nutnosti ponárať ho do vody.

IP67: vodotesnosť (čiastočná) a prachuvzdornosť

  • Prvá číslica (6) indikuje, že zariadenie je chránené proti vniknutiu akéhokoľvek prachu.
  • Druhá číslica (7) označuje, že zariadenie je schopné odolať ponoreniu do vody na dobu až 30 minút v hĺbke do jedného metra.

Zariadenia s hodnotením IP67 teda ponúkajú:

  • vynikajúcu ochranu proti prachu,
  • schopnosť odolať dočasnému ponoreniu do vody,
  • dlhšia životnosť,
  • menšia náchylnosť k poruchám spôsobeným vonkajšími faktormi.

Zariadenie by nemalo byť vystavené napr.:

  • vode pod tlakom, ako sú silné vodné prúdy,
  • dlhodobému ponoreniu do vody,
  • ponorenie do väčších hĺbok ako je odporúčané atď.

IP68: vodotesnosť a prachuvzdornosť

  • Prvé číslo (6) označuje úplnú ochranu proti prachu a cudzím telesám, čo znamená, že zariadenie je hermeticky uzavreté proti prachu.
  • Druhé číslo (8) označuje, že zariadenie je schopné odolať dlhodobému ponoreniu do vody pod špecifikovanými podmienkami, ktoré obvykle určuje výrobca, napríklad hĺbka a doba ponorenia.

Mobilné telefóny, smart hodinky, kamery a iné nositeľné zariadenia s týmto ratingom je možné teoreticky používať v daždi, v sprche, pri bazéne alebo dokonca pri potápaní v obmedzenej hĺbke bez obáv z poškodenia vodou. Tento stupeň ochrany tiež naznačuje, že zariadenie je odolné voči potu a vlhkosti, čo je ideálne pre športovcov alebo na použitie v náročnejších vonkajších podmienkach. Vždy si však over, čo sa píše v manuáli pri tvojom konkrétnom zariadení. Výrobcovia často uvádzajú špecifické podmienky, pod ktorými je garantovaná vodotesnosť, napríklad maximálna hĺbka ponorenia a doba, počas ktorej môže zariadenie zostať vo vode bez poškodenia.

Pokiaľ si užívateľ iOS, mohlo by ťa zaujímať, či:

Je iPhone vodotesný?

Nie, iPhone je iba vodeodolný, a to od radu 7 a vyššie. Znamená to, že by mal vydržať náhodné poliatie vodou, pokiaľ tá nezatečie až dovnútra zariadenia. Avšak je vhodnejšie iPhone nenamáčať úmyselne ani ho priamo ponárať do vody.

Sú AirPods vodotesné?

AirPods nie sú vodotesné a nepatria do vody. Niektoré typy môžu byť odolné napríklad proti potu pri iných ako vodných športoch, avšak odporúčame ti overiť si túto informáciu u tvojho konkrétneho zariadenia.

Smart hodinky a IP stupne

Hodinky sú na stupeň ochrany veľmi špecifické. V dnešnej dobe už nie sú len doplnkom na zistenie času, ale ponúkajú veľa pridaných funkcií. Pravdepodobne s nimi stráviš väčšinu dňa. Musíš preto brať do úvahy, či s nimi chceš napr. iba umývať riad, alebo rovno plávať v bazéne.

Hodinky sa často hodnotia podľa ich odolnosti voči tlaku vody, čo sa vyjadruje v atmosférach (atm), baroch (bar) alebo metroch vodného stĺpca (m). Treba však myslieť na to, že hodinky boli testované v ideálnych laboratórnych podmienkach. Číslo teda neudáva hĺbku, do ktorej je možné sa ponoriť bez ohrozenia hodiniek. Vždy sa preto pred použitím vo vode odporúča zistiť si špecifikácie konkrétneho typu hodiniek.

stupne krytia IP

OKAY Tip:  Inšpiruj sa našou ponukou hodiniek v článku Najpredávanejšie smart hodinky roku 2023.

Označenie hodiniek: Miera ochrany:
Vodeodolný, 0 M Bez ochrany
30 M, 3 ATM/ BAR Krátky kontakt s vodou (dážď)
50 M, 5 ATM/ BAR Intenzívnejší kontakt (sprchovanie)
100 M, 10 ATM/ BAR Plávanie
200 M, 20 ATM/BAR a viacVodné športy vrátane potápania

Napr. vodotesnosť 5 ATM znamená, že hodinky môžeš využívať pri bežnom fungovaní, teda pokiaľ ich nebudeš ponárať priamo pod vodu, môžeš ich mať na ruke 24 hodín denne.

Pozri sa na našu ponuku mobilných telefónov a smart hodiniek. S našim programom Garancia 100% spokojnosti je nakupovanie zážitok. Tovar môžeš vyskúšať, a pokiaľ ti nebude vyhovovať, môžeš ho vrátiť ho do 30 dní zadarmo.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.